detrytus atakuje - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

detrytus atakuje

Liczba wyświetleń: 2702·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
helio KRK

22 maja 2011, 23:17 detrytus atakuje  (#1)  

Witam,
6 miesiecy temu zrobiłem restart zbiornika 160l. Po około miesiącu od tego czasu rozpoczął się mój problem z masą detrytusu (nigdy czegoś takiego nie miałem), który pojawił się i mimo podmian, filtracji wcale się nie zmniejsza, psując wystrój i hamując wzrost roślin.

Drobnych (mniejszych od ziaren pasiku) cząstek jest mnóstwo. Osiadają na podłożu, kamieniach, a przede wszystkim liściach. Moje anubiasy i Cryptocoryne petcchii są pokryte drobną warstwą tego kurzu. Przy każdym poruszeniu unosi on się w toni. Mchy, który rosły świetnie (np. bardzo dekoracyjny Phoenix) są teraz na skraju zagłady. Tragedia.

Fakty. W akwarium znajdują się 2 spore korzenie, które mogą (częściowo) być źródłem tych dokuczliwych drobin. Trochę może pochodzić ze znajdującego się pod warstwą 2-4 mm żwiru (grubość 3-6 cm) podłoża typu Manado. Może to ono jest wypłukiwane?? Szczątek roślin jest niewiele, staram się je usuwać i pilnować by się nie rozprzestrzeniły. Mimo to wszystko, dosłownie wszystko jest pokryte tym paskudztwem.

Filtr stanowi działający na fulla JBL e900 z zamontowaną deszczownią, skierowaną na ściankę, co nie powoduje dużego ruchu wody i wypłukiwania drobin. Filtr sprawdzałem dwukrotnie, wydaje się działać OK, choć gdy próbowałem ręcznie manewrować rurką zasysającą (przesuwając ją w różne strony) to ściągała ona wodę (i szczątki) z odległości 5 cm (maksymalnie). Sam nie wiem - to normalne? Standardowo wylot zasysający jest umiejscowiony w rogu za dużymi kępami roślin, co tez może mieć wpływ na moc filtrowania. Dodatkowo filtr jest zamontowany jakieś 1-1,2 metra od akwarium. Woda najpierw wędruje trochę w poziomie, a potem w dół. Inaczej się nei da ustawić. Mozę to ma znaczenie dla jego mocy? Podmieniam 20-30% wody co 2 tygodnie na świeżą mieszankę osmozy + kranówki. NO3 są teraz nieco podwyższone (ok. 20-30), ale z reguły były minimalne. Inne parametry w normie.

Poza tym. Dość mocno zaczyna się zagloniać. Przede wszystkim takie ciemnozielone paskudztwo (sinice?), które głownie atakują Hydrocotyle i mchy. Tylko Hemianthus rośnie idealnie.

Czekam teraz na podmianę nieco dużej. Bo moje barwniaki szmaragdowe zaraz będą się wycierać i nie chcę im przeszkadzać. Ale nie mogę tez patrzeć na ten syf i mimo barwniakowego tarła coś zrobię. Ale sam nie wiem co?

Poradźcie! Moze jakoś lepiej sprawdzić filtr (jak?), może coś innego? wszelkie rady mile widziane.

dzięki i pozdrawiam,

helio
Ranga: Poznaje temat

Miasto: KRK

23 maja 2011, 00:56 Re: detrytus atakuje  (#2)  

helio napisał(a): W akwarium znajdują się 2 spore korzenie, które mogą (częściowo) być źródłem tych dokuczliwych drobin.

Skąd masz te korzenie? kupiłeś czy pochodzą z naturalnego odzysku?
Jeżeli tak to jak je przygotowałeś zanim zostały umieszczone w zbiorniku?

helio napisał(a): Trochę może pochodzić ze znajdującego się pod warstwą 2-4 mm żwiru (grubość 3-6 cm) podłoża typu Manado. Może to ono jest wypłukiwane??

Czytając opinie forumowiczów na temat tego podłoża można stwierdzić że jest bardzo ubogie w składniki odżywcze dla roślin więc, dodanie go pod żwir nie było najlepszym rozwiązaniem.
Spodnia warstwa podłoża powinna być większej granulacji niż wierzchnia.
U Ciebie w tym momencie jest odwrotnie.
Druga sprawa przy restarcie użyłeś nowego podłoża manado czy wykorzystałeś stare?

helio napisał(a): moje barwniaki szmaragdowe zaraz będą się wycierać i,

Barwniak szmaragdowy potrafi przy tarle zrobić małe zamieszanie przekopując podłoże,
więc masz dodatkowy czynnik powodujący przedostawanie sie spodniej warstwy na wierzch.

Druga sprawa to jak dużo ryb masz w zbiorniku?

helio napisał(a):Filtr stanowi działający na fulla JBL e900

Kiedy ostatnio go czyściłeś, wymieniałeś wkłady i przecierałeś wirnik?

helio napisał(a): Standardowo wylot zasysający jest umiejscowiony w rogu za dużymi kępami roślin, co tez może mieć wpływ na moc filtrowania.

Jeżeli koło filtra jest duża kępa roślin to drobiny ściągane w jego stronę zamiast wpływać do filtra mogą zawieszać się na niej i kółko się zamyka.
Pomijając wszystkie wcześniejsze wątpliwości, spróbuj przenieść wlot filtra na jakiś czas w inne miejsce.

helio napisał(a): Dodatkowo filtr jest zamontowany jakieś 1-1,2 metra od akwarium. Woda najpierw wędruje trochę w poziomie, a potem w dół. Inaczej się nei da ustawić. Mozę to ma znaczenie dla jego mocy?

