efekt stroboskopu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

efekt stroboskopu

Liczba wyświetleń: 677·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok

20 cze 2011, 20:06 efekt stroboskopu  (#1)  

witam!

ostatnio podłączyłem oświetlenie t5 4x54 W do mojej nowej pokrywy .mam mały problem z nimi ponieważ po jakiejś chwili od włączenia zaczynają migotać.Świetlówki są na dwóch statecznikach elektronicznych czyli 2 obwody po dwie świetlówki.dwie w środku świeca razem oraz przód i tył .gdy włączę osobno jeden obwód albo drugi migotania nie ma, ale gdy zapale całość migotaja dokładnie świetlówki z przodu i z tylu czyli jeden z obwodów.dodam że świetlówki podłączone są pod timery.

Na samym środku znajduje się taśma led w której też zaobserwowałem migotanie ale działa to trochę inaczej a mianowicie : gdy świetlówki świecą a taśma led jest włączona to wtedy ledy świecą normalnie natomiast gdy wyłanczam taśmę (świetlówki dalej świecą) ,ledy zaczynają migotać.Taśma też jest podłączona pod timer.Pokrywa od spodu jest obklejona srebrną folią.Może to ma coś z tym wspólnego ...

Nie wiem co jest grane.Jakieś pole magnetyczne czy co ?? Może mi ktoś to wyjaśnić,oczywiście jeżeli ktoś mnie zrozumiał co tu napisałem :) ??

malojk
Ranga: Zainteresowany tematem

20 cze 2011, 20:21   (#2)  

To prawdopodobnie wpływ pola elektrycznego które tworzy się w okolicach świetlówek. Sam byłem zdziwiony jak mokrą dłonią dotknąłem niechcący odbłyśników i poczułem lekkie parzenie. Pomyślałem, że pewnie jakieś przebicie więc dla pewności próbówka w dłoń i sprawdzam. Jeszcze niczego nie dotknąłem a próbówka zaświeciła :shock: Z polem nie tak łatwo walczyć a przynajmniej mi nic do głowy nie przychodzi.

wichura8
Ranga: Poznaje temat

20 cze 2011, 20:45   (#3)  

nie wiem czy w tym tkwi problem ale nie mam uziemionego gniazdka do ktorego jest podłączona cała instalacja.może w tym tkwi problem.faktycznie po wyłączeniu oświetlenia i przyłożeniu próbówki do mocowania świetlówki próbówka świeci ... i mruga gdy świetlówki świecą

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie świetlówek podłączonych do statecznika.Oświetlenie sterowane jest jak już pisałem timerami .Od statecznika wychodzą 3 kable L N oraz uziemienie .Gdy lampy są włączone ,sprawdzam próbówką kolejno L N i uziemienie - próbówka świeci tylko gdy przyłożę ją do L ,natomiast gdy wyłączam lampy -próbówka świeci na L oraz N. Czemu tak jest?
Chyba nie powinna świecić na żadnym z tych 3 kabli.Czy to oznacza że timery są złe.Mam ich kilka i każdy po podłączeniu pokazuje to samo.Myślę że tu tkwi cały problem.

Czy podłączając świetlówki do statecznika mogłem podłączyć coś źle ale mimo tego świetlówki i tak by działały??

Proszę o odpowiedz.Dzięki!

malojk
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Chihiros A Led-czy posiada efekt migotania?

bartosz34 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2897
Witam, czy te lampy mają efekt migotania? Łatwo to sprawdzić zwykłym smartfonem kierując go na włączone diody w trybie aparatu.

Czwarta świetlówka - efekt zielonych roślin

Inekane w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 973
Mam akwarium otwarte 112l. (35h) z własną belką 4x18W (T8 ), na pokładzie Sagittaria subulata, Utricularia graminifolia, Eleocharis parvula, Java moss, Ludwigia repens i Hygrophila polysperma. Woda ma...

Efekt - 965

malojk w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2625
Witam! Obecnie w akwa mam 5 świetlowek : od przodu : Aquastar -25 W grolux -25W aqustar-35 W grolux -25W aquastar -25W Chciałbym zastąpić czymś groluxa bo w akwarium jest trochę "cukierk...

Statystyki

Ten temat przegląda 302 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: kamil_wind

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 302 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.