130 L pierwszy baniaczek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

130 L pierwszy baniaczek

Liczba wyświetleń: 3900·Odpowiedzi: 11
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

11 cze 2011, 09:57 130 L pierwszy baniaczek  (#1)  

Witam wszystkich. To pierwszy aranż ktory zrobilem takze prosze o wyrozumialosc. Oceniajcie, opisujcie, radzcie co byscie zmienili.Baniaczek dojrzewa juz tydzien jak narazie bez problemow.

akwarium: ok 130l
oswietlenie: na razie T5 2x39 philips master 865 (docelowo na byc ok 1W/ L )
podłoże : AQUARIUM SUBSTRATE, ANTRAZIT + ziemia
CO2 : 1b/s + easycarbo
Podmiany ok.40% na tydzien

Flora :
Hemianthus micranthemoides (duzy heniek )
Bacopa caroliniana
Echinodorus
STAUROGYNE REPENS
Alternanthera reineckii
Anubias
Micranthemum umbrosum
Rotala wallichii
Mech Willow Moss i Chrystmas Moss

Fauna:
paletki x 3
rosbora galaxy x 6
neon czerwony ok. 20
kirys x 4
glonojad x 3
pretnik x 1
danio x 4
Załączniki
130 l.JPG
Ostatnio edytowano 21 cze 2011, 18:53 przez lipagol, łącznie edytowano 4 razy

lipagol

kakarot Kraków

11 cze 2011, 10:25   (#2)  

Napewno obsadz korzenie mocniej np mchem i mikrozorium będzie lepiej,ogólnie jest całkiem fajnie:)

kakarot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Kraków

13 cze 2011, 00:14   (#3)  

Nie widac co posadziłeś na tył ale chyba będzie coś przynajmniej po bokach na trzeci plan... W środku warto pozostawić wolne, by zrobic efekt głębi. Zapowiada sie ciekawie, dobrze, że ta plaże, dróżkę, zrobiłes lekko po prawej, staje sie ciekawsze..

Światła bym nie dokładał, by nie narobić sobie problemów z co2.

Godween

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 cze 2011, 18:48   (#4)  

Pytanko:
po jakim czasie moge przycinac malego henka, byl z in-vitro i juz troszke podrosł wiec zastanawiam sie czy juz go nie przyciac (3 tyg. od zasadzenia)

lipagol

21 cze 2011, 19:54   (#5)  

Z tego co pisałeś i co widzę, to masz dużego Henia i czas go przyciąć, by nie wybijał się w górę, ale się płożył i ukorzeniał. Błąd przy nim jest częsty taki, że wielu go nie przycina i staje się wybujały i brzydki.

Godween

21 cze 2011, 21:18   (#6)  

ok... dziekuje za rade... jutro przycinka :)

lipagol

21 cze 2011, 21:47   (#7)  

paletki w ilości 3 sztuk mogły by pływać w takim akwarium chyba tylko jakby to był 130litrowy sterylniak do kwarantanny lepiej z nich zrezygnuj

danio x4??? lepiej chyba ławica,
prętnikx1???

nad obsadą się jeszcze zastanów...

moonrider
Ranga: Znający temat

22 cze 2011, 00:05   (#8)  

Tez te paletki mi tu nie pasują, ale cóż, są...

Godween

22 cze 2011, 07:09   (#9)  

Żeby uzyskać "dywan" z Hemianthus micranthemoides musisz go często przycinać, inaczej będzie rósł w górę. Odcięte fragmenty wykorzystaj do ponownego posadzenia, dzięki temu szybciej uzyskasz ten efekt.

Zrezygnuj lub przenieś tą żabienice, miejsce zaraz przy przedniej szybie nie jest dla niej i jak podrośnie nie będzie się tam dobrze prezentować.

Albo już ślepnę albo kupiłeś narybek paletek, bo ja na dołączonych zdjęciach ich nie widzę, czytając Twój opis wierze że gdzieś tam są :wink:
Nie zmienia to jednak faktu że 130l zbiornik z planowaną mocna obsada roślinna to trochę mało. W takim zbiorniku tyle że "gołym" można trzymać tarlaki lub młody narybek a nie 3 sztuki w celach dekoracyjnych. Jak rośliny urosną to nie będzie dla nich zbyt wiele miejsca.
Palety to duże ryby i żeby aranżacja zbiornika z nimi współgrała musiałbyś mieć znacznie większy zbiornik . W tym przy rozwijającej się masie roślinnej nawet nie bedą miały szansy na osiągnięcie prawidłowego rozmiaru.

