Nowożenie serią Easy Life - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowożenie serią Easy Life

Liczba wyświetleń: 810·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

09 maja 2011, 16:23 Nowożenie serią Easy Life  (#1)  

Witam czy może mi ktoś doradzić czy takie dawki nawozów są wystarczające/za duże/ za małe. Nawożenie serią EL.
Akwarium 128l brutto (ok 100l netto). 80x40x40
Światło HQI 70W
CO2 z butli na full.
Akwarium gęsto zarośnięte.

NO3 16ml/tygodniowo = 16ppm
PO4 10ml/tygodniowo = 1 ppm
K 4ml/dziennie (w NO3 też jest K więc myślę że wystarczy)
Fe 10ml tygodniowo
Profito 2x5ml tygodniowo
EC 5ml/codziennie

Nawozić będę przez 6 dni, 7 podmiana wody.
Zastanawiam się czy podawać nawozy przy podmianie (NO3, PO4 i Fe)czy rozłożyć to na "raty"

PampersBoy
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
sk91 Włocławek

09 maja 2011, 16:25   (#2)  

Ja bym dal trochę więcej fosforu. ok. 2ppm
Ja osobiście preferuję podawanie na raty- codziennie.

sk91
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Włocławek

18 maja 2011, 16:11   (#3)  

Prosze powiedźcie mi dlaczego tak jest.
Otóż jak zwiększyłem nawożenie, tak jak to widać w pierwszym poście, to zauważyłem że rośliny dużo słabiej bąbelkują niż miało to miejsce przy połowie mniejszym nawożeniu.
Czy jest to normalne??
Jeśli nie to co powinno się zmienić?? CO2 podaje z butli, test jest żółty. Oświetlenie HQI 70W

PampersBoy
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1790
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
NAWOŻENIE FERKĄ (1).jpg

Test na potas Easy-Life

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 102 · Wyświetlenia: 35285
test-na-potas-akwarium.jpg Długo wyczekiwany test na potas firmy Easy-Life - producenta znanowych nawozów akwarystycznych jest już dostępny. Opakowanie wystarcza na 50 pomiarów - czyli mniej więcej ...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1505
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Nawozy Easy Life

Sławek75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1644
Witam.Mam takie pytanie,czy nawóz Easy Life fosfo po terminie 6 miesięcy można jeszcze używać w akwarium?Czy raczej do kosza.

Easy-life Profito + Ferro zamiast Vimi All in One?

szukamiszukam w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2410
Witajcie. Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego. Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...

Easy Life Profito

Dark w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5617
Cześć mam pytanie używam w akwarium nawozu Profito z racji tego, że w butelce było ga już zbyt mało, żeby dozownik nawozu dał sobie z nim radę ostatnio podawałem go ręcznie. Dziś kupiłem nową butelkę ...

Easy-life nowy producent nawozów w sklepie SRWiA

Krzysztof w Nawożenie · Odpowiedzi: 91 · Wyświetlenia: 66985
Miło nam poinformować, że do oferty sklepu dołączyć kolejny producent - holenderska firma Eeasy-life znana z dobrej jakości nawozów Nawozy tej firmy wypełnią lukę między profesjonalnymi nawozami ADA ...

Zmiana cen Easy-Life, Femanga i Aquatic-Nature

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1296
Polski dystrybutor marek Easy-Life, Femanga i Aquatic-Nature zapowiedział podwyżkę cen o 10%. Zmiana obowiązuje od 10 maja.

Nawozy Easy Life - opakowanie uzpełniające?

sylwus w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1654
Cześć Od dawna używam nawozów Easy Life. Własnie uzupełniam zapasy i szukam dobrych cenowo ofert ze sklepów i allegro. Dopiero teraz zauważyłem ze wszystkie atrakcyjne cenowo oferty zawierają dopisek ...

Prośba o pomoc w ustaleniu odpowiednich dawek Easy Life

pancio123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3113
20160127_120815.jpg Witajcie jak do tej pory więcej czytałem niż pisałem, ale ręce już mi opadają... Akwarystyką interesuje sie od (a teraz już słyszę śmiechy) około 5 miesięcy. Czym więcej czytam tym...

Statystyki

Ten temat przegląda 284 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 284 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.