Narodziny pierwszego roślinniaka - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Narodziny pierwszego roślinniaka

Liczba wyświetleń: 1339·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
etrusc Siedlce
Witam

Po różnych perturbacjach życiowych wracam na forum i do pomysłu założenia akwarium, a jak akwarium to od chwili kiedy z rok temu niechcący wlazłem na to forum i zauroczyłem się tym co zobaczyłem, oczywiście musi to być akwarium roślinne.
Zaraz na wstępie wypada wspomnieć, że pomimo iż naczytałem się o podziałach na LT oraz HT zupełnie mnie to, przynajmniej na tym etapie moich rozważań nie interesuje i dlatego wszystkich ewentualnie komentujących i doradzających proszę o jak najmniej wycieczek na ten grunt.
Mój cel: instalacja akwarium miłego dla oka właściciela oraz jego przyjaciół.
Cel pragnę osiągnąć możliwie najmniejszymi kosztami. Nie mylić z najmniejszym kosztem :)
Oczywiście nie interesuje mnie wydatek powiedzmy 3-5 tys. zł na coś co i tak na 99% zamieni się w dom dla wszelkiej maści glonów. Oczywiście jako człowiek twardo stąpający po ziemi liczę się z koniecznymi i wcale nie najmniejszymi kosztami, ale mój budżet w pewien sposób jest ograniczony. Wracając do ziemi. Moje akwarium mam zamiar założyć właśnie na ziemi.
Troszkę na ten temat poczytałem i pooglądałem sporo fotek akwariów na bazie ziemi i wiem, że można osiągnąć ładny efekt stosując jako bazę właśnie ziemię. Obawiam się tylko czy to najlepszy pomysł dla początkującego akwarysty. No może nie do końca, gdyż lata temu przez kilka lat miałem akwarium, że tak powiem zwykłe, standardowe jak na tamte czasy, mianowicie ok 120l ramiak z brzęczykiem jako źródłem bąbelków. Pamiętam, że ładnie rosły mi w nim "trawki" - wówczas wśród akwarystów na moim osiedlu tak się tego typu roślinki nazywało, do tego okazale pięła się ku górze Cabomba. Pięknie rósł mech - była to warstwa ponad 5cm. Szkoda, że wówczas pojęcie o mchu miałem takie, że rósł on na powierzchni wody :) Takie były moje jak teraz widzę trudne początki akwarysty. Ponoć pierwsza miłość nie umiera nigdy, a wówczas bardzo to zajęcie lubiłem, dlatego pozwolę sobie na taką opinię i może właśnie dlatego tak mnie do tej wody w szkle ciągnie.
Naczytałem się tego forum, w każdym dziale na wszelkie tematy i z jednej strony niby tej suchej wiedzy sporo w głowie się kołacze to z drugiej strony ten ogrom wiadomości powoduje nie mały mętlik. Oczywiście ten stan powodują różne, często bardzo skrajne opinie ludzi tutaj się wypowiadających. Ale to dobrze.
Liczę się z tym, że możemy dyskutować miesiąc nad tym, że ziemia jako podłoże to dno, dno w sensie do d... :) ale nie o to chodzi. Proszę traktować sprawę jako przyklepaną, jestem zdecydowany na założenie zbiornika na ziemi i koniec. Ma być tanio i ekologicznie. Tyle.
Graty również nie z najwyższej półki, ma być dobrze ale nie hi-end.
Ma być roślinniak na ziemi z wykorzystaniem:
światła ile będzie trzeba
CO2
karmienia roślin z ambitnym, ale i tanim planem zastosowania EI - to traktuję jako największe wyzwanie
oczywiście jakiś ozdobnik typu ładny korzeń (wykopałem trzy w zeszłe lato i poschły już) ewentualnie jakiś kamień, raczej coś z twardych łupków, podoba mi się łupek filitowy i jeżeli zdecyduję się na skałę to postawię na niego.

Na tę chwilę jestem na etapie przemyśleń jak urządzić akwarium oraz szafkę. Plan zalania zbiornika to koniec sierpnia, jak pomyślnie ułożą się sprawy prywatne.

Akwarium
Zastanawiam się nad rozmiarem zbiornika. Oczywiście piękne są duże akwaria 200-300l jednak to może melodia przyszłości. Raz, że naprawdę spora inwestycja w taki baniak, a i na początek lepiej nie przeginać. Myślę o czymś w granicach 112-140l, a może i to zbyt dużo?
Szczerze mówiąc o ile nie zamówię czegoś do poklejenia u znajomego szklarza to raczej wybór padnie na 80x35x40 czyli 112l oczywiście float (szkoda że w standardzie nie ma wymiaru 80x40x40). Najbardziej do mnie przemawia 90x45x45 podwójny sześcian OW ale to droga impreza i spore szkło. Na 100% akwarium będzie prostokątne a na tę chwilę 112l.

