Poszukiwane instrukcje w j. polskim do Testów wody - TETRA - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Poszukiwane instrukcje w j. polskim do Testów wody - TETRA

Liczba wyświetleń: 2808·Odpowiedzi: 16
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam

W moim posiadaniu znalazł się zestaw testów TetraTec AnalySet.
W zestawie znajdują się testy:
- pH
- KH
- GH
- NH3/NH4+
- NO2
- NO3
- O2
- CO2

Jest tylko jeden problem. Instrukcje do testów są w języku niemieckim, włoskim, francuskim, a w języku polskim brak:/ Byłbym wdzięczny za instrukcje do poszczególnych testów.

Gość

lilianna Poznań / Rio

03 cze 2011, 12:54   (#2)  

http://www.tetra.de/tetra_cf/tet_intern ... et_ENG.pdf
skopiuj ,wklej do google translate i masz , google nie gryzie ,szukanie zajeło mi 10 sec :/
Lazy lazy man :)
pozdro

lilianna
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań / Rio

czosnek20053 Strzelce Opolskie

03 cze 2011, 13:25   (#3)  

Dokładnie to samo chciałem doradzić. Na internecie masz dużo translatorów wciec nie ma problemu z przetłumaczeniem.

czosnek20053
Ranga: Znający temat

Miasto: Strzelce Opolskie

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mayaca Polska -wyłącznie

03 cze 2011, 13:39   (#4)  

Olewam dokładnie wszelkie artykuły ,towary ,które nie maja polskiej instrukcji .Zwracam je momentalnie z odpowiednim komentarzem To brak szacunku do klienta .Oraz łamanie prawa .

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

artur.kaczmarek Worthing UK

03 cze 2011, 14:00   (#5)  

A ja kupuje co chce i jak chce a instrukcaja mnie nie gryzie - translatory sa bez sensu bo np w angielskim wiele wyrazow ma wiele znaczen i po googlu wychodza bzdury. Nawiasem mowiac wstydzcie sie ze nie znacie jezykow. Ja chodzilem do szkoly za komuny i znam 4 a teraz mlodziez ma duzo latwiej tylko nic nikomu sie nie chce. Nawet moj pies szczeka do mnie po polsku a na koty sasiada po angielsku. Nawiazujac do innego dzisiejszego watku - to jest dopiero zasmiecanie forum.
pozdrawiam i uczcie sie bo translatory tlumacza bez sensu i wychodza glupoty a poza tym nie zawze mozna miec googla przy sobie.
PS milo jak kupuje cos JBL'a i moge poczytac po polsku ale kupuje ich produkty dla jakosci a nie ksiazeczki.
pozdrawiam

artur.kaczmarek
Ranga: Początkujący

Miasto: Worthing UK

03 cze 2011, 20:08   (#6)  

Jak bym miał taki zestaw kupować to na pewno z instrukcją w języku polskim.Ten dostałem za darmo więc nie będę wybrzydzał. Pomyślałem, że kilku użytkowników używa testów TETRA, więc mogli by mi pomóc jednak widzę, że kogoś, aż ściska na myśl o tym, że inna osoba mogła by - o zgrozo!- wziąć taką instrukcje i napisać dwa zdania. Nie znam 4 języków, bo to nie komuna i po Angielsku wszędzie się dogadam. Dzięki za tą Anglojęzyczną wersję z tym już sobie poradzę.

Gość

mayaca Polska -wyłącznie

04 cze 2011, 04:11   (#7)  

artur.kaczmarek napisał(a):A ja kupuje co chce i jak chce a instrukcaja mnie nie gryzie - translatory sa bez sensu bo np w angielskim wiele wyrazow ma wiele znaczen i po googlu wychodza bzdury. Nawiasem mowiac wstydzcie sie ze nie znacie jezykow. Ja chodzilem do szkoly za komuny i znam 4 a teraz mlodziez ma duzo latwiej tylko nic nikomu sie nie chce. Nawet moj pies szczeka do mnie po polsku a na koty sasiada po angielsku. Nawiazujac do innego dzisiejszego watku - to jest dopiero zasmiecanie forum.
pozdrawiam i uczcie sie bo translatory tlumacza bez sensu i wychodza glupoty a poza tym nie zawze mozna miec googla przy sobie.
PS milo jak kupuje cos JBL'a i moge poczytac po polsku ale kupuje ich produkty dla jakosci a nie ksiazeczki.
pozdrawiam

Mieszkam w Polsce [tak dla przypomnienia] .Obowiązującym jerzykiem jest tutaj język polski
Nie znam i znać nie muszę jerzyków obcych ,i nie jest mi tego powodu wstyd .Od kogoś kto chce sprzedać swój towar w Polsce oczekuje minimum szacunku Tylko tyle .

mayaca

04 cze 2011, 05:25   (#8)  

artur.kaczmarek napisał(a):A Nawiasem mowiac wstydzcie sie ze nie znacie jezykow.

