[96l] Pytania, wstępne planowanie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[96l] Pytania, wstępne planowanie

Liczba wyświetleń: 698·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
tomsson Szczecin
Witam

Posiadam:
-akwarium 96 l 80x30x40(h),
-Oświetlenie 2x18W
-Filtr: Turbo filter 650
-Grzałka 100 W

Obecnie w akwarium mam muszlowce wielopręgie, akwarium moim zdaniem nie prezentuje się dobrze, gdyż wszędzie są glony, w tym również na roślinach.

Pierwsze akwarium posiadałem w wieku 8 lat, ale jak wiadomo, miałem w nim wszystko i nic, do dziś się zastanawiam jak rodzice upchnęli 20 ryb (w tym brzanki rekinie) do 15 litrów.
Po tym jak z "niewiadomych" przyczyn zdechły wszystkie ryby, zniechęciłem się do akwarystyki. Powróciłem do niej 5 lat temu i zacząłem od pary gupików.

Praktycznie wszystkie moje akwaria można zobaczyć na stronie:

http://akwa-mania.mud.pl/inne/pozostale/tomek/tomek.html

W tej chwili posiadam wspomniane wcześniej 96 l. Na muszlowce zdecydowałem się dlatego, że nie wymagane jest tam trzymanie roślin, a co za tym idzie ich pielęgnacja.

Przejdę do głównego celu napisania tematu na tym forum.
Otóż, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie, aby założyć akwarium z roślinami, krewetkami i drobnymi rybami. Poświęcić na nie chciałbym obecne 96 l. Skąd taki pomysł? A no stąd, że wcześniej moje akwarium "roślinne" padło, gównie ze względu na to, iż nie miałem pieniędzy np, na nawóz oraz po części z mojej niewiedzy i braku czasu. Dużo czytam, aby nie popełnić znowu tych samych błędów i abym mógł cieszyć oko.
Chciałbym, aby w zbiorniku nie rosły super wymagające rośliny, ponieważ nie jestem w stanie zwiększyć oświetlenia (kwestia finansów). Co do ryb, nie myślałem jeszcze o nich, na myślenie przyjdzie czas jak wszystko dojrzeje, ale na pewno chciałbym ryby, które są stadne i stosunkowo łatwe w rozmnażaniu. Póki co moje sukcesy odnośnie rozmnażania dotyczą gupików, mieczyków, muszlowców wielopręgich oraz wielu bezskutecznych prób uratowania ikry składanej przez skalary.
Na pewno w moim akwarium chciałbym, aby znalazły się krewetki, do tej pory miałem tylko red cherry.

Odnośnie mojej decyzji mam kilka pytań:

1. Nie jestem zadowolony z obecnego filtra, chciałbym zmienić go na kaskadę, czy FZN-3 będzie dobra?
2. Proszę was o pomoc w doborze roślin, chciałbym na pewno nurzańca oraz mech jawajski, rośliny jakie chcę to te najłatwiejsze w hodowli, gdyż chcę stopniowo zwiększać sobie stopień trudności.
3. Proszę was o pomoc w doborze obsady, jest to temat dość odległy, ale dobrze byłoby mi się zapoznać z odpowiednimi gatunkami ryb.
4. Proszę was o informacje na temat nawożenia, tzn. jaki nawóz kupić, dla nie wymagających roślin.
5. Czy sens jest dawać dodatki dla roślin pod żwir?
6. Jestem sceptyczny odnośnie testów (czyli jestem pewnie przeciwny większości z was), nie mając testów oraz zielonego pojęcia o radzeniu sobie z glonami, wygrywałem walki z nimi polegając tylko na obserwacji i szczątkowej wiedzy.
7. Jak oświetlać akwarium? Obecnie mam 10 godzin, z tym, ze dwie świetlówki świecą razem około 6 h.

Będę wdzięczny również za linki do artykułów do których jeszcze nie dotarłem, a są kluczowe w osiągnięciu sukcesu.

Chciałbym w tym temacie pokazywać swoje kolejne kroki oraz zadawać coraz to więcej pytań.

