Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witam wszystkich bardzo serdecznie ;d
mam pytanie czy ktos moze uzywa kurtyny napowietrzajacej aquanova (60cm) poniewaz ja zakupilem ale moj napowietrzacz sery niedaje rady czy ktos moze mi polecic jakies napowietrzacz co wprowadzi kurtyne w prawidlowe sprawowanie .??
-
alexbburago
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: LESZNO
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
a po co ci ta kurtyna? tylko będzie ci wytrącała z wody jakże potrzebne rośliną CO2
-
stas1
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
to co mowisz ze nie montowac tego tylko zostawic kamien ?? tak jak mam teraz ?
-
alexbburago
●
ale kamień to to samo co kurtyna ani wody ci nie natleni a wytrąci ci co2 z wody zrezygnuj z jednego i drugiego bo to praktycznie w akwarium są zbędne rzeczy jeżeli myślisz że tym dasz rybką więcej tlenu to jesteś w lekkim błędzie, do natlenienia wody wystarczy światło,rośliny (oczywiście nie sztuczne) i ruch tafli wody
-
stas1
●
aha no tego akurat nie wiedzialem no ale jezeli mam filtr zewn ktory ze tak powiem nie daje babelkow to jak ?
swiatlo i rosliny wystarcza ?
-
alexbburago
●
Jeśli masz filtr zewnętrzny i np.: deszczownię ustawioną nad poziomem wody to ona porusza taflą wody i jest napowietrzenie, jeśli nie masz deszczowni tylko zwykły "wypływ" to też go możesz ustawić tak aby poruszał taflą wody.
Jeśli masz dużo roślin i dobre oświetlenie to Ci to nie jest potrzebne w większym stopniu..
-
MarcinG
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Irządze / Śląsk.
mam hageny 2x20W deszczownice ale pod poziomem wody .
-
alexbburago
●
alexbburago napisał(a):aha no tego akurat nie wiedzialem no ale jezeli mam filtr zewn ktory ze tak powiem nie daje babelkow to jak ? swiatlo i rosliny wystarcza ?
nie sugeruj się ciągle tymi bąbelkami  tak jak ci napisał MarcinG jak masz deszczownie nad wodą wylatująca woda z deszczowni napowietrza ci wodę w akwarium jeżeli masz deszczownie pod wodą ustaw jej wypływ bardziej pionowo żeby wypływająca woda poruszała lustrem wody to samo gdy deszczowni nie masz tylko zwykły wylot to wypływ wody skieruj bardziej ku górze i to w zupełności wystarczy jako napowietrzanie
-
stas1
●
no wlasnie mam tak ze deszczownica jest uniesiona i porusza lustrem tak jak mowisz
jezeli to w zupelnosci wystarczy to zaraz wywalam napowietrzacz ;d
-
alexbburago
●
w zupełności wystarczy, do tego światło, rośliny i ok
-
stas1
●
system co2 + dużo roslin + nawozy + światło + najlepszy napowietrzacz
u mnie tyle bombelkow z roslin leci że napowietrzacz to sie chowa ;]
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gogolin
-
Temat napowietrzania sztucznego nie dotyczy akwarystów roślinnych. To trucizna dla roślin w procesie fotosyntezu przy załączonym swietle. A w nocy wystarczająco dużo tlenu za dnia naprodukują rośliny, tak że im i rybkom wystarczy, aż nadto.
Napowietrzanie dotyczy głównie akwariów o biotypach jezior afrykańskich - malawi i thanganika, bez roślin, co najwyżej ze sztucznymi...
W akwariach roslinnych idziemy dalej - nie tylko likwidujemy napowietrzanie, ale dodajemy sztucznie gaz zwany dwutlenkiem węgla: CO2  za dnia a wnocy go staramy sie wyłączyć, przynajmniej wielu tak robi.
Dla wielu jest to bardzo oczywiste, a dla początkujących pierwszy stopień do wiedzy o holendrach i japońcach, każdy tak zaczynał... życzę odwagi i dalszego zgłębiania tematu.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
wielkie dzieki
ja uzywam co2 w plynie mam akwa 112l i kurcze niewiem czy zastosowac co2 w butli jakos kurcze nie moge sie przekonac do tego 
-
alexbburago
●
Witam, pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Daję co2, światło 0,85 W/dm3 i nawozy, ale cały czas mam obawy przed wyłączeniem napowietrzacza (jest podłączony pod wylot z filtra). Akwarium mam z pokrywą, przy braku napowietrzania powstają następujące problemy:
1. przegrzewa się (28 stopni)
2. czy nie jest zbyt mała cyrkulacja gazów? Rośliny czasem trochę zabąbelkują, ale nie żeby jakoś mocno (fakt, że mocniej jak odetnę dopływ powietrza...) napowietrzacz zaciąga powietrze z zewnątrz akwarium
3. powstaje filtr bakteryjny na powierzchni, mimo że deszczownica porusza taflą itd.
Czy może po prostu zdjąć na stałe wieczko do karmienia z pokrywy i wyłączyć napowietrzacz?
-
qzn
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
ustaw filtr tak aby poruszal lustrem wody ;dd
-
alexbburago
●
Powiązane tematy
Witam,
W związku z podaniem leku CFM przy którym napisane jest żeby silnie na powietrzac, odłączyłem deszczownie i uruchomiłem bąbelki. Czy tak to powinno wyglądać? W toni pływa pełno mikrobabelkow. ...
W kolejnym filmie Tetra poruszono tematykę filtracji, napowietrzania i ogrzewania akwarium. Dodano także niezbędne uwagi dotyczące akwariów roślinnych.
Zapraszamy do obejrzenia.
Dozuję Co2 z butli tylko w porze dziennej i jako że jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości "technikaliów" widocznych w akwarium chciałem zapytać czy można przez ten sam dyfuzor napowiet...
Witam, chcial bym sie dowiedziec czy prawda jest to ze krewetki amono potrzebuja dodatkowego napowietrzania? Osobiscie posiadam 250L zbiornik typowo holenderski, gesta, zdrowa obsada roslinna, niewiel...
Na forum wyczytać można że napowietrzanie "wytrąca z wody CO2"
Z kolei w artykule o akwariach holenderskich napisane jest "Przykładowo jedną z metod na takie akwarium było zapewnienie o...
Lampka Led 3 wat podłączona do napowietrzacza na filmie wygląda to o wiele lepiej lampka podłączona do timera i o drugiej w nocy gaśnie.... 20171230_000703.jpg 20171230_000656.jpg 20171229_232916.jpg...
Witam mam pytanie bo jestem laik w tych sprawach.Czy ma sens napowietrzac akwarium jak podaje sie co2.CO2 na jednej sciance a kurtyna z nap rz eciwka?
Witam.
Posiadam w akwarium deszczownicę ,ale zanurzoną po taflą wody ponieważ jest w wtedy ciszej.
Czy dorobienie jakiejś dodatkowej nasadki np.tak jak są aquaelach z wężykiem zda egzamin w deszczowni...
Mam w swoim 240L filtr Unimax (kanister). To mój pierwszy filtr tego typu. Złożyłem więc go jak producent zaleca, wszystko zgodnie z instrukcją :)
Jestem z jego pracy zadowolony, ustawiłem deszczownic...
Witam,
Chciałbym się podzielić moimi ostatnimi przemyśleniami na temat dozowania co2 w akwarium. Jak wiadomo powietrze zawiera ok 0,03 % co2. Wszyscy krzykną - mało !.
Ale jednak. A co gdyby w akw...
|
|