co zrobić z roślinami z nieznanego źródła
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witam, otrzymałem dwa korzenie Microsorium pteropus oraz z Microsorium Windelov. nie bardzo wiem co z nimi zrobić gdyż boje się o pasożyty oraz ślimaki, lub inne ustrojstwa chciałbym je odkazić, gdyż zauważyłem wypławki i ślimaki. macie jakieś pomysły jak pozbyć się tego, posiadam nadmanganian potasu oraz lek capitox firmy zoolek , pomocy.
-
Wawzy
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kwasek cytrynowy też świetnie się sprawuje
ja daje 5 l wody i dodaję kwasek w proszku aż roztwór jest mocno kwaśny(badanie językiem  )
ślimaki same pospadają jak się zanurzy rośliny czy korzeń i potrząśnie
mocze około 10minut
świetnie też glony zabija
Można także zastosować końską dawkę specyfiku o nazwie no-planaria
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
ciekawy sposób a przekwaszenie wody nie zniszczy roślin? w letniej wodzie?
a czy ktos cos powie o nadmanganianie potasu :>
-
Wawzy
●
Na ślimaki, wypławki oraz wszelkiego rodzaju robaki bardzo dobry jest Schneckenstopp ! Femangi.
-

Artur Wrocław
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Wrocław
Wawzy napisał(a):ciekawy sposób a przekwaszenie wody nie zniszczy roślin? w letniej wodzie?
woda o temp takiej jak w akwarium. jeszcze żadna roślinka mi nie padła od tego. małego heńka tak kąpałem, meszki, pelie i wiele innych
-

djwow
●
Ja ostatnio kąpałem mchy w roztworze nadmanganianu, w sumie dość słabym (tabletka na 4 l. wody) i krótko (ok. 5 min) - przeżyły ale trochę jednak zbrązowiały. Poza tym nadmaganian nie usuwa wszystkich jaj ślimaków i pasożytów, dlatego zaleca się powtórne kąpiele oraz 2-3 tygodniową kwarantannę (cykl życiowy pasożytów zostanie przerwany).
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ja posiadam nadmanganian potasu w proszku i zastanawiam się ile go użyć powiedzmy na 1 litr wody?
myślałem nad tym by zrobić kąpiel w wodzie + kwasek cytrynowy 10 min --> pod kran
i do wody + nadmanganian potasu ~~30min --> pod kran.
na 1 dzień odstawić do wody i obserwować po czym do akwarium ogólnego
-
Wawzy
●
Z tego co wyczytałem w necie, to zalecane stężenie nadmanganianu to ok. 25 mg/l, kąpiel 10 min, w przypadku wrażliwszych roślin 5 min.
Generalnie sposób, który opisałeś nie da gwarancji usunięcia pasożytów, a zwiększenie dawki nadmanganianu zniszczy rośliny.
Co do kwasku to nie stosowałem, więc nie pomogę.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Miasto: Kraków
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Posiadam filtr wewnetrzny aqua-flow 100,ale mam krótką deszczownicę jak ją mogę przedłużyc lub zrobić nową?
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ?
Wyskoczyło to raczej nagle.
Witam,
Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów.
Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
Witam, mam problem z roslinami w akwarium , które zostało założone 2 tyg temu. Są kropki z glonów , obsychają brzegi i na trasach nitki.
Temp wody 25
PH 7.5 ( właśnie będę aplikował pH minus )
Dałem...
Cześć
Stefan proponuję, żeby padnietej rybie zrobić zdjęcie i pokazać w sklepie zoologicznym - co o tym sądzicie? U mnie w mieście nie ma dobrych 'sprzedawców/sklepów", więc czy to by pomogło, pr...
Witam, od około miesiąca mam problemy z moim akwarium 240l, baniak jest koło 1,5 miesiąca po restarcie, na początku zapowiadało się dobrze, lecz po jakimś tygodniu rośliny bardzo zwolniły wzrost i po ...
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
Hej
Ostatnio padł mi Bojownik (splendens) w akwa 10l. Po wyczyszczeniu wszystkiego, zastanawiam się co by tam zrobić, i wytypowałem dwie opcje:
-Kolejne akwarium biotopowe dla Bojownika splendens(w ty...
|
|