Moje pierwsze akwarium roślinne, raczej pseudo. Dużo mi jeszcze brakuje wiedzy. Akwarium zalane pod koniec stycznia Trochę parametrów: Światło: 40W Filtracja: kubełek Penn-Plax model Cascade 500 około 400l/h Podłoże: Olivier Knott CO2: butla 1,5kg plus dyfuzor ze spiekiem Nawożenie: Sole+ Intermag, carbo 2ml/dobę Woda 100% RO + mineralizator
Fauna: Neon inessa 25sztuk Ampularia 2 Ammano 10 Red cherry ??? Otoski 3 Małe zbrojniki 2
Flora: hydrophila 2 gatunki rotala glossostigma java moss jakiś inny mech anubias Plus jeszcze coś ale nazw nie pamiętam
Chętnie przyjmę wszelką krytykę z góry dziekuję
Ostatnio edytowano 12 kwi 2011, 17:27 przez malkowski2, łącznie edytowano 1 raz
Z mojego punktu widzenia (początkującego amatora akwariów) wygląda całkiem profesjonalnie. Zdecydowanie podoba mi się! Jak dawno temu zalałeś to akwarium?
Wymieniłeś dużo roślin znajdujących się w Twoim zbiorniku, ale na zdjęciu tego nawet nie widać - to uważam za plus. Nie przepadam za "łąką" pełną różnorakich roślinek, wolę raczej harmonijne i stonowane kompozycje. Ale wtedy to chyba już nie jest "naturalne" roślinne akwarium...
Na Twoim miejscu jedynie usunąłbym te 2 samotne roślinki łodygowe (niestety nie znam gatunku), które "wystają" na 3 planie ponad pozostałymi - wtedy będzie utrzymana jedna, względnie równa, linia od lewej, aż do skałki/korzenia (za słabo oświetlone, żeby stwierdzić na 100%) z prawej strony. Dobry plan zasłonięcia grzałki - roślinki podrosną i zniknie w gąszczu.
Wydaję mi się, że te rośliny, których nazw nie znasz to echinodorus acicularis i hedyotis salzmanii. Akwarium ładne. Nawet bardzo. Sam bym chciał takie. Ja bym korzonek zostawił tylko mech na nim doprowadził do ładu tzn. żeby go całego obrósł. Możesz dolać wody i widzę, że też masz problem z osadem na powierzchni, zupełnie jak ja Jakiś duży wydaję mi się ten dyfuzor, ale to przecież nie istotne. Za akwarium ogólnie duży +
Dyfuzor fakt spory jak na to akwarium ale nie miałem innego. Z osadem jest różnie zależy od dnia:) Jeśli chodzi o korzeń to docelowo ma być cały w mchu:)
TenOdTego w Akwaria· Odpowiedzi: 107 · Wyświetlenia: 65147
60l – Kostka – TenOdtego
Wymiary - 40x40x40 60l
Oświetlenie - Jeneca LDJ-400 15W
Nawożenie – 1 ml carbo dziennie, 1 ml potasu dziennie, 2 ml micro i 2 ml makro przy podmianie
CO2 – bimbrownia na żelat...
Adrenalino w Akwaria· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3557
Cześć,
przedstawiam swój pierwszy zbiornik po wielu latach przerwy:
Litraż(rozmiar): 50x30x40 60L
Oświetlenie: Aqualed SMD 5630 50cm
Filtracja: Filtr Kaskadowy HBl-701 Gąbka, węgiel, BioCeramika
Naw...
RavScape w Akwaria· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 13978
Jest to mój pierwszy aquascape i zbiornik HT po 2 latach od postawienia. Trochę :shock: już przerósł i czeka go restart. Dlatego zanim to uczynię chciałem się podzielić tym co udało mi się nauczyć o a...
Wiktor10993 w Akwaria· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5476
Po akwarium które miało być ryuboku i mi się nie spodobało stwierdziłem ze stworze nowe.
Padł plan na stworzenie akwarium roślinnego ( Plan był na akwarium Holenderskie lecz ilość pracy przy nim i wym...
RaZir w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8168
Witam,
Przedstawiam moje kolejne podejście do akwarium roślinnego.
Uwagi mile widziane. Może tym razem pójdzie lepiej :D
Restart zbiornika: 16.08.2020 (dojrzały filtr + 20L ze starego zbiornika)
Zb...
marcinox w Akwaria· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 11689
Start akwarium ok 26 luty 2021
30x30x45 (4mm) 30l.
oświetlenie: chihiros A301 (LED, na początek świecenie na 4 poziomie mocy, pierwszy tydzień 6 godzin/dziennie; obecnie w kwietniu 5 poziom mocy 9 god...
Linao w Akwaria· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 10850
Hej wszystkim!
Naoglądałam się pięknych aranżacji i zamarzyłam o swoim akwarium. Padło na aquael 120x40x63.
1 marca zalałam zbiornik, do kwietnia miałam gloniczną pandemię we wszystkich odcieniach zi...
Statystyki
Ten temat przegląda 259 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 259 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej