gotowe sole makro - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

gotowe sole makro

Liczba wyświetleń: 1478·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
cezar d kołobrzeg

10 maja 2011, 18:59 gotowe sole makro  (#1)  

witam ! co sądzicie o gotowych solach makro z allegro NPK 10:1;10 ? podają, że po podaniu 2,5 ml podnosi o 1,5 ppm N i P i K w 100 litach.

cezar d
Ranga: Znający temat

Miasto: kołobrzeg

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
OjGeN Gliwice

10 maja 2011, 19:34   (#2)  

Też myślałem żeby takie kupić ale przez to że nie znam się na tym za bardzo postanowiłem kupić nawozy płynne bo jest mniejsza obawa o glony

OjGeN

Miasto: Gliwice

Nix

10 maja 2011, 21:35   (#3)  

Kupiłem taki zestaw dodatkowo z Magnezem na akwarium-net
żeby poeksperymentować.
Rozpuszczalność w wodzie RO 100% procentowa (potem b.delikatnie krystalizuje) - miłe zaskoczenie.
Jeśli w testach wychodzi ci, że masz odpowiednie proporcje między NPK w wodzie (ja np. mam po4 - o, no3 - 0) to bez problemu można zastosować takie kombo. Przy małych dawkach rośliny wszystko zjedzą (dodaję 70% dawki z opakowania codziennie rano i po4 i no3 cały czas są zerowe). Zanim zacznie się podawanie konieczne jest jednak odpowiednie nasycenie wody co2 inaczej glony gwarantowane (próbowałem samo Easy Carbo i atak zielenic ustał dopiero przy 3 krotniej dawce).

Nix
Ranga: Początkujący

cezar d kołobrzeg

30 maja 2011, 19:06   (#4)  

Nix napisał(a):Kupiłem taki zestaw dodatkowo z Magnezem na akwarium-net
żeby poeksperymentować.
Rozpuszczalność w wodzie RO 100% procentowa (potem b.delikatnie krystalizuje) - miłe zaskoczenie.
Jeśli w testach wychodzi ci, że masz odpowiednie proporcje między NPK w wodzie (ja np. mam po4 - o, no3 - 0) to bez problemu można zastosować takie kombo. Przy małych dawkach rośliny wszystko zjedzą (dodaję 70% dawki z opakowania codziennie rano i po4 i no3 cały czas są zerowe). Zanim zacznie się podawanie konieczne jest jednak odpowiednie nasycenie wody co2 inaczej glony gwarantowane (próbowałem samo Easy Carbo i atak zielenic ustał dopiero przy 3 krotniej dawce).
wrocilem do tematu. w takim razie lepiej lać nawóz po południu lub wieczorem ?

cezar d

Miasto: kołobrzeg

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3345
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
20220812_224825.jpg

Niedobory chyba makro na E tenellus

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5545
Dzień dobry Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Bez tytułu.png

Sole - dawkowanie.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5678
Witam! Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku? W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2840
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Sole Potas

kamz w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6219
Witam, mam taki problem a raczej pytanie do bardziej zaawansowanych Mam trochę niedoborów potasu ( generalnie nawóz z akwarium-net się skończył. I teraz pytanie czy mogę poprostu kupić sole k2s04 i ...

Sole zamiast mineralizatora.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6289
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora? Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...

Dawkowanie potasu - sole czy gotowce?

Szymon871 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4424
Hej! Zauważam niedobór potasu na liściach lodygowców, co za tym idzie chciałbym uzupełnić te niedobory. Na n moment używam tylko Aquaflora N z zooleka opartego na KNO3 ale potasu to on niewiele uzup...

Jak mieszać sole -wszystko razem czy osobno.

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2878
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się przywitać. Mam na imię Bartek i powróciłem po latach do starego hobby. Przeglądam forum od czasu do czasu i nastał czas aby zacząć po...

Sole potasu do akwarium

dadu w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1902
Witam chciałbym spróbować nawożenia solami ,na początek solami potasu ,Szukałem w internecie i natknąłem się na kilka ,np k2co3 k2hpo4 k2so4 kh2po4 ,i co tu wybrać ,czy wszystko naraz? ,akwarium mam l...

Sole KCl

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1949
Witam Czy sa jakies zastrzezenia by uzywac w akwarium sol chemiczna KCl jako zrodlo dodatkowego potasu? Samo K2SO4 mi nie wystarcza a KNO3 poki co nie moge uzywac ze wzgledu na nadmiar NO3 w akwarium...

Statystyki

Ten temat przegląda 307 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 307 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.