Witam
Posiadam:
-akwarium 96 l 80x30x40(h),
-Oświetlenie 2x18W
-Filtr: Turbo filter 650
-
Grzałka 100 W
Obecnie w akwarium mam muszlowce wielopręgie, akwarium moim zdaniem nie prezentuje się dobrze, gdyż wszędzie są glony, w tym również na roślinach.
Pierwsze akwarium posiadałem w wieku 8 lat, ale jak wiadomo, miałem w nim wszystko i nic, do dziś się zastanawiam jak rodzice upchnęli 20 ryb (w tym brzanki rekinie) do 15 litrów.
Po tym jak z "niewiadomych" przyczyn zdechły wszystkie ryby, zniechęciłem się do akwarystyki. Powróciłem do niej 5 lat temu i zacząłem od pary gupików.
Praktycznie wszystkie moje akwaria można zobaczyć na stronie:
http://akwa-mania.mud.pl/inne/pozostale/tomek/tomek.html
W tej chwili posiadam wspomniane wcześniej 96 l. Na muszlowce zdecydowałem się dlatego, że nie wymagane jest tam trzymanie roślin, a co za tym idzie ich pielęgnacja.
Przejdę do głównego celu napisania tematu na tym forum.
Otóż, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie, aby założyć akwarium z roślinami,
krewetkami i drobnymi rybami. Poświęcić na nie chciałbym obecne 96 l. Skąd taki pomysł? A no stąd, że wcześniej moje akwarium "roślinne" padło, gównie ze względu na to, iż nie miałem pieniędzy np, na nawóz oraz po części z mojej niewiedzy i braku czasu. Dużo czytam, aby nie popełnić znowu tych samych błędów i abym mógł cieszyć oko.
Chciałbym, aby w zbiorniku nie rosły super wymagające rośliny, ponieważ nie jestem w stanie zwiększyć oświetlenia (kwestia finansów). Co do ryb, nie myślałem jeszcze o nich, na myślenie przyjdzie czas jak wszystko dojrzeje, ale na pewno chciałbym ryby, które są stadne i stosunkowo łatwe w rozmnażaniu. Póki co moje sukcesy odnośnie rozmnażania dotyczą gupików, mieczyków, muszlowców wielopręgich oraz wielu bezskutecznych prób uratowania ikry składanej przez skalary.
Na pewno w moim akwarium chciałbym, aby znalazły się krewetki, do tej pory miałem tylko red cherry.
Odnośnie mojej decyzji mam kilka pytań:
1. Nie jestem zadowolony z obecnego filtra, chciałbym zmienić go na kaskadę, czy FZN-3 będzie dobra?
2. Proszę was o pomoc w doborze roślin, chciałbym na pewno
nurzańca oraz mech jawajski, rośliny jakie chcę to te najłatwiejsze w hodowli, gdyż chcę stopniowo zwiększać sobie stopień trudności.
3. Proszę was o pomoc w doborze obsady, jest to temat dość odległy, ale dobrze byłoby mi się zapoznać z odpowiednimi gatunkami ryb.
4. Proszę was o informacje na temat nawożenia, tzn. jaki nawóz kupić, dla nie wymagających roślin.
5. Czy sens jest dawać dodatki dla roślin pod żwir?
6. Jestem sceptyczny odnośnie testów (czyli jestem pewnie przeciwny większości z was), nie mając testów oraz zielonego pojęcia o radzeniu sobie z glonami, wygrywałem walki z nimi polegając tylko na obserwacji i szczątkowej wiedzy.
7. Jak oświetlać akwarium? Obecnie mam 10 godzin, z tym, ze dwie świetlówki świecą razem około 6 h.
Będę wdzięczny również za linki do artykułów do których jeszcze nie dotarłem, a są kluczowe w osiągnięciu sukcesu.
Chciałbym w tym temacie pokazywać swoje kolejne kroki oraz zadawać coraz to więcej pytań.
Pozdrawiam