Poza tym zbiornik jak na pierwszy tego typu prezentuje się całkiem dobrze

powodzenia

aquamateo

Wspieram stronę kontem Premium

22 cze 2011, 13:07   (#10)  

aquamateo dziekuje za rady.... z tymi paletkami to wiem ze mnie ponioslo bo mialy byc tylko 2 szt. ale 3 dostalem w gratisie takze zobaczymy jak to bedzie.... jak bede widzial ze im ciasno to z checia oddam je komus w dobre rece.... zabienica wyladowala z przodu na przechowanie... ale jak mi jej nie odbiora to juz mam dla niej miejsce :)

lipagol

30 cze 2011, 19:59 aktualizacja po 4 tygodniach  (#11)  

doszlo nawozenie solami EI
pozatym wszystko idzie w dobra strone... zbiorniczek nabiera ksztaltow i sie rozrasta
jak narazie brak problemow

lipagol

11 lip 2011, 17:38 aktualizacja  (#12)  

aktualizacja na dzien dzisiejszy przed strzyrzeniem heńka

lipagol

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

130 akwariów konkursu biotopowego BADC 2019

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1678
Zapraszam do obejrzenia kompilacji Tyrrila.
HapPet Fogger Zamgławiacz Generator Pary.jpg

Pierwszy krok w stronę paludarium

ArturI w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 29144
Witam, od tygodnia w moim mieszkaniu stoi paludarium [o ile to nie za duże słowo] które sam wykonałem;P p.JPG Przed tym projektem wciąż dużo pracy. To mój pierwszy zbiornik tego typu i popełniłem ...
YouTube

Mój pierwszy hardscape " potrzebne wsparcie"

Adr030 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2585
Witam Chciałem zasięgnąć waszej opinii na temat układu kamieni i korzenia w akwarium oraz poradzić się jakich roślin użyć do obsadzenia baniaka. Bije się z dwoma wariantami. Pierwszy posadzić tylko t...
YouTube

jak podoba się mój baniaczek

artur1975 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4839

Mój pierwszy projekt na IAPLC

kviatek88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 13309
Przymierzam się do wzięcia udziału pierwszy raz w IAPLC i innych konkursach. Co z tego wyjdzie zobaczymy. IMG_0003.JPG

Co na pierwszy plan zamiast Monte Carlo

buda102 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 8958
Witam Potrzebuję porady. Niedawno (jakieś 5 tygodni temu) robiłem restart i zmieniałem aranżację. I wszystko ładnie się przyjęło i rośnie (tył już kilka razy przycinałem) poza Monte Carlo: akwa.jpg...

Jak wam sie podoba mój baniaczek?

amator 24 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 8749
1500052863598.jpg Wysłane z LG-M250 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Pierwszy projekt i początek przygody

tomandmarioletta w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 5710
Kupiliśmy z żoną pierwsze akwarium nie mając zielonego pojęcia o akwarystyce. Popełniliśmy wszystkie możliwe błędy jakie można było popełnić. Wybór padł na Juwel rekord 700 bo... miał wszystko. Pokryw...

Pierwszy duzy projekt

ByyQ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4361
Witam po malej wprawce zaczynam planowac piersze duze terrarium. Bedzie sie ono znajdowalo w biurze, a miejsce na nie to wneka o wymiarach 75 x 50 x 47 cm. Wysokosc wneki podana jest do lini biurk...

Rośliny na pierwszy plan do akwarium 60L.

MarcinG w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2472
Cześć, pomożecie mi doradzić roślinki na pierwszy plan do małego akwarium ok. 54-60L ?, posiadam już wszystkie inne plany a chciałbym jakieś niskie roślinki, może trawnik czy coś innego... Akwarium...

Statystyki

Ten temat przegląda 251 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 251 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.