Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam wszystkich. To pierwszy aranż ktory zrobilem takze prosze o wyrozumialosc. Oceniajcie, opisujcie, radzcie co byscie zmienili.Baniaczek dojrzewa juz tydzien jak narazie bez problemow.
akwarium: ok 130l
oswietlenie: na razie T5 2x39 philips master 865 (docelowo na byc ok 1W/ L )
podłoże : AQUARIUM SUBSTRATE, ANTRAZIT + ziemia
CO2 : 1b/s + easycarbo
Podmiany ok.40% na tydzien
Flora :
Hemianthus micranthemoides (duzy heniek )
Bacopa caroliniana
Echinodorus
STAUROGYNE REPENS
Alternanthera reineckii
Anubias
Micranthemum umbrosum
Rotala wallichii
Mech Willow Moss i Chrystmas Moss
Fauna:
paletki x 3
rosbora galaxy x 6
neon czerwony ok. 20
kirys x 4
glonojad x 3
pretnik x 1
danio x 4
- Załączniki
-
-
Ostatnio edytowano 21 cze 2011, 18:53 przez lipagol, łącznie edytowano 4 razy
-
lipagol
●
Napewno obsadz korzenie mocniej np mchem i mikrozorium będzie lepiej,ogólnie jest całkiem fajnie:)
-

kakarot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
Nie widac co posadziłeś na tył ale chyba będzie coś przynajmniej po bokach na trzeci plan... W środku warto pozostawić wolne, by zrobic efekt głębi. Zapowiada sie ciekawie, dobrze, że ta plaże, dróżkę, zrobiłes lekko po prawej, staje sie ciekawsze..
Światła bym nie dokładał, by nie narobić sobie problemów z co2.
-

Godween
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pytanko:
po jakim czasie moge przycinac malego henka, byl z in-vitro i juz troszke podrosł wiec zastanawiam sie czy juz go nie przyciac (3 tyg. od zasadzenia)
-
lipagol
●
Z tego co pisałeś i co widzę, to masz dużego Henia i czas go przyciąć, by nie wybijał się w górę, ale się płożył i ukorzeniał. Błąd przy nim jest częsty taki, że wielu go nie przycina i staje się wybujały i brzydki.
-

Godween
●
-
ok... dziekuje za rade... jutro przycinka 
-
lipagol
●
paletki w ilości 3 sztuk mogły by pływać w takim akwarium chyba tylko jakby to był 130litrowy sterylniak do kwarantanny lepiej z nich zrezygnuj
danio x4??? lepiej chyba ławica,
prętnikx1???
nad obsadą się jeszcze zastanów...
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Tez te paletki mi tu nie pasują, ale cóż, są...
-

Godween
●
-
Żeby uzyskać "dywan" z Hemianthus micranthemoides musisz go często przycinać, inaczej będzie rósł w górę. Odcięte fragmenty wykorzystaj do ponownego posadzenia, dzięki temu szybciej uzyskasz ten efekt.
Zrezygnuj lub przenieś tą żabienice, miejsce zaraz przy przedniej szybie nie jest dla niej i jak podrośnie nie będzie się tam dobrze prezentować.
Albo już ślepnę albo kupiłeś narybek paletek, bo ja na dołączonych zdjęciach ich nie widzę, czytając Twój opis wierze że gdzieś tam są
Nie zmienia to jednak faktu że 130l zbiornik z planowaną mocna obsada roślinna to trochę mało. W takim zbiorniku tyle że "gołym" można trzymać tarlaki lub młody narybek a nie 3 sztuki w celach dekoracyjnych. Jak rośliny urosną to nie będzie dla nich zbyt wiele miejsca.
Palety to duże ryby i żeby aranżacja zbiornika z nimi współgrała musiałbyś mieć znacznie większy zbiornik . W tym przy rozwijającej się masie roślinnej nawet nie bedą miały szansy na osiągnięcie prawidłowego rozmiaru.
Poza tym zbiornik jak na pierwszy tego typu prezentuje się całkiem dobrze
powodzenia
-

aquamateo
●
- Wspieram stronę kontem Premium
aquamateo dziekuje za rady.... z tymi paletkami to wiem ze mnie ponioslo bo mialy byc tylko 2 szt. ale 3 dostalem w gratisie takze zobaczymy jak to bedzie.... jak bede widzial ze im ciasno to z checia oddam je komus w dobre rece.... zabienica wyladowala z przodu na przechowanie... ale jak mi jej nie odbiora to juz mam dla niej miejsce 
-
lipagol
●
doszlo nawozenie solami EI
pozatym wszystko idzie w dobra strone... zbiorniczek nabiera ksztaltow i sie rozrasta
jak narazie brak problemow
-
lipagol
●
aktualizacja na dzien dzisiejszy przed strzyrzeniem heńka
-
lipagol
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia kompilacji Tyrrila.
Witam,
od tygodnia w moim mieszkaniu stoi paludarium [o ile to nie za duże słowo] które sam wykonałem;P
p.JPG
Przed tym projektem wciąż dużo pracy.
To mój pierwszy zbiornik tego typu i popełniłem ...
Witam
Chciałem zasięgnąć waszej opinii na temat układu kamieni i korzenia w akwarium oraz poradzić się jakich roślin użyć do obsadzenia baniaka. Bije się z dwoma wariantami. Pierwszy posadzić tylko t...
Przymierzam się do wzięcia udziału pierwszy raz w IAPLC i innych konkursach. Co z tego wyjdzie zobaczymy.
IMG_0003.JPG
Witam
Potrzebuję porady. Niedawno (jakieś 5 tygodni temu) robiłem restart i zmieniałem aranżację. I wszystko ładnie się przyjęło i rośnie (tył już kilka razy przycinałem) poza Monte Carlo:
akwa.jpg...
1500052863598.jpg
Wysłane z LG-M250 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Kupiliśmy z żoną pierwsze akwarium nie mając zielonego pojęcia o akwarystyce. Popełniliśmy wszystkie możliwe błędy jakie można było popełnić. Wybór padł na Juwel rekord 700 bo... miał wszystko. Pokryw...
Witam
po malej wprawce zaczynam planowac piersze duze terrarium.
Bedzie sie ono znajdowalo w biurze, a miejsce na nie to wneka o wymiarach 75 x 50 x 47 cm. Wysokosc wneki podana jest do lini biurk...
Cześć, pomożecie mi doradzić roślinki na pierwszy plan do małego akwarium ok. 54-60L ?, posiadam już wszystkie inne plany a chciałbym jakieś niskie roślinki, może trawnik czy coś innego...
Akwarium...
|
|