Dzięki za podpowiedzi.
Dziś postanowiłem jeszcze raz sprawdzić filtr. Gąbki były zabrudzone, ale nie jakoś bardzo strasznie, jakby na to wskazywała ilość paskudztwa w zbiorniku. Przeczyściłem wirnik i okolice, także gąbki, usunąłem watę spod gąbek wierzchnich (dodawałem ją jako dodatkowy filtr). Podłączyłem i ... z rurki wylotowej
wylała sie taka masa kłaków jakiś, farfocli że się załamałem na maksa. Jedynie barwniaki mnie pocieszyły, bo rzuciły się konsumować to paskudztwo, które wyrzucił filtr

.
Po chwili się uspokoiło, ale wniosek może być jeden syf siedział (siedzi) w rurkach. Przypomniało mi sie, ze po którymś z poprzednich czyszczeń filtra zdarzyło sie to samo. Troskliwie to wyzbierałem, ale pewnie coś mogło pozostać i po czasie z dużych frędzli zmieniło sie w luźne drobiny.
Ale czy to główna przyczyna zabrudzeń? I dlaczego siedzi w rurce wylotowej? Przecież tam powinna być czysta przefiltrowana woda?
Zauważyłem także że te drobinki mocno przyklejają się do liści, co pewnie związane jest z ich porowatą strukturą, a i drobnym zaglonieniem niektórych partii. No i odrywają się jak woda się wzburzy, by zaraz osiąść na następnym liściu lub kamieniu, nie mając szans dopłynąć do filtra.
Czeka mnie więc seria ciągłych podmian i zdrapywania z liści tego syfu. Ale mchów nic juz chyba nie uratuje
Odnośnie Waszych pytań:
@Aquamateo;
1. jeden korzeń jest jeszcze z poprzedniego zbiornika. Dość stary ale nie butwiejący. drugi jest nowy. Oba - przed wrzuceniem do akwa - pzrez 3 tygodn. moczyły sie w podmienianej wodzie z solą i/lub nadmanganianem
2. Pomyliłem się w opisie podłoża. naprawdę to Tropica Substrate. Podłoże było nowe.
3. Barwniaki owszem kopia, ale nie aż tak by tyle syfu narobić. jestem pewien, bo obserwuję teraz ich kopanie gniazda.
4. Ryb jest 19 - 12 Świecików, 3 buszowce i 4 barwniaki - takie a'la biotop afrykański
5. Dziś na noc przeniosłem rurkę wlotową filtra na przód, zobaczymy co to da. Niemniej na 99% nie sądzę aby wciągnęło syfki osiadłe w dalszych zakamarkach. Nie wskazuja one żadnej chęci ruchu do filtra. Spróbuje jeszcze wylot skierować w stronę otwratej wody, by zrobił lepsza cyrkulację. Zobaczymy?
6. Filtr jest pod akwa, ale aby do niego sie dostać woda musi najpierw pokonac jakieś 50 cm lekko ukośnie w dół, a potem jakieś 70 cm prosto w dół. To chyba nie powinien być problem
@Mayaca
1. Nie bardzo chciałbym korzenie wyjmowac bo sa obsadzone Microsorum i Anubiasami i sa tez kryjówką dla Buszowców i Barwniaków
@Jedrek1911
1. Już to pisałem. Rurki muszą iść do przeglądu. Dzięki za komentarz
macie jeszcze jakieś pomysły, sugestie???
poniżej fotki (wstyd takie pokazywać:)
pozdrawiam
Uploaded with
ImageShack.us