Oświetlenie.
Podobają mi się strasznie akwaria odkryte. Dlatego rozważam wykonanie lub zakup lampy wiszącej bądź belki z tym, że gotowe belki raczej do zbyt estetycznych nie należą. W każdym razie planuję w lampie 2 stateczniki po 2 świetlówki, aby mieć możliwość korekty natężenia światła. Oczywiście światło w oparciu o T5. Jeżeli zdecyduję się na 112l nie wiem czy 4 świetlówki nie będzie za dużo, chyba że 4x18W. Przemyślę to jeszcze.
Gdyby ktoś miał na zbyciu lampę wiszącą bądź ładną belkę do 80cm akwarium proszę o kontakt.

Podłoże
To co wcześniej napisałem. Ziemia + ciemny żwirek o średniej granulacji. Myślę nad ziemią z lasu (z lasu dębowego) wymieszaną z ziemią z kretowiska. Nie wiem czy taką ziemię trzeba jakoś szczególnie przygotować. Wiem, że trzeba ziemię oczyścić z wszelakich liści itp. badyli ale nie wiem ile czasu wcześniej należy ziemi nakopać i czy trzeba ją suszyć. Czy najlepiej świeżo ukopaną dać do akwarium na start. Pytanie do doświadczonych w tej kwestii - dawać siatkę na ziemię czy nie?

Filtracja
Tak. Wiem, że mercedes to Eheim, ale on niestety porównanie cenowe z mercedesem równie dobrze wytrzymuje. Raczej spróbuję Unimaxa 250 lub Tetry 700. Cena i jakość myślę podobna. Te nowe serie chyba już mniej robią niespodzianki i mają lepsze uszczelki. Na dzień dzisiejszy jakoś najbardziej do mnie przemawia Unimax. Na początek pewnie będą standardowe rurki i deszczownia a docelowo w akwarium będę chciał tylko widzieć rurki szklane.
Jeżeli ktoś w dobrej cenie ma do opchnięcia chętnie kupię. To chyba jedyny bajer na który mogę wyłożyć niepotrzebnie pieniądze :P Coś czytałem, że są rurki z pleksi i można je wyginać itd. Wszystko pięknie tylko jak wygiąć pipe.

Nawozy
To dla mnie zupełna abstrakcja. Jednak wiem, że wcześniej czy później mnie to czeka. Oczywiście nie mam zamiaru lać gotowych płynów o których nie mam bladego pojęcia. Spróbuję EI. Ile sypać i kiedy będę myślał za czas jakiś. Zresztą kiedyś czyniłem jakieś wyliczenia muszę odszukać odpowiedni plik.
CO2 zamierzam podawać z butli 1,5-2kg przez reaktor narurowy, który oczywiście zamierzam wykonać samodzielnie. Wydaje mi się, że to jedyna metoda przyzwoitego rozpuszczenia gazu w wodzie.
Wodę mam dość miękką. Poniżej to co otrzymałem kiedyś mailem od Pani z wodociągów. Porównałem sobie ostatnio dane za 2010r. i są praktycznie identyczne.

Obrazek

Obsada
Co do roślin to liczę na pomoc zainteresowanych tematem i doświadczonych w uprawie na ziemi. Nie wiem czy wszystko mi na niej urośnie. Nie wiem czy jest możliwość uzyskać ładny trawnik z heńka na podłożu z ziemi. Generalnie proszę powiedzieć jakich rośli mam unikać na tym podłożu zwłaszcza na starcie.
W mojej okolicy mizeria jak chodzi o sklepy akwarystyczne. Najbliższe przyzwoite oddalone ode mnie o 100km :/ Te które objechałem w bliższej okolicy wołają o pomstę do nieba jak chodzi o kondycję rośli. Ryby jeszcze jak cię mogę ale kondycja roślin w tych sklepach to dramat. Dlatego przed startem akwarium będę starał się o zakupy na naszym forum, a może znajdą się dobrzy ludzie i wspomogą na początek częścią sadzonek :)
Tutaj mam pytanie:
Ile czasu przed startem akwarium mogę już gromadzić roślinki. Gdzie je przez ten czas przechowywać?
Co do fauny to mam kilku faworytów i coś wybiorę. Jeżeli się zdecyduję na ławicę to na pewno oprę ją albo na neonkach albo na jakiejś razborce. Podoba mi się szczególnie galaxy. No i na pewno będą jakieś krewcie, stworzonka których nigdy nie hodowałem.

