Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam ,od pewnego czasu moje krewetki amano niszczą mi Alternanthere  robią dziury w liściach a nawet urywają je w całości.Krewetki nie głodują ,karmie je regularnie więc czemu to robią? u Was też się tak zachowują?Jestem pewien ,że to one bo je na tym przyłapałem

-

jadakiss
●
- Ranga: Poznaje temat
to nie krewetki, tylko niedobory, krewetki nie zrobią dziury w lisciu.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
być może niesłusznie oskarżasz krewetki. pewnie przyłapałeś je jak jedzą psujące się części rośliny i stwierdziłeś, że to one tą roślinę popsuły ;0
to raczej objaw niedoborów.
Miałem taki sam problem z tą rośliną. W ogóle nie chciała rosnąć, pomimo że inne rosły doskonale. Nie mam pojęcia czego mogło brakować, może żelaza?
-
wujek_bogdan
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mówię wam ,że to krewetki...
jeszcze wczoraj liść zdrowiutki jak i cała roślina ,zero przebarwień ,brązowych plam itp.
Dzisiaj rano w liściu dziury a na tym liściu krewetka ,w dodatku jej odchody są w kolorze rośliny.
Już mi załatwiły tak 3 pędy i teraz za ostatni sie biorą 
-

jadakiss
●
- Ranga: Poznaje temat
jadakiss napisał(a):Witam ,od pewnego czasu moje krewetki amano niszczą mi Alternanthere  robią dziury w liściach a nawet urywają je w całości.Krewetki nie głodują ,karmie je regularnie więc czemu to robią? u Was też się tak zachowują?Jestem pewien ,że to one bo je na tym przyłapałem  
To możliwe że sprawcami są krewetki. Niegdyś zjadły mi dorodną kępę M. pteropus.
Dziura w Twojej Alternathera nie wygląda jakby była efektem niedoboru ale IMO nie krewetki ją zrobiły.
Pozdrawiam
Tomasz Kurek
-

Tomasz Kurek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Konstancin - Jeziorna
-
Powiązane tematy
Hej
Miłego oglądania. ?si=nbATHKuG5mnV0ys2
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
1-120122-800x400.jpeg
Pochodzenie: wody japońskiej rzeki Yamato, występuje również w Korei oraz na obszarze Tajwanu. Środowisko: W warunkach naturalnych zamieszkuje rzeki i potoki Japonii, Korei, Ta...
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano.
Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia:
Na stanie:
-akwarium ok. 12l
-menzurka 1000ml
-moździerz do ...
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
Cześć
Czy 5 sztuk krewetek amano pomieści się z gromadką red cherry w akwarium 49l z gęstą roślinnością? Czy nie będzie im za ciasno i czy amano nie będzie agresywne wobec mniejszych red cherry?...
Cześć.
Mam problem ze ślimakami helmetami. Przez swój "sposób bycia" :lol: (nie wiem jak to nazwać) zdemolowały mi trawniczek z monte carlo. Trzymam je w kostce nano i teraz wygląda to tak, ...
Tak się zdarzyło, że po pewnym czasie od wpuszczenia do zbiornika ślimaków Clithon Corona zauważyłem pojawiające się długie nitki.
Być może ślimaki są tu niewinne, ale koincydencja czasowa wskazywałab...
Jak w temacie.
Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...
|
|