Żeby zagęścić tak akwarium to trzeba zapewnić roślinom odpowiednie warunki. Światło, CO2, żyzne podłoże itp. Druga sprawa to bardzo gęste obsadzenie na starcie.
Po za tym większość zaprezentowanych na tym filmiku roślin to łodygowce. Częste przycinanie powoduje rozkrzewienie się itp
i chcesz powiedziec, ze taki efekt koles uzyskal z tych kilku szt. patyczkow zasadzonych na starcie? bez jaj. zadne podloze, nawozy, oswietlenie i CO2, nie sprawi, ze z niczego po miesiacu dostaniesz duze cos. z cala pewnoscia rosliny byly dosadzone w trakcie tego miesiaca.
Rośliny mają dobre warunki, akwarium 112l, oświetlenie 3x20W, CO2 z bimbrowni niestety i nawożenie makro i mikro.
Ja mam problem, że mi np hygrophila polysperma rozgałęzia się, ale wygląda z tego taki misz masz na wszystkie strony, a po przycince nic z tego nie ma.
Lilo napisał(a):Zaproszę kolegę Boracza do tego tematu aby sam w swojej osobie odpowiedział nam na to pytanie
Witam. Dzięki za zaproszenie .
Tu nie ma żadnej ściemy, jest tak jak na zdjęciach i w opisie. Pierwsze zdjęcie to właśnie tak posadzone rośliny i bzdurą jest by sadzić gęściej. Przez miesiąc podawałem tylko co2 i potas i nic więcej. Światło 10h dziennie i to wszystko. Na drugim zdjęciu nie było nic dosadzane, bo jeszcze nie było przycinki. Rośliny rosną tak, że sam byłem zaskoczony, ale ze będzie taki efekt mówił nawet właściciel sklepu roslinyakwariowe.pl w Krakowie. Także drodzy koledzy z forum, im gęściej posadzicie na początku, to światło nie będzie dochodziło do korzeni roślin i będzie rzadziutko w akwarium. Widzę to u siebie po przycince. Jak przycinałem wysoko rośliny, to przy podłożu były bardzo mizerniutkie, a jak po kilku radach kolegów z forum przycinam dosłownie 10cm od dna(na zdjęciach już 4te cięcie, wiec wyżej), rośliny się zagęszczają od samego spodu i tworzą fajne zbite bryły. Nowe fotki wstawiłem na stronce z moim zbiornikiem na 3ej stronie. Pozdrawiam i tnijcie ile wlezie i jak najniżej https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=33456 Jest to moje pierwsze akwarium roślinne i z efektu jestem bardzo zadowolony
Lilo napisał(a): P.S: Przydałby się jakiś trawniczek
Taaa, tylko najpierw musze wyłapać wszystkie denne, a już ponad dwa tygodnie próbuję he he. Nie jest lekko w takim zbiorniczku... Te dołki z przodu to po glonojadach syjamskich (fajne ale nie polecam do roślinnego)
Witam
Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature.
Ed...
Klej cyjanoakrylowy w połączeniu z sodą oczyszczoną daje mocne połączenie, ale z dodatkiem grafitu -wg autora filmiku - jest jeszcze mocniejsze. Niektórzy eksperymentują też z innymi dodatkami np. wat...
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg
korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...
Witam!
Mam problem, a mianowicie wypadają mi roślinki, z których mam plan zrobić trawnik.Chce dowiedzieć się czy mogę je przymocować do dna za pomocą zszywaczy czy macie inny lepszy pomysł?
Statystyki
Ten temat przegląda 262 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 262 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej