Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
WitamPrzedstawiam zbiornik założony 9 czerwca 2011 roku. Proszę o opinie i wszelkie sugestie odnośnie aranżacji, a także odpowiedzi na moje pytania. Wymiary 25x25x30 (co daje około 18,5 l brutto) OświetlenieStandardowe 11W NawożenieTu mam dylemat, jako że się całkowicie nie znam to myślałem nad tym żeby dawać 1 ml Easy Carbo co 2 dni, 1 klik Macro (Aqua Art) co 3 dni i 1 klik ferro+ co 5 dni (wiem, że nic nie wiem o nawożeniu) CO2Bimrownia PodłożeAmazonia New Parametry wodyNO3-0 NO2-0 GH-6 KH-5 pH-6,5 Cl-1,5 Temperatura27 stopni FiltracjaFiltr kaskadowy NF-300 (Póki co genialny filterek. Cichy, wydajny i skimmer ma.) Gatunki roślin-Taiwan Moss - Cryptocoryne parva - Elatine hydropiper -Microsorum mini - Eleocharis vivipara -Hemianthus callitrichoides Cuba Gatunki rybPlanuję: -microrasbora galaxy x6 - krewetki amano x4 -krewetki crystal red i crystal black po 2 sztuki Moje pytania- Czy kostka ze zdjęcia może być używana jako dyfuzor co2? - Co się stało z Elatine hydropiper ? Od 2 dni jej liście zaczęły przegniwać. - Czy dobrze myślę z tymi nawozami? ( i tak dopiero za jakoś 3 tygodnie zacznę ewentualne nawożenie) A oto fotki: (sorry za jakość, ale zdjęcia mi po prostu nie idą, może to wina aparatu a może moja)
-
Anonim 16645
●
Fajne akwarium  , ale mam parę uwag:
-załóż prefiltr na wlot filtra(gąbkę); jeżeli chcesz wpuścić krewetki
-zmień tą kostkę na lipową lub specjalny dyfuzor ze spiekiem ceramicznym
ten co zastosowałeś daje duże bąble które w ogóle sie nie rozpuszczają
-nawożenie możesz już zacząć; najlepiej tak jak napisałeś
-pamiętaj o podmianie wody, ponieważ przy Amazonii może cię czekać inwazja glonów,
najlepiej przez pierwsze 3tyg, 30% co 2 dni(ja tak robiłem)
-zmniejsz temperaturę wody do ok.24, 25*C, najlepiej odłącz w ogóle grzałkę
jeżeli o czymś zapomniałem, proszę mnie poprawić
To by było na tyle, życzę powodzenia 
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Gliwice
Tak zmień kamień na dyfuzor. Kamień napowietrzający do napowietrzacza daje bardzo duże bąble, przez co CO2 się wgl nie rozpuszcza 
-
Anonim 19452
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zakręć bimbrownie na pare godzin, i poczekaj aż nie będzie się dało butelki zgnieść. Dopiero wtedy odkręć
Najlepszy jest z kostki lipowej, można samemu zrobić z strzykawki i kawałka gałęzi lipy(było o tym na forum, poszukaj a znajdziesz), lub szklany-to już wyższa szkoła jazdy
A roślinka zaczeła gnić dlatego, iż w poprzednim akwa miała lepsze warunki do rozwoju: nawozy, dużo co2 itd.
Powodzenia
-
lukilak1994
●
Akwarium w tej chwili podnosi się z niedawnego lecz nadal nie do końca rozwiązanego kryzysu. Po pierwsze cały pierwszy plan zgnił. Zastąpiłem go pogostemoni helferi i czymś przypominającym koniczynę (sorry ale nazwa mi uciekła). Eleocharis vivipara poszła do odszczału gdyż zmieniłem trochę założenia baniaka. Na skałach pojawił się brunatny nalot (ale na szczęście nie glony), usunę go za pomocą szczoteczki do zębów. Ostatnio na liściach pojawił się podobny nalot i nie mogę go usunąć ręcznie. Wychodzi na sporej ilości liściach na ich obrzeżach. Sprawa z bimbrownią zastała rozwiązana. Najbardziej martwi mnie natomiast woda. Zmierzyłem dziś parametry wody z akwarium i kranówy.
W akwarium wyniki były następujące:
NO3-0
No2-0
GH-6
KH-4
pH-6,4
Cl2-1,5
W kranówie z kolei:
NO3-0
No2-0
GH-8
KH-6
pH-7
Cl2-1,5
Do podmian 20% podmian co tydzień dolewam około 3 ml preparatu Tetry o nazwie Aqua Safe. Martwi mnie ilość chloru bo z tego co kojarzę z biologi to chlor jest zabójczy dla wszelkich organizmów. Ilość No3 też nie jest wystarczająca chyba, ale proszę o upewnienie mnie. Nawożę zgodnie z tym co jest w pierwszym poście. Oprócz wymienionych powyżej spraw nurtuje mnie jeszcze biała piana na powierzchni akwarium. Na różnych forach dowiedziałem się, że może to być sprawa zanieczyszczenia wody np: po przez zalegające jedzenie na dnie, nie wiem czy jest to do końca prawda.
