30l i 40W za dużo ?? czy może za mało??
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, zamierzam kupić akwa 40x25x30cm (30L) ,zabieram się za zrobienie lampy wiszącej i mam dwie żarówki energooszczędne o mocy 20W i barwie 6500K, jak wysoko nad tafla wody bedzie musiała wisieć lampa żeby oswietlenie w/l dla tego zbiornika było optymalne?? na moje oko to tak z 15 cm myslę ale proszę o wypowiedzi
a dodam jeszcze że nawozów w tym akwa nie będę żałował,a roślinność będzie duża bo będzie kępa blyxy japonicy i na całym zbiorniku parvula
CO2 z butli to tak 3b/s planowane
prosze o jakieś uwagi i sugestie 
pawelrygol90@wp.pl
-

Dzejson90
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gogolin
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
20w wystarczy i tak jak piszesz 10-15 cm nad taflą:)
-

kakarot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
Niech sie inni wypowiedzą bo ekspertem nie jestem 
-

kakarot
●
- Miasto: Kraków
Spokojnie możesz dwie takie dać.
W małych zbiornikach, Moim skromnym zdaniem , zasada "Wat na litr" trochę się nie sprawdza.
U mnie np. 26W/25L brutto,świetlówki nad samą powierzchnią wody, akwarium ma już prawie 6 mcy, glonów brak .
-

JarekT
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Chrzanów
Jarek Talowski napisał(a):Spokojnie możesz dwie takie dać. W małych zbiornikach, Moim skromnym zdaniem , zasada "Wat na litr" trochę się nie sprawdza. U mnie np. 26W/25L brutto,świetlówki nad samą powierzchnią wody, akwarium ma już prawie 6 mcy, glonów brak .
Jestem tego samego zdania, w małym zbiorniku jak dasz np. 0,8W na litr, to jest po prostu ciemno, dlacczego tak jest, tego nie wiem, ale w małym zbiorniku spokojnie można dawać światła do oporu.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Witam, przymierzamy się do założenia akwarium 29l 30x30x30 cm. Proszę o plecenie filtra i oświetlenia, jakie nawozy, rośliny, jakie rybki do takiego akwarium. Chcemy dużo roślin mało wymagających, bez...
Witam proszę o opinię na temat tych 3 lamp ewentualnie jakiś innych która byłaby najlepszym wyborem do kostki aquael 30l żeby roślinki fajnie rosły bo zależy mi na mini dżungli.
Aquael slim duo 10w
Su...
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej.
Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
|
|