Jakie szczepy bakterii na start?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Jakie szczepy bakterii polecacie na start akwarium 200 L z filtrem zewnętrznym?
-
bzykupl
●
- Ranga: Początkujący
szczepy bakterii nitryfikacyjnych
a jakiej firmy? to zależy od zasobności portfela.
Stosowałem te droższe i tańsze i wszystko było ok
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Ja polecam znaleźć kolegę akwarystę i poprosić o trochę syfu z filtra dojrzałego baniaka , i to wlać do kubełka , szkoda kasy na wynalazki gdzie w większości są to pożywki dla bakterii ,to takie trochę placebo  czy zadziałają nie wiadomo ,szkodzić nie zaszkodzą
Pozdro
-

lilianna
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań / Rio
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
lilianna napisał(a):Ja polecam znaleźć kolegę akwarystę i poprosić o trochę syfu z filtra dojrzałego baniaka , i to wlać do kubełka , szkoda kasy na wynalazki gdzie w większości są to pożywki dla bakterii ,to takie trochę placebo  czy zadziałają nie wiadomo ,szkodzić nie zaszkodzą  Pozdro
Które z preparatów masz na myśli?
Chętnie skontaktujemy się z ich producentami i prosimy o komentarz w tej sprawie.
Dzięki.
p.s. żródło bakterii z innego filtra jest bardzo dobre, szczególnie jeśli pochodzi z naszego innego akwarium lub od kolegi pod warunkiem, że jego akwarium jest zadbane.
Razem z materiałem z filtra możemy bowiem dostarczyć do akwarium także patogeny i w przypadku pecha - stracić całą obsadę ryb.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Ogólnie to w kwestii takich rozwiązań, to albo podaję gotowe środki z bakteriami, albo zaczynam od kompletnej jałowizny, najlepiej z roślinami in vitro. Branie starego filtra to gorze rozwiazanie od startu na jałowym filtrze. Bo w starym filtrze, zawsze znajdą się jakieś zarodniki glonów.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Mimo ceny polecam Bacter 100 - są tam dziesiątki uspionych różnych bakterii, a nie jeden rodzaj, jak w wiekszości preparatów.
-

Godween
●
-
maslo_82 napisał(a):Ogólnie to w kwestii takich rozwiązań, to albo podaję gotowe środki z bakteriami, albo zaczynam od kompletnej jałowizny, najlepiej z roślinami in vitro. Branie starego filtra to gorze rozwiazanie od startu na jałowym filtrze. Bo w starym filtrze, zawsze znajdą się jakieś zarodniki glonów.
Tak naprawdę taki zarodniki znajdują się nawet w wodzie kranowej.
Choć faktem jest, że w przypadku zaglonionego akwarium o wiele łatwiej zawlec coś do swojego zbiornika, dlatego warto dbać o zdrowe źródło w przypadku korzystania z uprzejmości kolegi.
Skrupulatni hodowcy ryb nigdy nie używają tej samej siatki do jednego zbiornika lub dezynfekują ją po każdym użyciu - praktyka wypracowana latami doświadczeń.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
-

Artur Wrocław
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Piotr Baszucki napisał(a):Skrupulatni hodowcy ryb nigdy nie używają tej samej siatki do jednego zbiornika lub dezynfekują ją po każdym użyciu - praktyka wypracowana latami doświadczeń.
Dokładnie tak właśnie jest.
Dodatkowo w zbiornikach rozrodczych, gdzie używa się wewnętrznych filtrów gąbkowych przy gruntownym czyszczeniu wszystkich zbiorników, wyczyszczone gąbki zawsze wracają dokładnie do tego zbiornika z którego zostały wyciągnięte.....takie chuchanie na zimne 
-

aquamateo
●
Powiązane tematy
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają.
:|
Edit:
Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Mała zabawa dla rozruszania towarzystwa :)
Witam moje 2 tygodniowe akwarium
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞
|
|