A to niby z jakiego powodu mają się wstydzić ?

Faktem jest że znajomość języków obcych w dzisiejszych czasach jest wygodą dla samego siebie ale to też nie oznacza że jest wymogiem.

W państwach anglojęzycznych z oczywistego powodu jest to norma jednak inne kraje w tym i te europejskie choć ich ludność deklaruje znajomość angielskiego tak naprawdę jest to dalekie od ideału.

Niemcy mają j.angielski lub francuski od przedszkola a mimo to niewielki procent populacji tego kraju może powiedzieć że mówi biegle w tych językach, większość z nich wręcz "kaleczy" podstawy.

artur.kaczmarek napisał(a): Ja chodzilem do szkoly za komuny i znam 4

Ja też chodziłem do szkoły za czasów komuny, język rosyjski będący wtedy na pierwszym planie jako język dodatkowy już dawno wyszedł mi z głowy, podobnie zresztą jak j. niemiecki bo taki zaraz po rosyjskim miałem okazję poznawać.

Języka angielskiego uczyłem się prywatnie, po wyemigrowaniu do US szybko zdałem sobie sprawę że tak naprawdę mam o nim małe pojecie, choć przekonany byłem że jest inaczej.

Po lalach na emigracji, mogę powiedzieć że znam go bardzo dobrze ale to nie upoważnia mnie do wyszydzania kogoś lub do pisania takich głupot względem innych osób na tym forum jak Ty to robisz.

artur.kaczmarek napisał(a): Nawet moj pies szczeka do mnie po polsku a na koty sasiada po angielsku.

Gratuluję, nie pozostaje Ci nic innego jak udać się z nim do Britain's got talent

Użytkownik mayaca poruszył tutaj bardzo ważną kwestie, wiadomo że każdy może sobie w ten czy inny sposób przetłumaczyć angielskojęzyczną instrukcję, tylko po co?
Jeżeli producent sprzedaje swój produkt w danym kraju powinien z szacunku do klienta dodawać instrukcję w jego ojczystym języku, nawet wtedy gdy 99% mieszkańców danego kraju deklarowałoby biegła znajomość j. angielskiego.
Mam nadzieję że zrozumiesz tą subtelną różnicę pomiędzy szacunkiem do klienta a jego brakiem.

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

lilianna Poznań / Rio

04 cze 2011, 10:08   (#9)  

Bo ja wiem czy tak strasznie tłumaczy , jak ktoś ma choć trochę inteligencji to spokojnie się połapie , bynajmniej te podstawy jak stosować testy ,

1. The temperature of the water must be between 20° and 30° Celsius. Samples taken outside this
range should be heated accordingly.
2. Rinse the Tetra test vial with aquarium water.
3. Fill the test vial with 5 ml of aquarium water.
4. Hold the reagent bottle containing test liquid 1 over the test vial and add 14 drops to it. Carefully
shake the vial.
5. Hold the reagent bottle containing test liquid 2 over the test vial and add 7 drops to it. Carefully
shake the vial.
6. Hold the reagent bottle containing test liquid 3 over the test vial and add 7 drops to it. Carefully
shake the vial.
7. Close the test vial and shake well. Leave the vial to stand for 20 minutes at room temperature.
8. Compare the shade of the liquid with the color scale and read off the measurements.
9. On completion of the test, clean the test vial using tap water.

1. Temperatura wody powinna wynosić od 20 ° do 30 ° Celsjusza. Próbki pobrane poza tym
zakresie powinna być podgrzewana odpowiednio.
2. Przepłukać fiolki test Tetra wodą z akwarium.
3. Wypełnij test fiolki 5 ml wody w akwarium.
4. Trzymając butelkę z odczynnikiem zawierające cieczy testowej 1 na fiolki i dodać 14 kropli do niego. Dokładnie
wstrząsać fiolki.
5. Trzymając butelkę z odczynnikiem zawierające cieczy testowej 2 na fiolki i dodać 7 kropli do niego. Dokładnie
wstrząsać fiolki.
6. Trzymając butelkę z odczynnikiem zawierające cieczy testowej 3 w fiolki i dodać 7 kropli do niego. Dokładnie
wstrząsać fiolki.
7. Zamknąć fiolkę test i dobrze wymieszać. Pozostawić fiolki na 20 minut w temperaturze pokojowej.
8. Porównaj cieniu ciecz koloru skali i odczytać pomiary.
9. Po zakończeniu testu, czyste fiolki badań przeprowadzonych przy użyciu wody z kranu.

