Jadalne rośliny akwarystyczne
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam ostatnio zainteresowałem się tematem Jadalnych roślin akwarystycznych Smile. poniżej przedstawiam wyniki mego wysiłku:
Lotos Orzechodajny (Nelumbo Nucifera )
Ma jadalne kłącza, młode liście i owoce
(przed spożyciem należy tylko usunąć gorzki zarodek).
Działanie lecznicze:
Adaptogen.
Reguluje ciśnienie,
poprawia nastrój,
pobudza apetyt,
zwiększa libido,
działa rozkurczowo,
przeciwgorączkowo,
przeciwnowotworowo,
rozszerza naczynia krwionośne,
daje poczucie radości i szczęścia przez pewien czas.
Nie uzależnia, nie zanieczyszcza organizmu,
bezpieczny dla długotrwałego stosowania,
nie znane są negatywne skutki spożywania,
ani substancja odpowiedzialna za jego działanie.
(^już kupiłem sobie nasionko do wyhodowania Very Happy
Lilia Wodna (Nymphaea Ampla)
Działanie lecznicze:
silnie uspokajające,
adaptogenne,
relaksujące,
rozluźniające,
zwiększające libido,
lekko oszałamiające,
wzmacniające organizm.
(^ to również zamówiłem Smile )
no to na razie tyle może ktoś jeszcze ma jakąś wiedzę na temat jadalnych roślin akwariowych ?
-
MKnobek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Reda
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bardzo ciekawy temat, sam się już niejednokrotnie zastawiałem jak smakuje sałatka z rotali
Z takich bardziej typowo wodnych roślin (nie koniecznie akwarystycznych) tatarak jest jadalny i posiada działanie lecznicze.
-

suchenz
●
- Ranga: Początkujący
Życze smacznego 
-

lorise
●
Szkoda, że nie byliście na zlocie KMRW 2006 połączonym z jubileuszem 50lecia Działu Roślin Wodnych i Błotnych Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego.
Wiele można było posłuchać nt. jadalnych roślin akwariowych a na wieczornym spotkaniu w Wojsławickim Arboretum część specjałów z roślin wodnych wszyscy klubowicze próbowali osobiście (zarówno strawy jak i napitki).
Dla przypomnienia nasze menu:
Przystawki:
- rogoża opiekana (pieczone kłącza pałki szerokolistnej)
- kotwiczki (orzechy kotewki wodnej) w boczku
- klukwa na słodko oraz w zalewie miodowo-spirytusowej
Dania główne:
- ciapata z uszycy (placek ze strzałki)
- warstwowiec kotewkowy (placek z kotewki, szynka - placek)
- karczek zdobiony (pieczoną) mamałuchą i (kandyzowaną) gałgą
(mamałucha - grążel żółty, gałga - tatarak)
- dzika kiełbasa na czerocie
Degustacja:
- ciasteczek wypieczonych z mąki sporządzonej z różnych gatunków roślin wodnych według receptur zachowanych w przekazach ludowych, słodką łochynią (inaczej szalonką, zwaną również małpią jagodą = borówka bagienna) i innymi owocami przybranych
- nalewek wodnika (sporządzonych wedle przepisów czarownic z Podola, na ziołach z ogrodów topielic i rusałek Starego Świata)
Pozostały zdjęcia:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=17240
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=17302

mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
basha napisał(a):Szkoda, że nie byliście na zlocie KMRW 2006 połączonym z jubileuszem 50lecia Działu Roślin Wodnych i Błotnych Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego.
Wiele można było posłuchać nt. jadalnych roślin akwariowych a na wieczornym spotkaniu w Wojsławickim Arboretum część specjałów z roślin wodnych wszyscy klubowicze próbowali osobiście (zarówno strawy jak i napitki).
Dla przypomnienia nasze menu:
Przystawki: - rogoża opiekana (pieczone kłącza pałki szerokolistnej) - kotwiczki (orzechy kotewki wodnej) w boczku - klukwa na słodko oraz w zalewie miodowo-spirytusowej
Dania główne: - ciapata z uszycy (placek ze strzałki) - warstwowiec kotewkowy (placek z kotewki, szynka - placek) - karczek zdobiony (pieczoną) mamałuchą i (kandyzowaną) gałgą (mamałucha - grążel żółty, gałga - tatarak) - dzika kiełbasa na czerocie
Degustacja: - ciasteczek wypieczonych z mąki sporządzonej z różnych gatunków roślin wodnych według receptur zachowanych w przekazach ludowych, słodką łochynią (inaczej szalonką, zwaną również małpią jagodą = borówka bagienna) i innymi owocami przybranych - nalewek wodnika (sporządzonych wedle przepisów czarownic z Podola, na ziołach z ogrodów topielic i rusałek Starego Świata)
zglodnialem  ide poszukac jakiegos stawu... mam nadzieje, ze mieszkancy nie beda miec mi za zle 
-
kinlej1
●
- Miasto: Legnica
Z tego co czytałam, wąkrota białogłowa jest stosowana jako zioło.
Ciekawy temat 
-
Krucka
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bacopa monnieri dobrze działa na pamięć i jest składnikiem leków poprawiających myślenie:)
-
camillio
●
- Miasto: Świebodzin
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg
Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital.
Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll:
Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
|
|