Do tego będę musiał kupić wszystko od siatki do odławiania ryb i roślin po przycince, przez nożyczki, pensety... i wszystko to zamknąć w solidnej szafce. Jeżeli uda mi się kupić coś fajnego drewnianego to będzie super a jak nie będę robił sam.

Szafka

Będę starał się o solidną dębową szafkę. Mam ją w głowie, ale od pewnego czasu nie mogę nic takiego znaleźć. Jeżeli nic ciekawego nie kupię będzie to szafka DIY z grubego MDF. W szafce mam zamiar upchać wszystko co ma byś na zewnątrz akwarium. Zacznę od elektryki z zabezpieczeniem prądowym, zainstaluję ups-a do podtrzymania kubełka i dam wyłączniki czasowe. Będzie tam kubełek, co2 - butla, reaktor do co2 i miejsce na pozostałe sprzęty. Postaram się tak to umieścić, aby było solidnie i wygodnie.

Największym kłopotem którego nie uda mi się przeskoczyć będą dla mnie podmiany wody. Zakładając, że 50% co tydzień wychodzi na to, że przy 112l netto będzie ok. 45l wody. To sporo zwłaszcza dla kogoś kto nie będzie miał możliwości doprowadzenia do szafki na "stałe" wody z kranu. Raczej zrobię tak, że do podmian będę podpinał wąż (kran w łazience - akwarium ? filtr?)
Tutaj muszę jeszcze pomyśleć, żeby miało to ręce i nogi. Poczytam jeszcze na forum, proszę o jakieś podpowiedzi. Zamiaruję podmiany robić kranówką. Jeżeli się uda pominąć RO i ze 2-3 stówki oszczędzić będzie ok.
Czy woda do podmian może być w 100% kranówką czy przynajmniej musi być odstana, a jeżeli tak to w jakim stosunku?

Oj się rozpisałem, a czuję że to dopiero początek. Jednak na tym na razie poprzestanę, a w dyskusji wyjdzie reszta. Przypominam, że temat traktuję bardzo poważnie. Start akwarium z przyczyn nie zależnych ode mnie może nastąpić pod koniec wakacji. Tutaj jednak pragnę przy pomocy ludzi mających doświadczenie w prowadzeniu akwarium opartym na ziemi zdobyć odpowiednią wiedzę do popełnienia jak najmniej błędów związanych ze startem akwarium.
Wszystkim zainteresowanych dyskusją i radą z góry dziękuję.
Jeżeli będę czynił zakupy, a z czasem powoli urządzał akwarium postaram się o odpowiednią fotorelację.
Mam nadzieję, że temat jest w ogóle we właściwym dziale, jeżeli nie proszę moderatorów o wyrozumiałość i umieszczenie go we właściwym miejscu (oby nie w koszu).

Pozdrawiam
etrusc

Pozdrawiam
etrusc

etrusc
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Siedlce

etrusc Siedlce

25 cze 2011, 19:26   (#2)  

Witam ponownie

Nikt nic nie podpowie? :( Może chociaż o tej ziemi. Mniej więcej po środku tekstu zapytałem jak przygotować podloże, czy sporo wcześniej kopać i suszyć czy stosować raczej świżo kopane? Pytam bo może w międzyczasie bym się tym zajął. W komórce leżą oskrobane 3 korzenie wgrzebane w zeszłym roku w lesie. Może też czas się nimi zająć.

aha... jeszcze tak sobie myślę że może lepiej poszukać 80x40x40, zawsze da to większe pole manewru i ciut fajniejszą głębię. Taki wymiar to standard czy jakiś producent coś takiego klei?

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

etrusc Siedlce

28 cze 2011, 09:13   (#3)  

Dzięki za pomoc.
Moderatora proszę o zamknięcie tematu i skasowanie go.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

28 cze 2011, 09:25   (#4)  

Z całym szacunkiem, każdy zaczynał na tym forum od pytań, ale nie należy oczekiwać, że ktoś za Ciebie użyje funkcji 'szukaj' bądź poda Ci linki, które sam możesz znaleźć na google. Jeżeli brak Ci motywacji i chęci do szukania i dociekania samemu pewnych informacji itp., to nie ma sensu brać się za akwarium, do którego trzeba samozaparcia, motywacji i cierpliwości.

