właściwa prędkość cyrkulacji wody - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

właściwa prędkość cyrkulacji wody

Liczba wyświetleń: 1462·Odpowiedzi: 4
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Bartosz80 Podbeskidzie/Śląsk
Dzisiaj zamieniłem Eheima 2211 na 2213 w mojej kostce 27l. Mam szklane rurki z RA (wylot ball pipe). No i oczywiście jest wyraźna różnica w prędkości krążenia wody w akwarium, ale zastanawiam się jak można ocenić czy jest to właściwe czy może zbyt szybkie.

Narazie oczywiście chodzą obydwa aby tego nowego zasiedliły bakterie. Dzięki za konstruktywne odpowiedzi.

Bartosz80
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Podbeskidzie/Śląsk

15 kwi 2011, 21:17   (#2)  

przeczytaj o efekcie pralki w akwarium i staraj się do tego nie dopuścić :D

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

lopez3101 Ostrowiec Św TOS

15 kwi 2011, 21:20   (#3)  

o efekcie pralki poszukaj już było o tym na forum-kiedyś :wink:

lopez3101
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Ostrowiec Św TOS

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd Tryszczyn

15 kwi 2011, 21:20   (#4)  

Hmm... Może przewrotnie : kiedyś mój kolega dokonał aż dwóch zmian filtrów - na coraz większe!... gdyż nie mógł pozbyć się zmętnienia wody. W końcu, po namowach trwających kilka tygodni, podłączył ten najmniejszy, pierwszy. Trzeba było widzieć jego minę i radochę w oczach, gdy po 3 dniach oznajmił, że ma "kryształ" :D .
Chodziło o to, że intensywny prąd wody z filtra ciągle podnosił najmniejsze "pyły" z podłoża.... :P
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Bartosz80 Podbeskidzie/Śląsk

15 kwi 2011, 22:53   (#5)  

Heh głupia sprawa, zawsze korzystałem z pola "Szukaj na forum" a nie z "Szukaj..." które daje zaawansowane opcje i w końcu sensownie udaje mi się szukać, więc nazwa efekt pralki z tego co rozumiem to tak intensywny ruch wody, że wzbijane są osady z podłoża i nigdy nie osiadają. Ok wszystko jasne, raczej Ball Pipe made by RA sprawuje się dobrze i ładnie kieruje strumień w taflę wody.

Ale narazie chodzą oby dwa filtry żeby ten nowy dojrzał, a do tego trochę powietrza mielą więc poczekam do jutra i poobserwuję sytuację.

romanbyd napisał(a):Hmm... Może przewrotnie : kiedyś mój kolega dokonał aż dwóch zmian filtrów - na coraz większe!... gdyż nie mógł pozbyć się zmętnienia wody. W końcu, po namowach trwających kilka tygodni, podłączył ten najmniejszy, pierwszy. Trzeba było widzieć jego minę i radochę w oczach, gdy po 3 dniach oznajmił, że ma "kryształ" :D .
[...]

Ja nie miałem żadnego najmniejszego problemu z tym najmniejszym filterkiem z rodziny Eheima, ale wraz z powolnym przygotowaniem do kolejnego projektu - 20 litrów w rozmiarach ADA Cube Garden stwierdziłem, że do kostki wezmę większy, a do tego zupełnego miniaka aktualny 2211.

Bartosz80
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Podbeskidzie/Śląsk

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_20251009_123256.jpg

Sun Sun CUP-807 - wilgoć i krople wody w tubie

Zenon 63 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4451
Witam. Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807. Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ? Póki co testuję to urządzenie poza ak...
YouTube

Film Zawartość tlenu a temperatura wody.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1613
Hej Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
YouTube

Dlaczego podmiana wody jest ważna.(Film)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1285
Hej Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
YouTube

(Film) Cyrkulacja wody w akwarium (J. niemiecki)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1222
Cześć Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
YouTube

Wylot kielichowy a przepływ wody

bartosz34 w Filtracja · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 19988
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
1694531619162.jpg

Biotop czarne wody wkład do filtra

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5439
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
IMG-1461 (Medium).jpg

RODI - cofanie wody

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2620
Dzień dobry Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5060
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Ile zeolitu na 112 litrów wody w akwarium?

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3780
Witam Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...

Przepływ wody w filtrze

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1506
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570987
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.