|
|
Pomoc w doborze podłoża do akwarium.
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Cześć robię zamówienie w tym tygodniu na rośliny w RA i przy okazji pomyślałem o podłożu na początku wydawał się superowy Floran i Grunt ( takiej samej firmy chyba Aquael ), dowiedziałem się jednak, że jest to praktycznie nic, wiec pomyślałem o innym podłożu na 1 miejscu stanęła Amazonia ( tylko która ? ), a może jakieś inne.
Dokładnie to chodzi mi oto, żeby np kupić 3-4L wsypać do akwarium i na to położyć żwirek kwarcowy - wiec to będzie jako substrat pod żwirkowy.
Podłoże chciałbym dość dobre i tanie  , pH w akwarium mam 7.6 reszty testów nie znam i nie chciał bym aby woda była herbaciana, żółta itp - Przez 1-2tygodnie to sobie poradzę podmiana wody z 2x w tygodniu bo jestem w domu prawie cały czas, ale jak czytam że niektórzy po kilku miesiącach mają taką wodę to troszkę mi się tak nie widzi
Nie posiadam zestawu CO2 - jedynie sole i bimbrownia - może za pół roku / rok będzie profesjonalny co2.
Ps. Akwarium mam zalane ale mam pewien pomył:
Odlać ok. 40% wody do sporego pojemnika ( mam 60L wiec problemu nie będzie ) wyłowić wszystkie ryby i włożyć je do pojemnika ( tam gdzie wlałem 40% wody z akwarium ), dolać resztę wody ok. 55% ( zawsze tam te troszkę wody zostanie w podłożu ) zamontować w pojemniku z rybami filtr itp, wyciągnąć moje podłoże ( żwirek kwarcowy ) i rośliny, odlać kilka litrów wody z pojemnika aby wyczyścić żwirek, następnie oczyścić dokładnie akwarium, dać nowe podłoże na dół, przysypać żwirkiem wlać ok. 50% wody, zamontować dodatkowy filtr na ok. 2H, w miedzy czasie posadzić rośliny, później odłowić ryby, i zalać akwarium do pełna uruchomić główny filtr ( ten który był w pojemniku z rybami ).
I teraz pytanie do tego czy rybki przeżyją to ?  - nawet jeśli tak, to czy nie będą w dużym stresie że po kilku dniach padną ?
Ps.2. Akwarium będzie "pół na pół" - Czyli troszkę ogólnego i troszkę roślinnego
Za pomysły co do podłoża z góry dziękuje i pozdrawiam 
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
Co do podłoża to możesz kupić sam floran np ja miałem akwarium na nim prawie rok nawoziłem EI i roślinki rosły bez problemu. Amazonia hmm można powiedzieć rarytas wśród rywali, mam w akwarium Amazonie I od 1.01.2011 woda klarowna i roślinki rosną bardzo szybko i zdrowo (nawoże EI).
O samym restarcie mówiąc to pomysł z przelaniem wody do pojemnika i przechowywaniu tam rybek może nie jest zły, rybki przeżyją ale pamiętaj aby pojemnik dobrze wyparzyć.
Jednak nie możesz wpuścić rybek od razu do akwarium ponieważ akwarium musi dojrzeć a szczególnie Amazonia jeśli się na nią zdecydujesz ( duże stężenie nawozów uwalnianych na początku ), ze zwykłym żwirkiem aż takiego problemu by nie było ale też nie wskazane.
-

