Ja bym polecał Philipsa TL'D 965 lub 950. Twoje akwarium będzie wówczas wyglądało bardziej naturalnie. Te świetlówki bardzo dobrze oddają kolory w przeciwieństwie do tych które używasz teraz.
moge sie wcisnąć?
Mam orginalną plastikową pokrywe z dwoma świetlówkami DAYLIGHT leuci po 30W każda. akwarium to 200l. 100x50x40 (wyższego nie mieli) jaką świetlówke można to wymienić, dołożyć, wmontować i jak to mozna zrobić w takiej pokrywie???
Tak naprawdę sprawa wyboru świetlówek to głównie kwestia wrażeń estetycznych właściciela akwarium. Rośliny wodne są w stanie przystosować się do różnego widma oświetlenia. Większość ogólnie dostępnych świetlówek nadaje się do akwariów roślinnych. Od widma światła ważniejsza jest jego ilość. Oczywiście jest to pewne uproszczenie. Niektóre rośliny są bardziej wrażliwe na jakość światła niż inne, modyfikując skład widma można czasem osiągnąć pewne korzyści np. lepsze wybarwienie lub zmianę pokroju niektórych roślin. Co do instalowania dodatkowych świetlówek to da się to zrobić w każdej pokrywie. Najprostszym sposobem dla osób, które nie chcą/nie umieją majsterkować jest zakupienie gotowej oprawy produkowanej np. przez Arcadię lub Aquaela. Wystarczy wtedy tylko wywiercić dwie małe dziurki w których zamocuje się uchwyty na świetlówkę. Przez otwory z tyłu pokrywy przekłada się następnie dwa kable zakończone gumowymi kołnierzami, które nakłada się na końce świetlówki i tyle.
Basia9819 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2720
Witam a właśnie się zastanawiam nad wymianą oświetlenia u siebie w akwarium 60l na jakiś którejś bardzo energooszczędne tylko nie wiem czy wziąć sobie świetlówkę czy po prostu lampę ledową i to jest m...
j666 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5566
Mam lampę z osobnym zasilaczem "cegiełką" i sterownikiem. Zasilacz 24 V łączy się ze sterownikiem kablem za pomocą wtyczki i kontrwtyczki ( gniazda ), na oko uszczelnianych ( części z gumy i...
Adam1476 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4808
Hej, proszę o podpowiedź jaką lampę LED do kwoty ok 1000 zł do typowo roślinnego akwarium 100l 80x35x40, podłoże aktywne, CO2, nawożenie. Mam aktualnie Chihiros RGB60 i chce ja wymienić. Mam możliwość...
Mr_Teaaa w Oświetlenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2740
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30
Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny
Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie:
Jakie jest najlepsza taśma ledowa...
bigfe w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1879
Witam, mam spory dylemat dotyczący oświetlenia w nowo planowanym akwarium. W skrócie: do tej pory miałem akwarium roślinne (mało wymagające gatunki) które stało na ziemi i było oświetlane (pod pokrywą...
lotus w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1471
Witam,
Niestety nie mam czasu na przegląd wszystkich wątków o oświetleniu, ale mam dość specyficzne pytanie, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Mam w tej chwili Sylvania, 2x80W 4000K T5 i 2x80W 10000...
Janaski w Oświetlenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6906
Tak jak w tytule, chciałabym prosić o pomoc w wybraniu dobrego i odpowiedniego oświetlenia do akwarium roślinnego. Zbiornik póki co wygląda słabo. Zalany 2 tygodnie temu. Trawa nie chce w ogóle ruszyć...
azet w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1570
Witam.
Pytanie do elektryków.
Jakiś czas temu , kupiłem w 2016
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/expert-modernizacja-pokrywy-130cm-p-27849.html
Od jakiegoś czasu, belka zapalała się na 1 s , i gasła...
prcz0 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1339
Hej.
Czy ktoś używał tej lub podobnej świetlówki?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/swietlowki-t8/swietlowki-t8/15w-45cm/swietlowka-azoo-tripower-light-44cm-p-32984.html
Moje akwarium to...
Statystyki
Ten temat przegląda 279 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 279 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej