Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
nie wiem co jest przyczyną tego że woda nie jest krystalicznie czysta:( pływają w niej takie drobne męty czy cóś czy to wina podłoża? czy filtra? nie mam pojęcia
podłoże pro-soil aquatica
filtr tetra 700
-
stas1
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czasem jak są zabrudzone węże, to po wyłaczeniu i ponownym włączeniu filtra brud z rurek dostaje sie do akwa.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
wiem, wiem tylko że to jest cały czas ja wodę podmieniam raz, dwa razy w tygodniu a to zmętnienie jest cały czas, to nie jest od tego że włączam i wyłączam filtr bo to takie coś jak by białe paproszki pływały w wodzie
-
stas1
●
no właśnie - to ciekawe - ja w 1,5 tygodniowym akwarium też zaobserwowałem białe paproszki i zastanawiam się co to jest? Nitkowo-waciane glony pozbijane w farfocle?
-

Akak
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
-
nie wiem jak to określić:D po prostu takie drobne syfki i może przez to woda nie jest taka przejrzysta:(
-
stas1
●
podpowie mi ktoś czym to zmącenie wody może być spowodowane? nie jest to woda jak mleko ale nie jest też kryształ
-
stas1
●
stas1 napisał(a):podpowie mi ktoś czym to zmącenie wody może być spowodowane? nie jest to woda jak mleko ale nie jest też kryształ
Nie podpowiem Ci dokładnie co to jest bo tego nie widzę, jeżeli jest tak jak pisałeś wcześniej że coś w niej pływa to może spróbuj dodać kolejny wkład do swojego filtra w postaci waty. Dodanie jej powinno rozwiązać problem drobnej "zawiesiny" pływającej po zbiorniku, bo wata świetnie wyłapuje drobne "paprochy" z którymi tradycyjne wkłady sobie nie radzą. Dodatkowo do krystalizacji możesz użyć seachem purigen, pomijając fakt wyjątkowej skuteczności w takich przypadkach, dodatkowo bardzo łatwo sie go regeneruje, polecam.
Ostatnio edytowano 23 cze 2011, 22:28 przez aquamateo, łącznie edytowano 1 raz
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
może niewłaściwa cyrkulacja wody. dopóki nie ustawiłem odpowiednio wlotu i wylotu to filtr nie zaciągał mentów tylko mieszał wodę.
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
stas1 napisał(a):podpowie mi ktoś czym to zmącenie wody może być spowodowane? nie jest to woda jak mleko ale nie jest też kryształ
miałem ten sam problem, jeśli doprze cie zrozumiałem to w wodzie pływają ci takie małe drobinki czegoś białego i to przez to robi sie mętna woda sprawdź parametry wody i jak masz możliwość to spróbuj wziąć wodę od kogoś innego ja tak zrobiłem i okazało sie w moim przypadku ze to wina wody i żadne preparaty nie pomagały. A i wszystko wyparzyłem przed startem z nową wodą.
-

weizen
●
- Miasto: Bolesławiec
weizen napisał(a): A i wszystko wyparzyłem przed startem z nową wodą.
Podłoże też ? 
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
nie podłoże wymieniłem  sorka ze nie wspomniałem
-

weizen
●
na początek spróbuję dołożyć dodatkową watę do filtra może to coś pomoże. A jak pisał weizen to chyba faktycznie miał ten sam problem, bo to są takie drobne paproczki czegoś białego lecz jak czytam o wyparzaniu wszystkiego to mi się słabo robi bo to oznacza restart:(
powiedz co było z wodą nie tak? jakie parametry sprawdzić? Aha i to wyparzanie to chyba odpadnie bo musiał bym kupić nowe podłoże a na to wydałem dopiero trzy miesiące temu prawie dwie stówki, więc nie dam rady co miesiąc wydawać na podłoże takiej kwoty bo żona by mnie ubiła:D
-
stas1
●
stas1 napisał(a):na początek spróbuję dołożyć dodatkową watę do filtra może to coś pomoże. A jak pisał weizen to chyba faktycznie miał ten sam problem, bo to są takie drobne paproczki czegoś białego lecz jak czytam o wyparzaniu wszystkiego to mi się słabo robi bo to oznacza restart:( powiedz co było z wodą nie tak? jakie parametry sprawdzić? Aha i to wyparzanie to chyba odpadnie bo musiał bym kupić nowe podłoże a na to wydałem dopiero trzy miesiące temu prawie dwie stówki, więc nie dam rady co miesiąc wydawać na podłoże takiej kwoty bo żona by mnie ubiła:D
możesz spróbować z watą ja dałem dodatkowy filtr i nie dało rady po czasie zaczęło osadzać się to na ściankach akwa, restart u mnie był nieunikniony podłoże sobie zostaw takie jakie jest dobrze przepłucz i powinno byc ok, a co do wody to dalej nie mam pojęcia co w niej jest, na podmianę szykuje wodę odstana zalana preparatami uzdatniającymi i usuwającymi zmętnienie ciężka walka ale jakoś daje rade.
-

weizen
●
ProSoil to substrat więc płukanie nie jest wskazane. Jeśli te syfki to coś organicznego to możesz spróbować odkazić akwarium nadmanganianem potasu lub (albo dodatkowo) preparetem FMC. Niestety na rosliny nie wpłynie to zbyt dobrze, dłuższa kąpiel w nadmanganianie je uszkodzi, FMC teoretycznie jest nieszkodliwy dla roślin.
Na substrat nie powinny mieć wpływu ale zawsze lepiej zrobić test.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
jedrek1911 napisał(a):ProSoil to substrat więc płukanie nie jest wskazane. Jeśli te syfki to coś organicznego to możesz spróbować odkazić akwarium nadmanganianem potasu lub (albo dodatkowo) preparetem FMC. Niestety na rosliny nie wpłynie to zbyt dobrze, dłuższa kąpiel w nadmanganianie je uszkodzi, FMC teoretycznie jest nieszkodliwy dla roślin. Na substrat nie powinny mieć wpływu ale zawsze lepiej zrobić test. pozdr jedrek
a czy odkażanie tymi preparatami nie wybije mi bakterii?
-
stas1
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Czy woda może znaleźć się w czaszy (dzwonie?) dyfozora (w sensie dostać się do niej przez spiek ceramiczny), czy takie coś nie powinno się stać?
|
|