Filtr powinien stać pod szafką lub koło niej. Jeżeli tak jak piszesz stoi 1-1,2 metra od niej to musi on wykonać dodatkową pracę przepychając wodę o tą odległość plus wypchać ją jeszcze do góry ( zakładając że akwarium stoi na jakiejś szafce )
To może mieć wpływ na osłabienie przepływu.

helio napisał(a): Podmieniam 20-30% wody co 2 tygodnie na świeżą mieszankę osmozy + kranówki.

To trochę mało spróbuj podmieniać te 30% ale raz na tydzień.

Możesz dołączyć zdjęcie całości Twojego zbiornika, tak by można było zobaczyć jak to wygląda ?

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

mayaca Polska -wyłącznie

23 maja 2011, 05:10   (#3)  

Przyczyna zabrudzeń z cała pewnością nie jest Manado .W moim zbiorniku właśnie Manado jest podłożem .Tylko i wyłącznie!.Nigdy nie miałem z nim problemu .
Ja upatrywałbym problemu w korzeniach .Wyjmij je po prostu na jakiś okres i zobaczysz czy nastąpi poprawa .

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jedrek1911 Kraków

23 maja 2011, 17:52   (#4)  

Mnie się taki syfek pojawił jak miałem zabrudzone rurki, po prostu był wewnątrz rurek i w pewnym momencie (akurat coś ruszałem z rurkami) popłynął z prądem do akwarium...

pozdr
jedrek

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

helio KRK

23 maja 2011, 23:37   (#5)  

Dzięki za podpowiedzi.

Dziś postanowiłem jeszcze raz sprawdzić filtr. Gąbki były zabrudzone, ale nie jakoś bardzo strasznie, jakby na to wskazywała ilość paskudztwa w zbiorniku. Przeczyściłem wirnik i okolice, także gąbki, usunąłem watę spod gąbek wierzchnich (dodawałem ją jako dodatkowy filtr). Podłączyłem i ... z rurki wylotowej wylała sie taka masa kłaków jakiś, farfocli że się załamałem na maksa. Jedynie barwniaki mnie pocieszyły, bo rzuciły się konsumować to paskudztwo, które wyrzucił filtr :).

Po chwili się uspokoiło, ale wniosek może być jeden syf siedział (siedzi) w rurkach. Przypomniało mi sie, ze po którymś z poprzednich czyszczeń filtra zdarzyło sie to samo. Troskliwie to wyzbierałem, ale pewnie coś mogło pozostać i po czasie z dużych frędzli zmieniło sie w luźne drobiny. Ale czy to główna przyczyna zabrudzeń? I dlaczego siedzi w rurce wylotowej? Przecież tam powinna być czysta przefiltrowana woda?

Zauważyłem także że te drobinki mocno przyklejają się do liści, co pewnie związane jest z ich porowatą strukturą, a i drobnym zaglonieniem niektórych partii. No i odrywają się jak woda się wzburzy, by zaraz osiąść na następnym liściu lub kamieniu, nie mając szans dopłynąć do filtra.

Czeka mnie więc seria ciągłych podmian i zdrapywania z liści tego syfu. Ale mchów nic juz chyba nie uratuje :(

Odnośnie Waszych pytań:

@Aquamateo;
1. jeden korzeń jest jeszcze z poprzedniego zbiornika. Dość stary ale nie butwiejący. drugi jest nowy. Oba - przed wrzuceniem do akwa - pzrez 3 tygodn. moczyły sie w podmienianej wodzie z solą i/lub nadmanganianem
2. Pomyliłem się w opisie podłoża. naprawdę to Tropica Substrate. Podłoże było nowe.
3. Barwniaki owszem kopia, ale nie aż tak by tyle syfu narobić. jestem pewien, bo obserwuję teraz ich kopanie gniazda.
4. Ryb jest 19 - 12 Świecików, 3 buszowce i 4 barwniaki - takie a'la biotop afrykański
5. Dziś na noc przeniosłem rurkę wlotową filtra na przód, zobaczymy co to da. Niemniej na 99% nie sądzę aby wciągnęło syfki osiadłe w dalszych zakamarkach. Nie wskazuja one żadnej chęci ruchu do filtra. Spróbuje jeszcze wylot skierować w stronę otwratej wody, by zrobił lepsza cyrkulację. Zobaczymy?
6. Filtr jest pod akwa, ale aby do niego sie dostać woda musi najpierw pokonac jakieś 50 cm lekko ukośnie w dół, a potem jakieś 70 cm prosto w dół. To chyba nie powinien być problem
@Mayaca
1. Nie bardzo chciałbym korzenie wyjmowac bo sa obsadzone Microsorum i Anubiasami i sa tez kryjówką dla Buszowców i Barwniaków
@Jedrek1911
1. Już to pisałem. Rurki muszą iść do przeglądu. Dzięki za komentarz

macie jeszcze jakieś pomysły, sugestie???

poniżej fotki (wstyd takie pokazywać:)

pozdrawiam

Obrazek Obrazek Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

helio

helio KRK

23 maja 2011, 23:53   (#6)  

Tak na marginesie - znacie cos takiego: http://fwd4.me/027r (MICROBE LIFT Gravel & Substrate Cleaner 118ml - Odmulacz w płynie). co myslicie?

helio

Powrót do Filtracja

Statystyki

Ten temat przegląda 197 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 197 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.