Wszystkie Twoje pytania były wałkowane na forum, wystarczy chcieć i szukać.

droser
Ranga: Aktywny użytkownik

etrusc Siedlce

28 cze 2011, 09:38   (#5)  

droser napisał(a):Z całym szacunkiem, każdy zaczynał na tym forum od pytań, ale nie należy oczekiwać, że ktoś za Ciebie użyje funkcji 'szukaj' bądź poda Ci linki, które sam możesz znaleźć na google. Jeżeli brak Ci motywacji i chęci do szukania i dociekania samemu pewnych informacji itp., to nie ma sensu brać się za akwarium, do którego trzeba samozaparcia, motywacji i cierpliwości.

Wszystkie Twoje pytania były wałkowane na forum, wystarczy chcieć i szukać.

Szkoda że nie jesteś taki bystry jak chodzi o konkretną pomoc. Jakbyś przeczytał co napisałem to byś wiedział, że tam padły raptem 3-4 pytania np:

Gdyby ktoś miał na zbyciu lampę wiszącą bądź ładną belkę do 80cm akwarium proszę o kontakt.

Także z całym szacunkiem, ale jak nie masz nic do powiedzenia czemu dałeś wyraz przez ostatnie kilka dni to może niech tak pozostanie.

Ja poporostu proszę o zamknięcie tematu skoro nie wywołał dyskusji i niech tak pozostanie.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

Akak Warszawa

28 cze 2011, 10:22   (#6)  

a ja nie bardzo rozumiem o co chodzi. Prosisz o pomoc, jako "początkujący" akwarysta, tymczasem popełniłeś już ponad 180 postów na forum. Prosisz o porady, a w podobnych tematach radzisz innym. Raz piszesz o zakładaniu LT, innym razem HT itp itd.
Już się pogubiłem...różne osoby piszą z Twojego loginu?

Akak
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

etrusc Siedlce

28 cze 2011, 12:05   (#7)  

etrusc napisał(a):Dzięki za pomoc.
Moderatora proszę o zamknięcie tematu i skasowanie go.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

28 cze 2011, 15:14   (#8)  

Za długie posty piszesz jak na raptem 4 pytania, pamiętaj że taka ilość tekstu zniechęca ludzi do czytania.

etrusc napisał(a):Gdyby ktoś miał na zbyciu lampę wiszącą bądź ładną belkę do 80cm akwarium proszę o kontakt.

Gdyby ktoś z czytających twój temat miał, to by Ci może i odpisał, jeśli nie to pewnie nikt nie ma obecnie tego co potrzebujesz, zresztą jest odpowiedni dział "Kupie/Sprzedam" na takie ogłoszenia.

etrusc napisał(a):Wiem, że trzeba ziemię oczyścić z wszelakich liści itp. badyli ale nie wiem ile czasu wcześniej należy ziemi nakopać i czy trzeba ją suszyć. Czy najlepiej świeżo ukopaną dać do akwarium na start. Pytanie do doświadczonych w tej kwestii - dawać siatkę na ziemię czy nie?

Ziemi się nie je więc daty ważności nie ma, czy ukopiesz jej tydzień przed startem, dwa dni czy 10min znaczenia większego nie ma.
Tak, daj siatkę na wszelki wypadek,podczas sadzenia kilka razy poczułem, że trafiłem w firankę którą zastosowałem zamiast siatki i gdyby nie ona pewni bym trochę ziemi wyciągnął na wierzch.

etrusc napisał(a):Ile czasu przed startem akwarium mogę już gromadzić roślinki. Gdzie je przez ten czas przechowywać?

To jest chyba pytanie retoryczne?!. Oczywiste, że roślinki przechowywane w nieodpowiednich warunkach po kilku dniach zmarnieją.
Idź do sklepu lub zamów na allegro roślinki szybkorosnące (ostatnio nawet sprzedawałem tam ponad 100 sadzonek H.Polispermy z których można było zrobić 2-3x więcej do tego masę innych roślin za 35zł, tak więc majątku pewnie nie wydasz, a obsadzisz większą cześć dna), przygotuj sobie cały sprzęt + odstaną wodę.A jak roślinki dotrą to zrób start. Ewentualnie jeśli nie masz czasu, a rośliny są dobrze zapakowane to ich nie otwieraj i poczekaj do następnego dnia.

etrusc napisał(a):Czy woda do podmian może być w 100% kranówką czy przynajmniej musi być odstana, a jeżeli tak to w jakim stosunku?

