Akwarium 65L OptiWhite 4mm, wytrzyma czy pęknie! ://
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Zamówiłem właśnie akwarium Opti White 60x30x36cm o grubości szkła 4mm, po czym zobaczyłem kalkulator Opti White w sklepie RA i zobaczyłem że maksymalnie do 33cm wysokości powinno być takie szkło, przeraziłem się.
Proszę powiedzcie mi czy akwarium nie pęknie samo, podczas prac pielęgnacyjnych czy przy lekkim puknięciu akwarium?!
Z góry dziękuje za odpowiedzi bo jestem przerażony w tym momencie
Pozdrawiam i życze miłego Weekendu
PS. nie wiedziałem gdzie umieścić temat więc umieściłem tu, jeśli umieściłem go w złym miejscu proszę o przeniesienie do właściwego działu
-
michal6700
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
samo raczej nie pęknie ale zawsze warto ubezpieczyć mieszkanie od zalania 
-
Pethro
●
mieszkanie jest ubezpieczone, co tam 50l wody na ziemi  )
Bardziej boje się o to żeby samo akwa zostało nienaruszone
Ciekawi mnie swoją drogą czy akwaria OW mają mniejszą wytrzymałość niż te ze zwykłego szkła Float?
-
michal6700
●
grubość 4 mm to standardowa grubość do takiego typu akwarium, także spokojnie samo z siebie nie pęknie.
-

twronka
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraśnik LKR
twronka napisał(a):grubość 4 mm to standardowa grubość do takiego typu akwarium, także spokojnie samo z siebie nie pęknie.
Standardem jest 5mm. Przy czym nawet akwaria klejone maszynowo (na dużą skalę, po najmniejszych możliwych kosztach) o wymiarach 60x30x35 mają często wzmocnienia wzdłużne. Akwarium pewnie się nie rozleci. Grubości szkła w sklepie są dobrane tak, żeby na 100% nie było żadnych problemów. Dobór jest na podstawie opinii szklarza. Jeżeli masz jeszcze taką możliwość to ja bym jednak zmienił szkło na grubsze, dla całkowitej pewności.
-
Anonim 1811
●
no właśnie nie do końca mam tą możliwość zmiany.. :/
Nawet gdybym chciał zmienić zakup to musiałbym czekać do pon żeby pogadać z ludźmi z RA przez telefon
-
michal6700
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ale to chyba nie u nas zamawiałeś? Dzisiaj też możesz zadzwonić  Do 14.
-
Anonim 1811
●
Ahh no kiszka
Próbowałem się dodzwonić teraz no ale już chyba RA zostało opuszczone hehe
Trzeba czekać do poniedziałku 
-
michal6700
●
-

Piotrek123
●
Właściwości mechaniczne szkła
2 Wytrzymałość na ściskanie
Wytrzymałość szkła na ściskanie jest bardzo wysoka: 1000 N/mm, czyli 1000 MPa. Oznacza to, że rozbicie sześciennej kostki szkła o boku długości 1 cm wymaga obciążenia rzędu 10 ton.
3 Wytrzymałość na zginanie
Przy poddawaniu szkła zginaniu, jedna jego powierzchnia ulega ściskaniu, druga rozciąganiu. Wytrzymałość szkła na zginanie wynosi:
40 MPa (N/mm2) w przypadku niehartowanego szkła float 120-200 MPa (N/mm2) w przypadku szkła hartowanego (w zależności od grubości, obróbki krawędziowej i typu konstrukcji). Wysoka wytrzymałość szkła hartowanego SGG SECURIT, która charakteryzuje się pięciokrotnie większą wytrzymałością na uderzenie ciałem miękkim od zwykłej szyby wynika z faktu, że tego rodzaju obróbka powoduje bardzo duże naprężenia wstępne powierzchni szkła. Uwzględniając współczynniki bezpieczeństwa, w tabeli poniżej podajemy naprężenia robocze dla najbardziej powszechnych i najczęstszych zastosowań, jakie są zalecane przez GLASSOLUTIONS POLSKA.
1MPa = 1N/mm2
Jak widać szkło jest bardzo wytrzymałe, i jak się mu nie pomoże to nie pęknie tak szybko. Woda naciska na szkło równomiernie, nie ma miejsca, na które byłby większy nacisk, więc nie ma co się bać  . Powiem tylko taką ciekawostkę. Mianowicie mam kumpla idiotę. Nie wiem co on sobie ubzdurał, ale postawił AKWARIUM 300 L NA STOLE Z SZKLANYM BLATEM. Huknęło tak, że nie wiedział co się dzieje. Co najlepsze i dla mnie nie zrozumiałe szyba pękła po 20 min, jak akwa było już pełniutkie. Miał zabawy chłopak  300 l w mieszkaniu na podłodze, zabawa na cały dzień. Także bez obawy, że akwa puści. Silikon też ma niewyobrażalną siłę, łatwiej akwarium rozwalić niż z niego silikon odciąć. Przekonałem się o tym 3 tygodnie temu, jak trafiłem do szpitala z "raną płatową kciuka prawego", szybka poszła w pół, palca pół też ze sobą zabrała  Nauczka do końca życia. Pozdrawiam 
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer
-

Szczero
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|