Jestem początkujący więc jest to moja pierwsza sytuacja rozmnażania w akwarium.
No więc teraz opisze całą sytuację:
Wczoraj wieczorem daje rybkom jeść, i tu niespodzianka, a mianowicie jakieś 10 malutkich molinezji dobiera się do jedzenia. Co jest jeszcze ciekawe przedwczoraj robiłem gruntowne sprzątanie gleby odmulaczem i zdawało mi się, że wyczyściłem całe akwarium... a jednak młode w ikrze musiały jakoś przeżyć, może macie pomysły jak? Kolejna rzecz która mnie ciekawi to fakt, że od około 2 tygodni w akwarium nie ma samca...
Dobra to był krótki zarys sytuacji a teraz pytania:
Czy powinienem odizolować matkę od młodych? Jeśli tak to co zrobić skoro mam tylko jedno akwarium?
Czym młode karmić?
Jeśli wymagają jakiejś specjalnej opieki to jakiej?
Czy jest szansa że przeżyją?
Z góry dzięki za pomoc...
Kolego molinezje rodzą się,samica nie składa ikry.Te rybki nazywają się żyworódki Jeżeli nie masz innych,które ci pożrą narybek,to zastanów się co będziesz robił z małymi
Narfann napisał(a):. Co jest jeszcze ciekawe przedwczoraj robiłem gruntowne sprzątanie gleby odmulaczem i zdawało mi się, że wyczyściłem całe akwarium... a jednak młode w ikrze musiały jakoś przeżyć, może macie pomysły jak?
Pomysł taki że to ryby żyworodne
Narfann napisał(a): Kolejna rzecz która mnie ciekawi to fakt, że od około 2 tygodni w akwarium nie ma samca... .
jedno zapłodnienie samca wystarcza na kilka "ciąż"
Narfann napisał(a):Czy powinienem odizolować matkę od młodych? Jeśli tak to co zrobić skoro mam tylko .
Możesz kupić sobie taki kotnik w postaci siateczki którą wiesza się gdzieś w rogu akwarium. Karmić możesz je pyłem, czyli bardzo mocno rozdrobnionym pokarmem
Jeżeli chodzi o przerybienie to się raczej nie martwię rybek mam mało, a też wątpię czy cały narybek przeżyje...
Wielkie dzięki za tak szybkie odpowiedzi, to jest jedyne forum w którym po godzinie od napisania postu mam odpowiedź Inne ryby mi raczej ich nie zjedzą, mam glonojady i bocje wspaniałe...
Z tego co widzę mam rozumieć, że żadnych specjalnych akcji pielęgnacyjnych nie potrzebują...
Czyli nic nie zmieniać wszystko jak do tej pory, tylko dawać im bardzie rozdrobniony pokarm...
Jeśli ktoś coś chce jeszcze dodać to dalej czekam na odpowiedzi...
Większość ryb może zjeść narybek, więc nie patrz na obsadę typu glonojad (zbrojnik) ,a co do bocji to bym nie był taki pewien ,ona lubi właśnie młody narybek ,ślimaki,krewetki.Ja bym nic nie robił z maluchami bo będą Ci się mnożyć co chwilę i możesz mieć plagę tak jak napisał (cezar d ) a i maluchy dadzą sobie rade bez dokarmiania .
steven69 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3686
Witam,
z pielegnacją ryb ten temat nie ma za wiele wspólnego :lol: , mianowicie mam problem z kosmiczną podażą młodych molinezji w akwarium i o dziwo duże osobniki nie ruszają ich wcale.
Czy kupują...
_Kreweta_ w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5861
Dzień dobry.
Niedawno okociła mi się molinezja. Mam 5 malutkich rybek. Nie zdążyłam przenieść samicy do kotnika, ale kiedy urodziła, do kotnika przeniosłam narybek. Karmiłam go dosyć często suchymi po...
Wujek Ray w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3473
mam akwarium 80l dobrze zarośnięte.W akwarium mam ryby spokojne ale mam problem z rozmnażaniem molinezji.mam 5 molinezji 4 samice i jeden samiec czekam już bardzo długo a nawet nie mam parki.warunki m...
Statystyki
Ten temat przegląda 133 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 133 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej