Start Akwa ~350L potrzebne rady. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Start Akwa ~350L potrzebne rady.

Liczba wyświetleń: 1150·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:

07 maja 2011, 21:31 Start Akwa ~350L potrzebne rady.  (#1)  

Witam więc w skrócie zmieniam mieszkanie w raz z nim pomyślałem że wystartuje z nowym dużo większym zbiornikiem 350L - wymiary proponowane 100x60x60. Wraz z sumpem robionym na ten wzór - http://starykot.za.pl/Sump.html

Oto pare pytań które mam do was

1. Wymiary akwa jak się wam podobają ? Wiem są trochę "morskie" ale to przez to, że z początku miał być to zbiornik morski jednak wszystko da się zmienić.
2. Jakie lampy i ile do takiego akwa. Przyznam szczerze, że bardziej interesowałem się klimatami morskimi więc tutaj nie specjalnie ogarniam.
3. Czy co2 można pompować do sumpa czy trzeba do głównego zbiornika ? (na 100% będzie z butli)
4. Chciałbym jakąś ciekawą obsadę zawsze fascynowały mnie neonkaria z pięknym zielonym trawnikiem stąd odrazu pytanie do was jak takie coś uzyskać.
5. Jakieś ogólne rady ?

spec8320
Ranga: Poznaje temat

Tomasz Kurek Konstancin - Jeziorna
spec8320 napisał(a):Witam więc w skrócie zmieniam mieszkanie w raz z nim pomyślałem że wystartuje z nowym dużo większym zbiornikiem 350L - wymiary proponowane 100x60x60. Wraz z sumpem robionym na ten wzór - http://starykot.za.pl/Sump.html

Oto pare pytań które mam do was

1. Wymiary akwa jak się wam podobają ? Wiem są trochę "morskie" ale to przez to, że z początku miał być to zbiornik morski jednak wszystko da się zmienić.
2. Jakie lampy i ile do takiego akwa. Przyznam szczerze, że bardziej interesowałem się klimatami morskimi więc tutaj nie specjalnie ogarniam.
3. Czy co2 można pompować do sumpa czy trzeba do głównego zbiornika ? (na 100% będzie z butli)
4. Chciałbym jakąś ciekawą obsadę zawsze fascynowały mnie neonkaria z pięknym zielonym trawnikiem stąd odrazu pytanie do was jak takie coś uzyskać.
5. Jakieś ogólne rady ?

Wtopeczka

1. Wymiary rzecz gustu. Mam podobne po niedawno zgaszonym morskim ... będzie wysoko i optycznie głęboko. Można zaszaleć :)
2. Myślę, że 6x39W T5 to minimum dla trawnika. Jak chcesz powieś lampe 8x39W i też będzie gitara. ważne żeby miała co najmniej 2 różne obwody 230V dla zasilania rur.
3. Skoro sump będzie to nie ma sensu ładować sprzętu do akwarium. Masz spory wybór reaktorów czy dyfuzorów CO2 .... wszystko zależy od środków jakie chcesz przeznaczyć. BTW .... jeśli chcesz mieć stałą podmianę to nie mozesz wkleić ten sposób komór.
4. Generalnie bardzo ogólne pytanie .... do wyboru masz kilka gatunków roślin, które zasadniczo mają podobne wymagania. Podstawa to swiatło (patrz punkt 2), CO2 i tutaj użyję sloganu, zbilansowane nawożenie. Generalnie najłatwiej jest chyba uzyskać szybki trawnik na podłożu ADA Amazonia Soil.
Jeśli masz taką możliwość to uruchom stałą podmianę albo przynajmniej dolewkę odparowanej wody. W otwartych zbiornikach (zakłądam że takowy będzie) troche wody wyparuje co wpłynie na poziom w sumpie.
5. Ogólnie to nie baw się w półśrodki. Chyba lepiej pociułać troche i kupić dobry sprzęt niż kupować byle co tymczasowo.

Powodzenia :)
Pozdrawiam
Tomasz Kurek
Ostatnio edytowano 07 maja 2011, 21:50 przez Tomasz Kurek, łącznie edytowano 1 raz

Tomasz Kurek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Konstancin - Jeziorna

07 maja 2011, 21:49   (#3)  

w 100% popieram kolege powyżej.
przerażaja mnie koszty za energie takiego baniaka dlatego pozostałem przy 64 litrach :D

Robert Babicz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

07 maja 2011, 21:54   (#4)  

jakieś linki do tych lamp patrzę że podobnie jak do morskiego sunpower 8x39 się sprawdzi ?

//

Odnośnie wieszania... właśnie tego się boję nie będzie w kij wilgoci ? Przecież to jest duża tafla wody ... a nie chce zaraz mieć pleśni czy innego syfu w mieszkaniu

spec8320

lider71 Nysa

07 maja 2011, 23:04   (#5)  

spec8320 napisał(a):
//

Odnośnie wieszania... właśnie tego się boję nie będzie w kij wilgoci ? Przecież to jest duża tafla wody ... a nie chce zaraz mieć pleśni czy innego syfu w mieszkaniu

Mam akwarium odkryte 250l w mieszkaniu od jakiś 3 lat.Co 2 dni dolewam jakieś 3-4 litry wody nie mam żadnej wilgoci ani grzyba :D

lider71

Miasto: Nysa

Tomasz Kurek Konstancin - Jeziorna

07 maja 2011, 23:18   (#6)  

spec8320 napisał(a):jakieś linki do tych lamp patrzę że podobnie jak do morskiego sunpower 8x39 się sprawdzi ?

//

Wszystko jedno jaką lampe powiesisz. Ważne żeby świeciła. Osobiście nie wieszam lamp T5. Zdecydowanie wolę HQI + T5 ale wsród gotowych lamp nie znajdziesz takiej, która ma dwa żarniki 150W i długość max 100cm. Masz do wyboru ATI, AM, itd.

Wilgoć oczywiście wzrośnie w pomieszczeniu i będzie bardziej stabilna co służy zdrowiu :)
Grzybem się nie przejmuj :)
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek

Miasto: Konstancin - Jeziorna

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20134
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
2002.jpg

420 l Akwa ściana holenderska

kt65c453 w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 21813
Wracam po 15 latach (albo dalej ) Zamieszczam fotki akwa z około 2003 i 2010 . Juz w 2010 miałem co2 sterowane komputerem ph, system ciągłą podmiany wody z mieszaniem z RO ( miałem bardzo twardą wodę...
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12883
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9040
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
DSC_0379.JPG

200l - start i potrzebuję waszej pomocy

adamon w Akwaria · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 31997
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach. Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
IMG20250315184437.jpg

0??l -Start akwarium - Robcio12

Robcio12 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6882
Witam moje 2 tygodniowe akwarium

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4952
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Koszt zużycia prądu - akwa 240l

grasza84 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 13470
Witam chciałbym dowiedzieć jaki może być szacunkowy koszt zużycia prądu przez akwa 240l Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów jaki sprzęt byście zamontowali aby koszt utrzymania był optymalny...

Jakie krewetki na start?

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14476
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...

Odmulanie zarsonietego dna akwa...

Marcini1987 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 52883
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...

Statystyki

Ten temat przegląda 687 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 687 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.