|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam, zapewne zaraz posypią się głosy, że było pełno tematów tego typu więc z góry powiem iż zapoznałem się z dostępnym materiałem na ten temat i mimo to mam wątpliwości.
Zdecydowałem się uzupełnić Potas w moim baniaczku gdyż zauważyłem dziurki na liściach. Z oszczędności zdecydowałem się na zakup K2SO4 (Potasu siarczan) za pojemnik 250g zapłaciłem 16 zł.
Zastanawiam się tylko z ilościami i dawkowaniem, jakoś nie mogę sobie poradzić z tymi kalkulatorami.
jeżeli zalecany poziom K w akwarium to 10-20ppm a ja rozrobię 9g w 100ml/wody co podniesie 0,4mg/l dla akwarium 100l to jak to dawkować ? jakie odstępy czasu ?
może ktoś ma gotowy przepis na akwarium 250L ?
Pozdrawiam i nie krzyczcie- chemia zawsze była moja słabością 
-
tomaszek1606
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
-
http://akwanawozy.republika.pl/k2so4.html
Tam masz link do prostego skryptu liczącego:
http://holenderskie/?m=6/a/kalkulator_pmdd_p
Szybkie przeliczenie i wychodzi, że wsypanie tych 90g na 1000 ml wody daje Ci 120 ml roztworu/tydzień aby uzyskać stężenie 20 ppm.
PS. Bym przegapił: "Rozpuszczalność maksymalnie 9 gram w 100 ml wody o temperaturze 20 stopni Celcjusza." 
96l, 4x24W T5, ASII+, EI + Carbo AA, CO2 z butli w ilości nie szkodzącej w widoczny sposób rybom 
-
haldeman
●
- Miasto: Kraków
czyli mogę sobie dawkę tygodniową rozbić na 5 dni po 24 ml i sobotę, niedzielę zrobić przerwy?
Co jeżeli dawkę już osiągnę ? K ponoć nie da się przedawkować, ale rozumiem że wraz z podmianami wody bede utrzymywał poziom 20ppm ?
-
tomaszek1606
●
- Miasto: Wrocław
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomaszek1606 napisał(a):czyli mogę sobie dawkę tygodniową rozbić na 5 dni po 24 ml i sobotę, niedzielę zrobić przerwy? Co jeżeli dawkę już osiągnę ? K ponoć nie da się przedawkować, ale rozumiem że wraz z podmianami wody bede utrzymywał poziom 20ppm ?
źle, bo jeżeli rozpuścisz 9 gramów K2SO4 to 1ml dodany do baniaka o pojemności 100 litrów podniesie stężenie potasu o 0,4ppm. Dodając 120ml podnosisz poziom potasu o 48ppm  Aby uzyskać stężenie powiedzmy na średnim poziomie czyli 16ppm musisz dodać 40ml roztworu. Tą dawkę możesz podać jednorazowo po podmianie cotygodniowej nie bawiąc się w rozbicie codzienne.
-

Zbyszek17
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Też nic o tym nie wiedziałem ale gdy zacząłem czytać o tym na podkarpackim forum to od razu zaczaiłem polecam http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=6445 i parę innych artykułów
-
Munio112
●
@Zbyszek17
źle, bo jeżeli rozpuścisz 9 gramów K2SO4 to 1ml dodany do baniaka o pojemności 100 litrów podniesie stężenie potasu o 0,4ppm. Dodając 120ml podnosisz poziom potasu o 48ppm
Mieszasz tu kolego. 120 ml jest dawką tygodniową przy zmieszaniu 90g z 1l wody i założeniu ze baniak ma 250. @tomaszek1606 czyli mogę sobie dawkę tygodniową rozbić na 5 dni po 24 ml i sobotę, niedzielę zrobić przerwy? Co jeżeli dawkę już osiągnę ? K ponoć nie da się przedawkować, ale rozumiem że wraz z podmianami wody bede utrzymywał poziom 20ppm ?
Jeżeli rozpuścisz 90 g w 1l tak. Najlepiej jednak rozbić sobie tą dawkę na 3 dni(pn-sr-pt) a we wtorek i czwartek dozować micro.
96l, 4x24W T5, ASII+, EI + Carbo AA, CO2 z butli w ilości nie szkodzącej w widoczny sposób rybom 
-
haldeman
●
- Miasto: Kraków
haldeman masz rację, wziąłem pod uwagę 100 litrów wody tak jak pisał kol. tomaszek1606 jeżeli zalecany poziom K w akwarium to 10-20ppm a ja rozrobię 9g w 100ml/wody co podniesie 0,4mg/l dla akwarium 100l to jak to dawkować
i nie zmienia to faktu, że obliczenia z obu stron sa poprawne. Przepraszam za zamieszanie 
-

Zbyszek17
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Powiązane tematy
Witam!
Chciałbym was zapytać czy takie proporcje i wartości soli jakie wpisałem i obliczyłem są w porządku?
W dodatku chciałbym upewnić się o dawkowanie mikro+, jeśli po lewej wpisałem że 1ml mikro+,...
Witam
Pytanie do stosujących AZOO NATURE GRO Plant Premium
Jak dawkujecie,wg zaleceń producenta co 4-7dni, czy w dawkach dziennych podzielonych??
Jakie macie opinie na temat tego nawozu??
Witam, czy może ktoś pomoc jak rozgryźć dawkowanie mineralizatora growsie?
Mam akwarium 50L, i nie wiem ile go podać do tego akwarium, chciałbym uzyskać około ten stosunek 4:1 i gh koło 7, ale czy da...
Witam
Mam pytanie do tych co używają Mineralizatora Vimi do swojej wody RO. Ile używacie gramów na ile litrów do podmian? Jakie otrzymujecie potem gH i Kh w wodzie do podmiany i/lub w akwarium po pod...
Hej! Zauważam niedobór potasu na liściach lodygowców, co za tym idzie chciałbym uzupełnić te niedobory.
Na n moment używam tylko Aquaflora N z zooleka opartego na KNO3 ale potasu to on niewiele uzup...
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...
Ze wzgledu na wysoki potas postanowilem nawozic czesciowo Ca(No2)2.
Tylko jak to rozrobic.
Mam kalkulatory takie jak ten http://www.holenderskie.pl/?m=12/a/kalkulator_pmdd_p
Mam rowniez kalkulator w k...
Witam temat pewnie z 1000000 albo i więcej przerobiony ale jak czytam to mętlik mam w tych wyliczeniach pewnie na forum są tacy co z akwarium nie mają problemów więc proszę o prostą pomoc z konkretnym...
Jak rozpuścić i dawkować 6% Fe-EDDHAt bez ryzyka wytrącania do wody? Będę też stosował VIMI Reminamin do RO. Mam rownież K2SO4, ale przy tym mineralizatorze raczej stosowanie go nie bedzie potrzebne, ...
Cześć,
Na podstawie załączonego zdjęcia.... czy wg. Was, ilość roślin w akwarium jest duża, czy mała ?
Pytanie wynika z ilość dawkowanego nawozu COMPLETE dla roślin. Obecnie co tydzień podczas podm...
|
|