http://www.google.pl/language_tools?hl=pl

Ja znam tylko J.Polski i się niczego nie wstydzę ( wstydzą to się dzieci i baby albo ludzie z kompleksami :/ ) i i jakoś rozumiem bez problemów , a jeszcze co do instrukcji PL to gość może dostał od kogoś albo kupił za granicą :) i dlatego pewno nie ma instrukcji PL

lilianna
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań / Rio

04 cze 2011, 12:43   (#10)  

lilianna napisał(a):
- temperature of the water 20° and 30° Celsius. test vial with aquarium water.
-5 ml of aquarium water.
- liquid 1 add 14 drops
- shake
- liquid 2 add 7 drops
-shake
- liquid 3 add 7 drops
- shake
- 20 minutes at room temperature.
- color scale and read
- clean the test vial water.

nie znając angielskiego można wyłuszczyć takie słowa- a orientując się w metodyce testów kropelkowych- da się to pokojarzyć...

Uważam że produkty sprzedawane w RP powinny zawsze mieć instrukcję w języku polskim.
Jednocześnie posługiwanie się wyłącznie jednym językiem jest ograniczeniem- ogranicza nas do poznawania pisanych dóbr kultury i nauki wydanych w naszym języku (niezależnie czy jest to polski, niemiecki, suahili czy koptyjski).
Ogranicza to także naszą komunikację z ludźmi nie znającymi naszego języka. Jest to ograniczenie dobrowolne i moim zdaniem bezdyskusyjne.

Na pocieszenie nie jest u nas najgorzej: podróżując po Europie kilka lat temu zdziwiony byłem dwoma skrajnościami czyli młodzieżą we Francji i Danii- Ci pierwsi nie umieli nic powiedzieć ani po niemiecku ani po angielsku(Calais-pogranicze francusko-brytyjskie), natomiast w Danii nie spotkałem osoby nie znającej przynajmniej jednego z tych języków (od 7letnich dzieci po ludzi po 80tce)
Pozdrawiam

moonrider

AdamW Gdynia

06 cze 2011, 15:32   (#11)  

A mi po przeczytaniu tego tematu przypomniał się program w tv, gdzie zostało udowodnione, że wiele produktów (nawet made in Poland), sprzedawanych do Polski jest znacznie gorszych jakościowo (i smakowo jeśli są to produkty spożywcze) niż te na rynek europy zachodniej. A czemu o tym piszę? Jakiś czas temu kupowałem sprzęt AGD do kuchni i tak samo brak było instrukcji Pol. Na pytanie: ''czemu'', facet odpowiedział: ''może Pan sobie ściągnąć po Polsku z internetu''. To smutne, że sami Polacy tak traktują Polaków. Taki Niemiec to spadłby pewnie z krzesła gdyby sprzęt nie miał instr. w jego języku a do tego pije tą samą kawę tylko znacznie smaczniejszą :x
Obrazek

AdamW

Miasto: Gdynia

mayaca Polska -wyłącznie

06 cze 2011, 20:03   (#12)  

Niestety AdamW ma racje .To już niemal standard .Mozna by było tych wszystkich ignorantów sprowadzić na ziemie nie kupując ich produktów .Niestety w wielu przypadkach sami prowokujemy takie sytuacje.Wielu jak kolega Kaczmarek który uczył się w komunie i zna cztery języki woli sobie instrukcje przetłumaczyć ,przy okazji dowalić tępym rodakom .
Zamiast domagać się swoich praw -pajacować Szanujmy siebie a będziemy szanowani.

mayaca

07 cze 2011, 18:11   (#13)  

Jeszcze jedno wspomnienie z Danii mi się przypomniało przy okazji dyskusji o językach obcych. Otóż w "kraju wiatru i wieprzowiny" w telewizji publicznej można w języku duńskim obejrzeć film produkcji duńskiej natomiast filmy obcojęzyczne emitowane są w językach oryginalnych, czasami z napisami duńskimi a czasami bez napisów- nikt nie psioczy, nie narzeka a jak sobie 7 letni Jurgen Adamsen czy inny Rasmusen chce obejrzeć Harrego Pottera to się i przy okazji języka nauczy... jakoś to działa...

moonrider

07 cze 2011, 20:48   (#14)  

moonrider napisał(a):Jeszcze jedno wspomnienie z Danii mi się przypomniało przy okazji dyskusji o językach obcych. Otóż w "kraju wiatru i wieprzowiny" w telewizji publicznej można w języku duńskim obejrzeć film produkcji duńskiej natomiast filmy obcojęzyczne emitowane są w językach oryginalnych, czasami z napisami duńskimi a czasami bez napisów- nikt nie psioczy, nie narzeka a jak sobie 7 letni Jurgen Adamsen czy inny Rasmusen chce obejrzeć Harrego Pottera to się i przy okazji języka nauczy... jakoś to działa...

