Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam , od dłuższego czasu planowałem na biurko postawić sobie zbiorniczek mini M 21l.
Długo myślałem jak estetycznie zrobić oświetlenie i zarazem praktycznie.
Postanowiłem własnoręcznie wykonać lampę na wzór ADY lecz nieco bardziej praktyczną.
ramię mojej lampy jest przesunięte ku tylnej szybkie że obok mozna po tej samej stronie co ramię powiesić kaskadę  w oryginale musimy kaskade zamontować po przeciwnej stronie i nieładnie to wygląda gdy z każdej strony coś nam zasłania piękny widok.
Oświetlenie docelowe to żarówka energooszczędna 20W 6500K, na zdjęciu jest akurat 23W 2700K, w ten sposób zaoszczędziłem duzo kasy , bo gdybym chciał zrobić instalacje na kompaktach + statecznik to elektronika z żarówką wyszła by mnie jakieś 100zł a tak mam to samo za 35 zł . Przewodzik schowany w ramieniu lampki i nic nie wisi i dynda obok
Foto relacji nie mam z powstawania lampki, ale po oglądnięciu zdjęć można bardzo łatwo się domyśleć jak było składane wszystko , a koszt powstania takiej lampki to tylko żarówka z przesyłką 30zł i oprawka 5zł resztę materiałów miałem w garażu , czas jaki poświęciłem to 3h bez żadnej przerwy.
pytania, spostrzeżenia,komentarze - mile widziane ,pozdrawiam 
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gogolin
-
Całkiem zgrabnie wygląda, fajnie jakby udało się wyeliminować śrubki (wkręty) które trochę szpecą.
Zrezygnowałbym też z płyty paździerzowej na rzecz innego bardziej trwałego materiału (pod wypływem wilgoci będzie puchła).
Brawo za pomysłowość, jak widać projekt nie jest wcale taki trudny do realizacji.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Ostatnio edytowano 26 cze 2011, 14:29 przez Piotr Baszucki, łącznie edytowano 1 raz
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Witam.Płyta pażdzieżowa rozpadnie ci się od wilgoci.Zrób tak jak ja to zrobiłem ze spienionego pcw,koszt to kilka zł a efekt praktyczny i wizualny o wiele lepszy,ogólnie lampeczka fajna
Powiedz ta nóżka z czego jest?? Aluminium? Sam wygiaałeś?
Ostatnio edytowano 24 cze 2011, 12:30 przez lider71, łącznie edytowano 1 raz
-

lider71
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Nysa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nom też tak myślałem, sam nie przypuszczałem że tak ładnie to wyjdzie , głównie jak to robiłem to nie miała być lampka juz docelowa , jak ja robiłem to obmyślałem konstrukcje co i jak zeby wytrzymało i żeby światło się dobrze rozpraszało itp żeby żarówka nie była zbyt wysunięta itp. ale tą podstawę zrobię tak jak piszecie bo szkoda by mi było akwa gdyby mi miało przez to pęknąć 
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
-
Drodzy koledzy napaliłem się na taką lampeczke  Pytanie tylko z czego zrobić nóżkę ?
-

PaPel
●
- Miasto: Kalisz
Ja nóżki zrobiłem z rurki aluminiowej kupionej w hurtowni z kształtownikami  7,50 za 4metry 
-

lider71
●
ja nóżkę zrobiłem ze starego leżaka aluminiowego składanego rurki już są powyginane, tylko je poodcinałem
a dokładnie z takiego, dosłownie identycznego(patrz załącznik)
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
-
kupujesz takie coś
http://allegro.pl/lezak-krzeslo-turusty ... 02684.html
i masz materiału na kilka lampek  ja sam powiem szczerze ze na jednej takiej nie spocznę, bo po wakacjach, będę miał w planie jeszcze zrobić co najmniej 3  dobra zabawa a satysfakcja gwarantowana 
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
-
No, no... Pogratulować pomysłu 8/10  Mogłeś ponawiercać otwory na wkręty, to by płyty nie rozsadziło...
-

lorise
●
dzięki , cieszę się ze się podoba, mam nadzieję że teraz więcej ludzi zbuduje sobie taką lampkę, a otworki były ponawiercane ,ale tam były otwory na ramię i płytka nie wytrzymała  ale i tak w top miejsce będzie blaszka taka malutka zakrywająca te bebechy od środka 
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
-
Super , i jak prosto to zrobić za grosze , do drewna są specjalne impregnaty lub lakier , i nic nie będzie puchło ^^ prędzej metal zacznie rdzewieć  , tylko już widzę że drewno pękło to ciężko będzie zakonserwować . Co do śrub jak ktoś pisał że szpecą , to nie śruby tylko wkręty
Pozdro
-

lilianna
●
- Miasto: Poznań / Rio
lilianna napisał(a):, do drewna są specjalne impregnaty lub lakier , i nic nie będzie puchło ^^ prędzej metal zacznie rdzewieć  ,
Do drewna może i tak ale nie do płyty pażdzieżowej!A metel mie zardzewieje bo to chyba aluminium 
-

lider71
●
ale o górę nie ma się co martwić wszystko jest 8cm nad tafla tak ze to nie problem tam nawet nic parowac nie bedzie boki podstawy silikonem przejade pomaluje i bedzie git 
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
-
mniej więcej już wiem jak to zrobię i mam jeszcze dużo czasu do namysłu bo dopiero w grudniu będę robił restarcik, postaram się ładnie rośliny posadzić i startuję z EI  . ;D na pewno będzie coś stojącego na akwa.
dzięki Wam chłopaki za rady. 
-

misiek9613
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg
Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
Cześć,
Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie.
Do zbudowania tła użyłem:
...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Hej
Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej
Nowa odsłona flagowej lampy z firmy ADA. ?si=WZuJBvBZgwZE8DCx
Od jakiegoś czasu użytkuję tę lampkę.
Dla swoich potrzeb zrobiłem trochę testowych zdjęć. Na stronach producentów czy sklepów często są tylko lakoniczne informacje na temat danego produktu. Trzeba dz...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć
W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...
|