Nie czytając testów twojej kranówki odpowiem,że pewnie 90% kranexu nadaje się do używania w akwariach i koniecznie musi być odstana aby chlor w niej zawarty się ulotnił. Jeśli chodzi Ci o problem ze zmagazynowaniem odpowiedniej ilości wody do przeprowadzenia startu to przecież, nikt nie każe ci od razu zalewać całego akwarium.

Nie masz co się tak stresować, posłuchaj porad kolegów którzy odpisali Ci wcześniej i poczytaj artykuły "Dla początkujących", tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.

suchenz
Ranga: Początkujący

etrusc Siedlce

28 cze 2011, 15:30   (#9)  

Zawsze myślałem że forum jest po to aby pytać. W przeciwnym razie należałoby napisać 10 wątków przykleić i zablokować. Tylko wówczas to już nie jest forum.

Proponuję temat zamknąć aby nie ciągnąc wątku przez następny tydzień przekrzykując się czy miałem prawo zadać kilka pytań czy też musiałem przekopać całe forum.
Dla mnie sprawa jest zamknięta tak jak ten temat.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Belka LED.jpg

Zakładanie pierwszego akwarium - rośliny?

Mewtwo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8388
Witam, zakładam swoje pierwsze akwarium, chciałbym zapytać Was, jakie macie propozycje roślin które powinienem zamieścić w swoim akwarium, spełniające wymagania tj.: Akwarium 110l 70x35x45 (dł. x s...
YouTube

300l - Hybryda BW i roślinniaka - Tomasz Kołat

Kolek81 w Akwaria · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6532
Początkowo zbiornik miał być klasycznymi czarnymi wodami. Koncepcja się zmieniła i dodałem sporo roślin. Zdaję sobie sprawę, ze obsada jest zbyt liczna, ale mam zamiar ograniczyć liczbę skalarów i mac...

Budowa pierwszego akwarium.

Mateo525 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5856
Cześć wszystkim, Chciałbym na święta sprawić sobie pierwsze akwarium. Poczytałem poszukałem i na ten moment stanęło na takim zestawie: Akwarium Mitoja 60x30x30 lub 60x40x40 6mm Filtr Tidal 55 Grzałka...

040l - Aquarium pierwszego planu - Edison81

edison81 w Akwaria · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 8333
Nano akwaria są jedne z moich ulubionych, postanowiłem sobie że takie sobie założę, przyszedł weekend i czas. akwarium OW NACD 32x32x40h światło 2x6w. led Aquael plant ( dla mnie trochę mało ) filtra...

450l - Kwartał życia "roślinniaka" - Tomasz Czarnecki

Hetmano09 w Akwaria · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3153
450 l - kwartał życia "roślinniaka" Wymiary akwarium + objętość 150x50x63h OW ok 450 l Oświetlenie; belka T5 4x35 W (150 cm, nietypowa, świetlówki dwie białe, żółta i niebieska) Nawożenie; ...

Zaplanowanie z głową pierwszego roślinniaka

hemingway w Szkło i meble · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7162
Witam, chciałbym na świeta sprawić sobie mały prezent i postawić niewielki baniaczek. Chce to jednak zrobić z głową i na spokojnie, zaplanować zakupy i cieszyć się zbiorniczkiem. Co do wielkości, ide...

Podłoże do roślinniaka

Baartuss w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6505
Witam, będę niedługo zakładał 240l w stylu iwagumi... Rośliny jakie będą : -Triangle,Fissidens,Weeping,Christmas,Queen,Phoenix moss -Rotala Rotundifolia -Pogostemon Helferi "Gwiazda Wodna" -...

Pomoc w doborze aranżacji do pierwszego HT

maniak344 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3595
Witam, już prawie mam wszystko (jeszcze tylko szkło i butla co2 do pełnego funkcjonowania) muszę jeszcze kupić same rośliny i ozdoby (kamienie albo korzenie) no i nie mogę się zdecydować. Nie mam za b...

Czy te testy wystarczą do mojego pierwszego roślinnego?

maniak344 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 2010
Witam, coraz bliżej do mojego pierwszego HT, mam już filtr i oświetlenie. Teraz zamawiam podłoże, różne akcesoria ( ceramika do filtra, pinceta, nożyczki, indykator ponieważ będe kupował butle) no i c...

Nietypowe zagospodarowanie pierwszego planu

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5595
1plan.JPG 1planb.JPG Zapraszam do zapoznania się z materiałem na stronie: http://www.rareaquaticplants.com/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=121&id=57860&limit=15&li...

Statystyki

Ten temat przegląda 364 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 363 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.