Pozdrawiam

tomsson
Ranga: Początkujący

Miasto: Szczecin

Anonim 6297

10 lip 2011, 11:45   (#2)  

1. Kolega użytkuje już pół roku chińskiego HW 302 (kubełek) myślę że możesz się porządnie nad nim zastanowić

2. Cryptocoryne, Hygrophila polysperma, nurzaniec nana, Ludwigia repens,
Limnophila sessiliflora, microsorium, anubiasy jest tego jeszcze sporo

3 _________________________________________________

4 jeśli użyjesz ziemi możesz ograniczyć nawożenie do minimum (przy 2x18W)

5. polecam ziemie ogrodową

6 jakie masz świetlówki ? (Polecam aquarelle + 865) możesz świecić do 12h obie świetlówki

Poczytaj o akwariach LT

Anonim 6297

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1621268144797.jpg

Aquael OPTI SET - pytania

Badman w Szkło i meble · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 45425
Ktoś widział na żywo zestaw Aquael Opti Set wraz z szafką ? Najbardziej interesuję mnie wersja WHITE. 1. Jak się wizualnie prezentuję 2. Jakość wykonania 3. Czy standardowe światło pozwoli na prowadz...
20220114_183451.jpg

Powrót do akwarystyki opti 96l 60x40x40

Damian92 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8671
Witam kolegów akwarystów i Administracje RA po 12 letniej nie obecność wracam do Akwarystyki i mam parę pytań odnośnie nowego sprzętu. I tak najpierw zacznę posiadam akwarium opti white 60x40x40 96l...
IMG_20210425_174852.jpg

240l pytania początkującego

Jekis w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6623
Witam, w najbliższym czasie mam zamiar założyć akwarium, miejsca mam na 240l. Obecnie w domu mam krewetkarium 30l z RC, więc moje doświadczenie nie jest za duże. Chciałbym kupić gotowy zestaw z szafką...
YouTube

Iwagumi 96L pomoc w doborze filtra i nie tylko..

psujenator w Szkło i meble · Odpowiedzi: 89 · Wyświetlenia: 36102
Witam, Postanowiłem założyć pierwsze akwarium. Jako że mam zerowe doświadczenie w tej dziedzinie chciałem się zapytać was akwaryści o parę rzeczy. Na chwilę obecną chciałem stworzyć akwarium w stylu i...

Sondy do mierzenia ph-pytania początkującego w temacie

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 9771
Witam Do tej pory używałem do mierzenia ph w wodzie testów kropelkowych jbla. Mam akwarium 300 litrów i mam instalacje co2(wprawdzie sodastream ale jest, gaz leci z dyfuzora). Chciałbym iść z duchem ...

Eheim professionel 5e 600T pytania

Moulder69 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 999
Witam Czy to możliwe że oryginalny zasilacz jak pada albo zaczyna padać może obniżać wydajność filtra ? Pytam bo od jakiegoś czasu zauważyłem że w ustawieniu "na max wydajność 100%) raz filtr p...

Filtr Aquael FZN PRO 700 i pytania

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1959
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i chciałbym kupić do niego filtr kaskadowy. Zastanawiam się nad Aquael FZN Pro 700 oraz nad 1000. Mam takie pytanie. Skłaniam się ku 700 tylko zastanawiam się jak t...

Tropica Aquarium Soil - pytania

Ciechan w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4246
Restartuje swój zbiornik i wybrałem jako podłoże i linię nawozową Tropica. Pytanie do osób używających lub mających wiedzę. Czy przy tym podłożu należy na coś konkretnie zwrócić uwagę? Czy podążać zgo...

Akwarium 128l - powrót do akwarystyki, pytania i wątpliwości

mic_w w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6353
Witam serdecznie! Po dokładnie 20 latach (ot taki jubileusz 😊) przerwy chciałbym wrócić do akwarystyki. Tyle się zmieniło przez ten czas, że proszę o kilka porad związanych ze sprzętem i podłożem. W...

Powrót po latach Juwel Lido 120 - pytania

Akwarystyka Terrarystyka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 28866
Dobry wieczór, Po latach przerwy od akwarystyki, którą porzuciłem na rzecz terrarystyki wracam do tego wspaniałego hobby. Nieplanowo zakupiłem od znajomego używany zestaw Juwel Lido 120 i od tego mo...

Statystyki

Ten temat przegląda 313 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 313 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.