Chłodzenie pokrywy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Chłodzenie pokrywy

Liczba wyświetleń: 2410·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 wrz 2003, 12:17 Chłodzenie pokrywy  (#1)  

Chciałem zrobić chłodzenie pokrywy z termoregulatorem, chodzi o to żeby wiatrak włączał się po podniesieniu temp przy powierzchni wody o ok. powiedzmy 0,5 stopnia (teraz włącza się przy włączeniu głównego oświetlenia). Domyślam się że jest potrzebna przeróbka na stykach przekaźnika ale nie w tym rzecz. Kiedyś miałem termoregulator zewnętrzny do grzałki i to był horror po prostu nie umiał zadziałać przy temp. progowej tylko włączał i wyłączał grzałkę kilka razy na sek. (może był popsuty) Jeśli ktoś wie jaki termoreg. się nadaje lub ma już własną konstrukcję to proszę o radę.

Gość

02 wrz 2003, 12:19   (#2)  

Gość to ja, nie zauważyłem że mnie wylogowało.

labeo

Grzegorz Zbieć

02 wrz 2003, 14:34 Re: Chłodzenie pokrywy  (#3)  

Anonymous napisał(a):Chciałem zrobić chłodzenie pokrywy z termoregulatorem, chodzi o to żeby wiatrak włączał się po podniesieniu temp przy powierzchni wody o ok. powiedzmy 0,5 stopnia (teraz włącza się przy włączeniu głównego oświetlenia). Domyślam się że jest potrzebna przeróbka na stykach przekaźnika ale nie w tym rzecz. Kiedyś miałem termoregulator zewnętrzny do grzałki i to był horror po prostu nie umiał zadziałać przy temp. progowej tylko włączał i wyłączał grzałkę kilka razy na sek. (może był popsuty) Jeśli ktoś wie jaki termoreg. się nadaje lub ma już własną konstrukcję to proszę o radę.

Jakiś rok temu nabyłem termoregulator RT2 - bardzo popularny, ponoć nie rewelacyjnej jakości, polski wyrób za 20zł. Wymagał prostej zmiany połączeń (zamiana wyjścia roboczego przekaźnika). Jak do tej pory działa bez zarzutu!
W tej chwili nie wiem tylko gdzie mógłbym nabyć następny w tym samym celu.

Grzegorz

Grzegorz Zbieć

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

chłodzenie.jpg

Chłodzenie wody w akwarium. DENNERLE Nano Cool Air eco

weder w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3744
Za parę miesięcy kolejne lato i okresowy wzrost temperatury w akwarium. Zastanawiam się nad skutecznością tego urządzenia w akwarium otwartym. Ryb Gurami i Bojowników nie posiadam więc taki strumień z...
wiatrak.jpg

[DIY] Chłodzenie wentylatorem z PC

Tomek_89 w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 7843
Idą upały więc trzeba się jakoś zabezpieczyć! Sam wentulator do chłodzenia nie jest jakąś wielką niespodzianką czy trudnością, problemem(przynajmniej dla mnie) zawsze było umieszczenie go na akwarium....

Chłodzenie zbiornika za pomocą chłodziarki

kwokus w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 896
Cześć, nie znalazłem żadnego tematu związanego z chłodzeniem zbiornika chłodziarką i tu mam do was pytanie, Interesuje mnie w zasadzie wszystko gdyż nie są to małe pieniądze ^^ - hałas - pobory prą...

Chłodzenie akwarium wiatraczkami PC

Biegronka w Filtracja · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 11792
Witam, mam pytanie do szanownych kolegów jako że lato się zbliża, robi się coraz cieplej a ja mam akwarium pod pokrywą i już dzisiaj temperatura wzrosła mi do 29 stopni to chciałabym zamontować ze dwa...

Chłodzenie wentylatorkami

qqrq w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1109
Teraz jest w moim akwarium 29 stopni. A przecież do lata jeszcze trochę. Mam pokrywę bo moje rybki są skaczące. Przeczytałem sporo o chłodzeniu akwarium. Jest tego masa.... Jako że w domu prawie mnie ...

Regulator temperatury - grzanie/chłodzenie

piotrek_pajak w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4666
Czy znacie jakieś regulatory temperatury do akwarium, które sterowałyby tak grzałką jak i wentylatorami aby utrzymać zadaną temperaturę, nie chodzi mi jednak o rozbudowane sterowniki akwariowe?...

Chłodzenie akwarium (sposoby, urzadenia oraz ich efektywnoś)

baksik w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4037
Mam do zaproponowania letni temat, który z pewnością spotka wielu akwarystów. Ja mam już w baniaku 27C a mimo ze świecę3x24 (zbiornik 80x45x35)126L od 18 do 23 boje się o dalsze efekty.Proszę o opinie...

chłodzenie akwarium

Hellus w Filtracja · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 6698
Jako , że pomału zbliża się cieplejsza część roku zacząłem coraz poważniej myśleć nad chłodzeniem mojego akwa . Teraz przy 4 świetlówkach temperatura wzrasta mi o 4°C . Po głębszych zastanowieniach po...

przegrzewanie pokrywy

wodnik_szuwarek w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1660
witam, to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich!!! :D właśnie konstruuję pokrywę od podstaw (akwa roślinne, dużo mocy światła, letnie południa - gorąco jak c... ) zielony jestem :) Wykombin...

Statystyki

Ten temat przegląda 160 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 160 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.