Nie wiem jak jest w Danii bo nie miałem jeszcze okazji tam być, może i ich sposób na "dokształcanie" społeczeństwa jest dobry.
Nie zmienia to faktu że jest to pewne ograniczenie wyboru.

Temat moim zdaniem schodzi w dość dziwną stronę.
Tak jak pisałem wcześniej znajomość języków obcych a w szczególności j. angielskiego ułatwia funkcjonowanie w dzisiejszym świecie i to nie ulega wątpliwości.
Sam jestem "dwujęzyczny" i nie wyobrażam sobie by mogło być inaczej.

Nie uważam jednak by dodanie instrukcji w j. polskim do produktu sprzedawanego na rynku krajowym byłoby czymś nadzwyczajnym i wymagało szczególnie dużych nakładów pracy ze strony producenta, jest to raczej lub powinno być przejawem szacunku do klienta przez uszanowanie jego odrębności językowej bez znaczenia czy występuje duże prawdopodobieństwo ze ów klient zna j. angielski czy też którykolwiek inny.

p.s
moonrider napisał(a): Otóż w "kraju wiatru i wieprzowiny" w telewizji publicznej można w języku duńskim obejrzeć film produkcji duńskiej natomiast filmy obcojęzyczne emitowane są w językach oryginalnych, czasami z napisami duńskimi a czasami bez napisów- nikt nie psioczy,.

Tak na marginesie, do tego co napisałeś o tym że zagraniczne filmy są w Danii emitowane bez tłumaczenia to dość ciekawie musi to wyglądać jak emitowany jest film arabski, japoński, chiński itp. w oryginalnej wersji językowej bez napisów.
Z tego co piszesz, wierząc Ci na słowo, nasuwa się jedna myśl:
albo Duńczycy to naród poliglotów, albo duńska telewizja ma specyficzne poczucie humoru względem swoich odbiorców :wink:
Ostatnio edytowano 08 cze 2011, 05:18 przez aquamateo, łącznie edytowano 1 raz

aquamateo

mayaca Polska -wyłącznie

08 cze 2011, 04:06   (#15)  

Nie mogę oprzeć sie wrażeniu ze nawet na to forum zajrzała polityczna poprawność .
Nie daj Boże !
Wracając do tematu ,nikt nie może wymagać ode mnie znajomości języka obcego.W Polsce językiem urzędowym jest język polski i w tym języku powinny być wszelkie instrukcje ,opisy ,gwarancje.Stanowi o tym zresztą prawo.Chyba ze producenci uznali iz ludzie nie znający języków nie są warci ich zainteresowania .Tak czy owak nie kupuje produktów bez polskich opisów .

mayaca

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

08 cze 2011, 05:14   (#16)  

mayaca napisał(a):W Polsce językiem urzędowym jest język polski i w tym języku powinny być wszelkie instrukcje ,opisy ,gwarancje.Stanowi o tym zresztą prawo.

W 100% masz rację i w 100% się z tym zgadzam

aquamateo

08 cze 2011, 11:24   (#17)  

aquamateo napisał(a):
mayaca napisał(a):W Polsce językiem urzędowym jest język polski i w tym języku powinny być wszelkie instrukcje ,opisy ,gwarancje.Stanowi o tym zresztą prawo.

W 100% masz rację i w 100% się z tym zgadzam

Ja również się zgadzam!
jestem nawet za tym by drukawać je tylko w języku kraju w którym są sprzedawane (przy zakupie TV dostałem stos instrukcji w naróżniejszych językach- jakieś tragiczne marnotrawstwo papieru- a można by na tym wydać kilka podręczników do nauki języków obcych)

moonrider

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2666
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6159
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28412
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247604
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38020
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1791
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1569
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16035
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Wysokie pH wody

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2684
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH? Woda kranowa pH 7,4 Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5 Akwarium 45l Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...

kalkulator uwzględniajacy twardośc wody

Krzysztof-Katowice w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3822
Witam Was, mam do Was kilka pytań 1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...

Statystyki

Ten temat przegląda 262 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 262 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.