spec8320 napisał(a):Witam więc w skrócie zmieniam mieszkanie w raz z nim pomyślałem że wystartuje z nowym dużo większym zbiornikiem 350L - wymiary proponowane 100x60x60. Wraz z sumpem robionym na ten wzór -
http://starykot.za.pl/Sump.htmlOto pare pytań które mam do was
1. Wymiary akwa jak się wam podobają ? Wiem są trochę "morskie" ale to przez to, że z początku miał być to zbiornik morski jednak wszystko da się zmienić.
2. Jakie lampy i ile do takiego akwa. Przyznam szczerze, że bardziej interesowałem się klimatami morskimi więc tutaj nie specjalnie ogarniam.
3. Czy co2 można pompować do sumpa czy trzeba do głównego zbiornika ? (na 100% będzie z butli)
4. Chciałbym jakąś ciekawą obsadę zawsze fascynowały mnie neonkaria z pięknym zielonym trawnikiem stąd odrazu pytanie do was jak takie coś uzyskać.
5. Jakieś ogólne rady ?
Wtopeczka
1. Wymiary rzecz gustu. Mam podobne po niedawno zgaszonym morskim ... będzie wysoko i optycznie głęboko. Można zaszaleć
2. Myślę, że 6x39W T5 to minimum dla trawnika. Jak chcesz powieś lampe 8x39W i też będzie gitara. ważne żeby miała co najmniej 2 różne obwody 230V dla zasilania rur.
3. Skoro sump będzie to nie ma sensu ładować sprzętu do akwarium. Masz spory wybór reaktorów czy dyfuzorów CO2 .... wszystko zależy od środków jakie chcesz przeznaczyć. BTW .... jeśli chcesz mieć stałą podmianę to nie mozesz wkleić ten sposób komór.
4. Generalnie bardzo ogólne pytanie .... do wyboru masz kilka gatunków roślin, które zasadniczo mają podobne wymagania. Podstawa to swiatło (patrz punkt 2), CO2 i tutaj użyję sloganu, zbilansowane nawożenie. Generalnie najłatwiej jest chyba uzyskać szybki trawnik na
podłożu ADA Amazonia Soil.
Jeśli masz taką możliwość to uruchom stałą podmianę albo przynajmniej dolewkę odparowanej wody. W otwartych zbiornikach (zakłądam że takowy będzie) troche wody wyparuje co wpłynie na poziom w sumpie.
5. Ogólnie to nie baw się w półśrodki. Chyba lepiej pociułać troche i kupić dobry sprzęt niż kupować byle co tymczasowo.
Powodzenia