Amano niszczą roślinę - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Amano niszczą roślinę

Liczba wyświetleń: 1489·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

29 maja 2011, 09:18 Amano niszczą roślinę  (#1)  

Witam ,od pewnego czasu moje krewetki amano niszczą mi Alternanthere :( robią dziury w liściach a nawet urywają je w całości.Krewetki nie głodują ,karmie je regularnie więc czemu to robią? u Was też się tak zachowują?Jestem pewien ,że to one bo je na tym przyłapałem :)
Obrazek

jadakiss
Ranga: Poznaje temat

maslo_82 Poznań

29 maja 2011, 09:34   (#2)  

to nie krewetki, tylko niedobory, krewetki nie zrobią dziury w lisciu.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

29 maja 2011, 10:14   (#3)  

być może niesłusznie oskarżasz krewetki. pewnie przyłapałeś je jak jedzą psujące się części rośliny i stwierdziłeś, że to one tą roślinę popsuły ;0
to raczej objaw niedoborów.
Miałem taki sam problem z tą rośliną. W ogóle nie chciała rosnąć, pomimo że inne rosły doskonale. Nie mam pojęcia czego mogło brakować, może żelaza?

wujek_bogdan
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 maja 2011, 10:41   (#4)  

Mówię wam ,że to krewetki...
jeszcze wczoraj liść zdrowiutki jak i cała roślina ,zero przebarwień ,brązowych plam itp.
Dzisiaj rano w liściu dziury a na tym liściu krewetka ,w dodatku jej odchody są w kolorze rośliny.
Już mi załatwiły tak 3 pędy i teraz za ostatni sie biorą :(

jadakiss
Ranga: Poznaje temat

Tomasz Kurek Konstancin - Jeziorna

29 maja 2011, 13:07 Re: Amano niszczą roślinę  (#5)  

jadakiss napisał(a):Witam ,od pewnego czasu moje krewetki amano niszczą mi Alternanthere :( robią dziury w liściach a nawet urywają je w całości.Krewetki nie głodują ,karmie je regularnie więc czemu to robią? u Was też się tak zachowują?Jestem pewien ,że to one bo je na tym przyłapałem :)
Obrazek

To możliwe że sprawcami są krewetki. Niegdyś zjadły mi dorodną kępę M. pteropus.
Dziura w Twojej Alternathera nie wygląda jakby była efektem niedoboru ale IMO nie krewetki ją zrobiły.
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Konstancin - Jeziorna

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Yusuke Homma uczeń Takashi'ego Amano - aranż krok po kroku

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1202
Hej Miłego oglądania. ?si=nbATHKuG5mnV0ys2
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13236
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
1-120122-800x400.jpeg

Krewetka Amano - Caridina multidentata

roslinyakwariowe.pl w Baza zwierząt · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 7823
1-120122-800x400.jpeg Pochodzenie: wody japońskiej rzeki Yamato, występuje również w Korei oraz na obszarze Tajwanu. Środowisko: W warunkach naturalnych zamieszkuje rzeki i potoki Japonii, Korei, Ta...
krewetka_amano_caridina_multidentata_caridina_japonica_(1_szt)-i-28480-1.jpg

Opis rozmnożenia Caridina japonica (krewetka Amano)

batonexx w Zwierzęta · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 76682
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano. Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia: Na stanie: -akwarium ok. 12l -menzurka 1000ml -moździerz do ...
oscar.jpg

[Ankieta] Czy krewetki Amano jedzą rośliny?

ptom w Zwierzęta · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 69264
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...

amano i skalary?

Hultaj w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4445
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary. Zeżrą?

Krewetki amano razem z redkami w akwarium 49l

piotr0234 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3571
Cześć Czy 5 sztuk krewetek amano pomieści się z gromadką red cherry w akwarium 49l z gęstą roślinnością? Czy nie będzie im za ciasno i czy amano nie będzie agresywne wobec mniejszych red cherry?...

Ślimaki helmety niszczą aranżację...

pk77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1465
Cześć. Mam problem ze ślimakami helmetami. Przez swój "sposób bycia" :lol: (nie wiem jak to nazwać) zdemolowały mi trawniczek z monte carlo. Trzymam je w kostce nano i teraz wygląda to tak, ...

Amano contra Spirogyra

FoCuS_PL w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2133
Tak się zdarzyło, że po pewnym czasie od wpuszczenia do zbiornika ślimaków Clithon Corona zauważyłem pojawiające się długie nitki. Być może ślimaki są tu niewinne, ale koincydencja czasowa wskazywałab...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15220
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Statystyki

Ten temat przegląda 504 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570936
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 504 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.