Prosiłbym o pomoc 
-
Anonim 16645
●
No fakt, że chlor jest zabójczy. Ja nie mam testów na Cl, więc ci nie powiem jakie parametry ja mam. NO3 powinieneś podnieść do poziomu 10ppm. Aby podnieść NO3 po prostu dawaj więcej tego nawozu co ma N w składzie. Najwyraźniej rośliny tak szybko go pobierają, że wychodzi 0. Easy Carbo podawaj codziennie. Reszta parametrów OK. Jeśli jeszcze nie wpuściłeś zwierzaków, to proponuję ci wpuścić same CR albo CB, bo ich mieszańce nie są ładne (takie brązowe), przekonałem się o tym sam. Lepiej zdecyduj się na 1 gatunek
-
marian9669
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bydgoszcz
Czyli muszę skombinować sobie resztę nawozów. Znacie jakieś tanie nawozy? Wiem, że można robić je samemu ale wolałbym nie bawić się w to. Na allegro znalazłem coś takiego i nie wiem czy to nie jest aby oszustwo, bo wydaje mi się bardzo tania jak na wszystkie nawozy na przeszło rok (w przypadku mojej kostki) http://allegro.pl/nawoz-mikro-makro-gratisy-wysylka-gratis-zobacz-i1744504753.html , co o tym sądzicie. Wziąć na spróbowanie? A może ktoś już kupował u tego sprzedawcy te nawozy.
-
Anonim 16645
●
Też bym z wielką chęcią kupil
stosował ktoś produkty od tego sprzedawcy?
Ja potrzebuje mikro, a za 7,5zł to nigdzie nie kupie
-
lukilak1994
●
Powiązane tematy
Akwarium: 25x25x30
Oświetlenie: Chihiros C2 RGB
Filtracja: Oase Biostyle 75
Co2: Zestaw RA 2KG + dyfuzor Neo S
Podłoże: Chihiros Aqua Soil
Rośliny:
Glossostigma Elotinaides
Alternathera Ronanervig
Rot...
nano - 1.jpeg
Zbiornik stworzony wspólnie z moim 3.5 letnim synkiem (serwisowany przez niego z moją pomocą).
Ciekawostka:
podstawą aranżacji jest gotowa dekoracja: AquaDella, która została obsadz...
Nie mając ciągle czasu na aranżację 2 szkieł 60cm postawiłem sobie 20L malucha na biurku.
Nigdy nie bawiłem się jakieś wymyślne konstrukcje/hardscaping - wolałem gąszcze roślin w stylu holenderskim, a...
Hej. Przedstawiam moją kosteczkę 20l z zestawu Aquael Shrimp Set 20.
Podłoże: Master Soil
Oświetlenie: Chihiros RGB 30 + Commander1
Filtracja: Oase Filtosmart 60
Grzałka: Aquael 25W z zestawu
Co2: zes...
Witam
Akwarium:Ada mini M 36*22*26=20L
Oświetlenie:Ada Aquasky
Filtracja: Chihiros es 150
C02 z butli 500 gram.
Media filtracyjne:1L Ada bio Rio, Seachem Purigen 100 ml.
Podłoże:3 L Ada Amazonia Po...
Cześć wszystkim :)
Chciałem się pochwalić moim nano akwarium.
Akwarium o wymiarach 36x22x26cm pojemność około 20l.
Szkło optiglass.
Oświetlenie: Azoo Flexi Mini
Na chwile obecna nawóz AquaArt p...
Hej. Przedstawiam moją kosteczkę z zestawu Aquael Shrimp Set 20z ałożoną, a raczej zrestartowaną jakieś niecałe 3 miesiące temu.
Filtracja: Aquael Versamax 1 (gąbka, Purigen, wata filtracyjna)
Oświetl...
Akwarium Ada mini M, 20 litrów.
Oświetlenie : Ada Aquasky 361
Filtracja: Eheim 150 Classic,Chihiros es 150
Media filtracyjne:Matrix,Bio Rio,Purigen i gąbki.
Butla CO2 0.5 kg.
Podłoże : Dark Soil
Rosli...
Czołem.
Poniżej robocza wersja Iwagumi, którego bazę stanowią Seyriu stones. Całość osadzona w moim ulubionym formacie 36x22x26 oświetlona lampą Aquasky/ONF. Nowością dla mnie jest użycie substratu T...
Akwarium - optiwhite, 36x22x26 ok. 20l.
Oświetlenie Led - 17W.
Filtracja - Oase Filtosmart 60 ( 250ml Matrix i włóknina ).
Co2 - 24h
Podłoże - Power Sand Basic-S, Amazonia Supplement i Amazonia ver2.
...
|
|