Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam ! co sądzicie o gotowych solach makro z allegro NPK 10:1;10 ? podają, że po podaniu 2,5 ml podnosi o 1,5 ppm N i P i K w 100 litach.
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Też myślałem żeby takie kupić ale przez to że nie znam się na tym za bardzo postanowiłem kupić nawozy płynne bo jest mniejsza obawa o glony
-

OjGeN
●
- Miasto: Gliwice
Kupiłem taki zestaw dodatkowo z Magnezem na akwarium-net
żeby poeksperymentować.
Rozpuszczalność w wodzie RO 100% procentowa (potem b.delikatnie krystalizuje) - miłe zaskoczenie.
Jeśli w testach wychodzi ci, że masz odpowiednie proporcje między NPK w wodzie (ja np. mam po4 - o, no3 - 0) to bez problemu można zastosować takie kombo. Przy małych dawkach rośliny wszystko zjedzą (dodaję 70% dawki z opakowania codziennie rano i po4 i no3 cały czas są zerowe). Zanim zacznie się podawanie konieczne jest jednak odpowiednie nasycenie wody co2 inaczej glony gwarantowane (próbowałem samo Easy Carbo i atak zielenic ustał dopiero przy 3 krotniej dawce).
-
Nix
●
- Ranga: Początkujący
Nix napisał(a):Kupiłem taki zestaw dodatkowo z Magnezem na akwarium-net żeby poeksperymentować. Rozpuszczalność w wodzie RO 100% procentowa (potem b.delikatnie krystalizuje) - miłe zaskoczenie. Jeśli w testach wychodzi ci, że masz odpowiednie proporcje między NPK w wodzie (ja np. mam po4 - o, no3 - 0) to bez problemu można zastosować takie kombo. Przy małych dawkach rośliny wszystko zjedzą (dodaję 70% dawki z opakowania codziennie rano i po4 i no3 cały czas są zerowe). Zanim zacznie się podawanie konieczne jest jednak odpowiednie nasycenie wody co2 inaczej glony gwarantowane (próbowałem samo Easy Carbo i atak zielenic ustał dopiero przy 3 krotniej dawce).
wrocilem do tematu. w takim razie lepiej lać nawóz po południu lub wieczorem ?
-
cezar d
●
- Miasto: kołobrzeg
-
Powiązane tematy
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Witam!
Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku?
W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...
Witam, mam taki problem a raczej pytanie do bardziej zaawansowanych
Mam trochę niedoborów potasu ( generalnie nawóz z akwarium-net się skończył.
I teraz pytanie czy mogę poprostu kupić sole k2s04 i ...
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora?
Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...
Hej! Zauważam niedobór potasu na liściach lodygowców, co za tym idzie chciałbym uzupełnić te niedobory.
Na n moment używam tylko Aquaflora N z zooleka opartego na KNO3 ale potasu to on niewiele uzup...
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się przywitać. Mam na imię Bartek i powróciłem po latach do starego hobby. Przeglądam forum od czasu do czasu i nastał czas aby zacząć po...
Witam chciałbym spróbować nawożenia solami ,na początek solami potasu ,Szukałem w internecie i natknąłem się na kilka ,np k2co3 k2hpo4 k2so4 kh2po4 ,i co tu wybrać ,czy wszystko naraz? ,akwarium mam l...
Witam
Czy sa jakies zastrzezenia by uzywac w akwarium sol chemiczna KCl jako zrodlo dodatkowego potasu? Samo K2SO4 mi nie wystarcza a KNO3 poki co nie moge uzywac ze wzgledu na nadmiar NO3 w akwarium...
|
|