Keramzyt jako wkład filtracyjny - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Keramzyt jako wkład filtracyjny

Liczba wyświetleń: 5224·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
OjGeN Gliwice

08 maja 2011, 13:02 Keramzyt jako wkład filtracyjny  (#1)  

Może powtarzam temat ale znalazłem troche keramzytu w pywnicy. Chodzi mi ogólnie jak się sprawuje, zmienia parametry wody, ogranicza przepływ itp. chodzi o wypełnienie koszyka 1.1 L

OjGeN
Ranga: Znający temat

Miasto: Gliwice

cezar d kołobrzeg

08 maja 2011, 13:32   (#2)  

keramzyt jest obojętny chemicznie. ja używam go jako częściowe wypełnienie w kuble i nic niepokojącego nie zauważyłem. dodatkowo keramzyt ogrodniczy wykorzystałem jako podniesienie dna w akwa ( kiedyś wyczytałem to na forum ) i służy jako dodatkowy filtr biologiczny. :shock:

cezar d

Miasto: kołobrzeg

OjGeN Gliwice

08 maja 2011, 13:36   (#3)  

No to mam już wypełnienie za złotówke a nie za 35 eheim substrat pro który jest identyczny
A zaoszczędzone pieniądze przeznacze na purigen seachem

OjGeN

Miasto: Gliwice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 1811

08 maja 2011, 13:47   (#4)  

Substrat pro nie jest identyczny, ale keramzyt jak najbardziej nadaje się jako wkład do filtra. W celu przyspieszenia zasiedlenia przez bakterie, można go pokruszyć.

Anonim 1811

krzysio Białystok

15 maja 2011, 21:24   (#5)  

lub kupić gotowy Terraton :wink:
Obrazek

krzysio
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Białystok

21 maja 2011, 22:44   (#6)  

Witam

Polecam umieścić keramzyt oraz podobne media filtracyjne w worku i wypełnić kosz po brzegi ponieważ takie medium może grzechotać.

Co sądzicie żeby włożyć filtra JBL MANADO? Tanie, drobbe, porowate..?

Pozdrawiam
Paweu

paweu
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

1694531619162.jpg

Biotop czarne wody wkład do filtra

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5456
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
Bez tytułu.png

Panel filtracyjny

beleg w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1716
Witam. Chcę założyć akwarium słodkowodne towarzyskie o wymiarach zewnętrznych 140x50x50cm. Założenie jest takie aby cała filtracja odbywała się wewnątrz akwarium (sump i kubły odpadają). Wymyśliłem w...
pumeks.jpeg

Wkład biologiczny, tani nie wpływający na parametry wody

marlowe w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6916
Szukam w miarę taniego, bo chodzi o duże ilości (do sumpa) wkładu biologicznego. Mam duże ilości ceramiki, ale mierzyłem GH i podwyższa, chciałem plastikowych biobali użyć, ale jakoś tak ciężko widzę ...

Czy wymienić wkład filtracyjny w trakcie dojrzewania?

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3833
Cześć wszystkim. Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...

Panel filtracyjny - czy można gdzie zamówić

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2252
Planuje zamówić akwarium Opti white w firmie X. Tam raczej nie produkują paneli filtracyjnych z grzebieniem na tył akwarium. Czy orientujecie się, czy można zamówić taki estetyczny panel w wymiarach...

Wkład do filtra z żywicą a twardość wody i bezpieczeństwo

mix1981 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3512
Cześć wszystkim, czy ktoś stosował filtr z żywicą jonowymienną do zmiękczania wody? Chodzi mi konkretnie o takie coś https://dafi.pl/dafi/produkty/filtry-systemowe-dafi/filtr-z-zywica-jonowymienna/ -...

Keramzyt do filtra

lukasz olber w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2603
Witam podpowie ktoś jak przygotować keramzyt przed włożeniem do filtra?

Wkład na krzemiany JBL nieefektywny?

Anonim 4156 w Filtracja · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9425
W niedzielę włożyłem do filtra kubełkowego woreczek z wkładem JBL na krzemiany. Mamy piątek po południu i poziom krzemianów wg testu JBL obniżył się bardzo symbolicznie (z 3 mg/l do 2,5 mg/l). Co może...

Który jako mechanik do 450l

zbirr w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4815
Cześć, który byście wybrali na mechanika do 450l. Ryby raczej małe takie jak bustrzyk amandy, prystelka, danio, neon kilka otosków i 2 kosiarki + sporo krewetek. łącznie około 60-70 sztuk ryb i nie wi...

Jaki model Eheim Classic jako filtr mechaniczny

Dejv85 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2645
Witam serdecznie. Chciałbym Was ogromnie poprosić o poradę co do wyboru modelu kubełka Eheim. Mianowicie posiadam akwarium ogólne 130l netto z mieczykami i molinezjami. W akwarium pracuje filtr Ikola ...

Statystyki

Ten temat przegląda 134 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 133 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.