amddamian
●
- Miasto: Zielona Góra
Ile by musiała "Amazonia" dojrzeć ?
Mi wcześniej powiedziano, że wystarczyło by 3-5H aby cały pył opadł i już wszystko jest dobrze..
-
MarcinG
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MarcinG napisał(a):Ile by musiała "Amazonia" dojrzeć ? Mi wcześniej powiedziano, że wystarczyło by 3-5H aby cały pył opadł i już wszystko jest dobrze..
Co Wy macie z tym pyłem ? Jeżeli bardzo starannie podejdziemy do zakładania zbiornika oraz bardzo delikatnie napełnimy go wodą, tu sposób Oliviera Knott bardzo się sprawdza przy każdym podłożu. To takie zjawisko prawie że nie występuje a zabarwienie wody jest wynikiem reakcji podłoża z wodą, Przy regularnych podmianach i przy zastosowaniu seachem purigen i to szybko ustępuje.
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
No to jakie podłoże kupić, aby było dobre, szybko mi dojrzało - te 3-5h i aby nie było wielkiego zmętnienia, zmiany koloru wody itp - przez okres dłuższy niż 2tygodnie ( częsta podmiana wody 2x w tygodniu po 10-12% - będę robił )
-
MarcinG
●
MarcinG napisał(a): częsta podmiana wody 2x w tygodniu po 10-12% - będę robił )
Jak skrupulatnie obliczone 10-12% Tylko że podmiany wody powinny być w granicach 1/4 zbiornika czyli 25% a 10% które planujesz daje Ci tylko 1/10 MarcinG napisał(a):No to jakie podłoże kupić, aby było dobre, szybko mi dojrzało - te 3-5h i aby nie było wielkiego zmętnienia, zmiany koloru wody itp -
Teraz wyszła New Amazonia, która powinna zaspokoić wszystkie Twoje oczekiwania względem łatwego startu i przejrzystości wody.
Możesz też użyć podłoża Oliviera Knott
-

aquamateo
●
Pomyłka :/
Miało być 10-15% - Ale widzę, że to i tak mało co tydzień podmieniam ok. 25% wiec myślałem że jak w tygodniu to 2x żeby wyszło ok. 25% na cały tydzień.
Czyli New Amazonia lub Oliver Knott - wydaje mi się że New Amazonia jest lepsza, w cenie taka sama wiec chyba ją wybiorę robię zamówienie ok. Środy wiec jeszcze kilka opinii mam nadzieje, że się jeszcze pojawią.
Dzięki i pozdrawiam 
-
MarcinG
●
MarcinG napisał(a):Pomyłka :/ Miało być 10-15% - Ale widzę, że to i tak mało co tydzień podmieniam ok. 25% wiec myślałem że jak w tygodniu to 2x żeby wyszło ok. 25% na cały tydzień. Czyli New Amazonia lub Oliver Knott - wydaje mi się że New Amazonia jest lepsza, w cenie taka sama wiec chyba ją wybiorę robię zamówienie ok. Środy wiec jeszcze kilka opinii mam nadzieje, że się jeszcze pojawią. Dzięki i pozdrawiam 
To jeżeli raz w tygodniu podmieniasz 1/4 a dodatkowo chcesz robić podmiany 2 x 15% w tygodniu, bo nie wyraziłeś się ostatnio jasno, to to przy nowej Amazonii wystarczy.
-

aquamateo
●
Chciałem przez pierwszy tydzień ( ewentualnie drugi też ) podmieniać wodę 2x w tygodniu ( np w Wtorek i Piątek ) po 25-30% - Czemu przez tydzień ( dwa tygodnie ), bo przeczytałem że tak się powinno podmieniać i ewentualnie jak będzie herbaciana.
Gdy już minie pierwszy tydzień ( ewentualnie drugi ) to robię tylko 1x podmiankę ( w Sobotę 25-30% wody )...
Nie chce stosować żadnych środków do "klarowania wody" typu Seachem - Purigen gdzie 250ml kosztuję 90zł  - Dlatego nie chce tych środków stosować..
Dzięki i pozdrawiam
-
MarcinG
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Dzień dobry
Wiem, ze ten temat był już poruszany. Czytałem . Chciałbym zrobić na środku akwarium wyspę i w części zanurzonej dla podtrzymania konstrukcji miałbym odpowiednio wyrzeźbione cegły. Dziurę...
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...
|
|