|
|
Niewymiarowe rozmiary akwa
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam
Mam problem z wymiarami mojego zbiornika. Owy baniak dostałem ostatnio w prezencie. Był on robiony na zamówienie (szkło typu float) i stał "w ścianie". Jego wymiary to 82 x 25 x 41 (dł x szer x wys). I tu pojawia się moje pytanie czy nie jest on za mało szeroki aby coś ciekawego sklecić z aranżacją? Poradźcie mi proszę czy inwestować w nowy zbiornik czy kontynuować zakładanie tego? Od razu zaznaczam iż nie jestem kasiasty i akwarium ze szkła OptiWhite nie wchodzi w grę.
-

AlexXx
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Silesia
Jak się postarasz to da radę.Ja zrobiłem aranż w 24cm głębokości i niektórzy myśleli ze ma on co najmniej 35cm ;] Pozostaje więc tylko kwestia dobrego rozplanowania wszystkiego i zakupu odpowiednich rozmiarów materiałów.A tak wyglądał mój aranż przy 24cm szerokości
I 33cm wysokości.Wystarczy że zrobisz odpowiedni spad podłoża ku przedniej szybie i będzie ok. Pozdrawiam i myśle że pomogłem 
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
Dziękuję! Oczywiście pomogłeś. Jednak wezmę się za to akwarium mimo takiej szerokości. Zrobię spad podłoża ku przedniej szybie i postaram się zamaskować tak małą szerokość roślinami i korzeniami porośniętymi mchem. Myślę, że to pomoże. Może zrobiłbym tylną ścianę porośniętą mchem na kratce? Tylko to poniesie ze sobą duże koszta.
-

AlexXx
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wiesz,to już zależy od Ciebie.Ja na Twoim miejscu zrobił bym coś na styl tego co Ci wysłałem,lecz po prostu z 3-4 cm podłoża więcej na tylnej ścianie i tyle.Można było by jeszcze dać np rotale pomiędzy kamieniami i zrobić układ w kształcie litery U,albo np takie coś: http://4.bp.blogspot.com/_deZN17rcm1w/S ... 09TDT1.jpg a koszta strasznie niskie,tylko mchy i kilka kamieni + pomysł  a tak p.s. to aqua na foto ma 15 litrów i 18 lub 21 cm szerokości(dokładnie nie pamiętam)
-

sebolerro
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
-
Myślałem nad zatopieniem wąskości baniaka poprzez usypanie z podłoża trzech wzniesień: jednego po lewej stronie, jednego umiejscowionego centralnie i jednego po prawej stronie. Jak myślicie, czy to pomoże zamyć jego rzeczywistą szerokość? Górki będą ze żwiru bazaltowego, a podłoże to piasek kwarcowy.
-

AlexXx
●
Na 25 cm budując hardscape i chcąć zyskać ważenie większego zbiornika a jednocześnie zmieścić 3 plany trzeba by usypać strome zbocze a inm bardziej będzie strome zbocze tym trudniej je usypać. Myślę że lepiej będzie uzyskać taki efekt budując zboczę ze stromych skał(usytuowanych przy tylnej szybie), które przechodzić będą w drugi i pierwszy plan utwożony z roślin posadzonych w podłożu. Przy tej szerokości warto także używać roślin jak najbardziej drobnolistnych i ogólnie małych rozmiarów. Dotyczy to także korzeni- niech będą drobne bo grube konary mogą wyglądać nienaturalnie. Ciekawe aranżacje mogą powstawać też z mchów i wątrobowców zaszczepionych na kamieniach, lawie czy kokosie, które można układać na takim zboczu.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Czyli proponujesz skalisto-mchowy krajobraz z dodatkami innych roślin? Rozplanuję ten schemat i zobaczę jak to będzie wyglądało. Brzmi świetnie ale czy to rzeczywiście zamyje małą szerokość? Wiem, że małe i drobnolistne rośliny powiększają akwa, a długa linia z małych kamieni je wydłuża ale mało na forach jest o wizualnym zwiększeniu szerokości zbiornika. Dzięki za poradę. Dam znać czy to działa.
-

AlexXx
●
Powiązane tematy
Cześć
Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
Witam Wszystkich serdecznie,
Jak do tej pory byłem biernym użytkownikiem forum, zazwyczaj czytałem i starałem się jak najwięcej nauczyć. Przyszła pora by to zmienić i zacząć być aktywnym użytkownikie...
Szukam inspiracji gdyż takiego akwarium jeszcze nie tworzyłem.Robię akwarium które będzie mi dzieliło poddasze .Mile widziane jakieś foty linki YouTube.
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...
Witam,
swój poprzedni zbiornik sprzedałem
[https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/wabi-kusa/akwa-vivarium-45x45x60cm-68173.html?p=512568#p512568]
Może wypłynie u innego użytkownika ;)
Na ...
Poprzedni projekt spotkał się z przychylną opinią więc pokażę jeszcze jeden.
Wprawdzie ten jeszcze czeka na komplet roślin - dzbaneczniki oraz heliamfory, ale myślę, że już można go prezentować.
Terr...
C haos i proste rosliny, czyli moja najbardziej leniwa "kompozycja" ;)
oto i ona:
http://www.jp2doc.org/akwa/akwa.jpg
W yzywanie sie jest mile widziane :]
pozdro,
tomek
Hej.
Baniak 25l od Aquael z ich pokrywą i oświetleniem led 6W.
Mam z 10 kulek gałęzatek od 3 miechów i dają radę, urosły cholernie. Rogatek na próbę też jako tako.
Jakie rośliny polecacie do takieg...
Chciałem Wam przedstawić Akwa-Terrarium jakie przygotowałem dla pewnej Pani.
Cukierkowy charakter zbiornika nie jest przypadkowy.
Terrarium o wymiarach 60x45x45cm
Oświetlenie 2x24W
Struktura zbudowana...
Akwarium - 200 l
Obsada - Heros Severum Gold 6x, Pielęgnica Zebra 2x , Tropheus Bemba 4x, Yelow 3x , Kosiarki 3x,Kasatka 2x , Agamix 2x,Danio tęczowe 5x, Barwniak czerwonobrzuchy 4x.
W środku jes...
|
|