Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
jak w temacie czy wystarczy na te rośliny?
bacopa australijska
eleocharis acicularis
glossostigma
linderniarotundifolia
proszę o odpowiedzi osoby które chodowały te rośliny w zbliżonym oświetleniu i jakie były wyniki tej chodowli
-
stas1
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
stas1 napisał(a):jak w temacie czy wystarczy na te rośliny? bacopa australijska eleocharis acicularis glossostigma linderniarotundifolia proszę o odpowiedzi osoby które chodowały te rośliny w zbliżonym oświetleniu i jakie były wyniki tej chodowli
hodowli
zanim mi w czymkolwiek doradzisz pokaż mi swoje akwarium
-

mokuru
●
- Ranga: Poznaje temat
tak, wystarczy na te i do hodowli większości gatunków.. oczywiście światło to nie wszystko.. pozostaje kwestia nawożenia..
-

mino
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Opole
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mino napisał(a):tak, wystarczy na te i do hodowli większości gatunków.. oczywiście światło to nie wszystko.. pozostaje kwestia nawożenia..
i podłoża i filtracji...
Według mnie to jeśli kogoś interesuje prowadzenie zbiornika na wysokim poziomie, to powinien założyć minimum 1W/litr.
-
Bartosz80
●
- Miasto: Podbeskidzie/Śląsk
Bartosz80 napisał(a):Według mnie to jeśli kogoś interesuje prowadzenie zbiornika na wysokim poziomie, to powinien założyć minimum 1W/litr.
Co to znaczy na wysokim poziomie? Przycinki 2 razy w tygodniu?
Wszyscy się nauczyli, że im więcej światła tym lepiej - nie. Już przy 0,6W/L można zrobić piękny aranż. Wzrost nie będzie tak szybki jak przy 1W/L, ale będziemy się dłużej cieszyli aranżacją (rzadsze przycinki) i kondycja roślin będzie równie dobra.
[022l] Crystal Red, Blue Pearl
[025l] Cambarellus Texanus
[025l] White Pearl
[030l] Yellow
[112l] Sub Garden
-
militarius
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
-
Bartosz80 napisał(a):mino napisał(a):tak, wystarczy na te i do hodowli większości gatunków.. oczywiście światło to nie wszystko.. pozostaje kwestia nawożenia..
i podłoża i filtracji... Według mnie to jeśli kogoś interesuje prowadzenie zbiornika na wysokim poziomie, to powinien założyć minimum 1W/litr.
Zdecydowanie tak jak kolega napisał wyżej, że powyżej 1 W mamy zbiornik na wysokim poziomie zużycia energii 
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Bartosz80 napisał(a):mino napisał(a):tak, wystarczy na te i do hodowli większości gatunków.. oczywiście światło to nie wszystko.. pozostaje kwestia nawożenia..
i podłoża i filtracji... Według mnie to jeśli kogoś interesuje prowadzenie zbiornika na wysokim poziomie, to powinien założyć minimum 1W/litr.
Niekoniecznie,
można prowadzić również efektowne akwarium przy 0.5W/litr.
W tej chwili prowadzę np. akwarium przy 2W/litr bez CO2 z butli (tylko easy-carbo) i z minimalnym nawożeniem bazując na zwykłych podmianach wody i też się da. Kwestia wprawy.
Myślę, że jeśli kolega dopiero zaczyna swoją przygodę z akwarystyką roślinna to lepiej żeby zaopatrzył się w zestaw CO2. Światła zawsze można dołożyć, i tak większość osób z czasem wymienia swoje pierwsze oświetlenie na jakąś ładną lampę lub porządną pokrywę z aluminium więc ja bym się z wydatkiem w tym kierunku wstrzymał.
Na początek wystarczą odbłyśniki lub folia.
Rośliny, które wymienił Kolega spokojnie będą rosły przy 0.5W/l, szczególnie jeśli akwarium nie jest wyższe niż 50cm.
Nie ulega jednak wątpliwości, że przy mocniejszym świetle rośliny wyglądają lepiej - nie tracą tylu dolnych liści, chętniej płożą się i rozkrzewiają (nie pędzą "ku górze"), z tym że mocniejsze światło niesie za sobą ryzyko glonów z którymi nie każdy na początku swojej drogi akwarystycznej będzie umiał sobie poradzić, dlatego wskazane jest umiarkowane światło + CO2 i z czasem w miarę nabywania doświadczenia i umiejętności aranżacyjnych przejście na więcej W/l.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Masz całkowitą rację Piotrze. Ja może zbyt lakonicznie napisałem. Chodziło mi bardziej o efekty, które każdy z szeroko otwartą buzią obserwuje na zdjęciach w sieci. Powiedzmy, że dla początkujących ten przedział 0,5 - 0,8 WATT/litr to taka najlepsza wartość.
Aczkolwiek ja zaczynałem od 1W i nigdy nie miałem żadnych problemów. No ale może to też dlatego, że przyłożyłem się do spełnienia wszystkich kluczowy elementów jak sprawna filtracja filtrem zewnętrznym, dobre podłoże i dodatki do niego itd.
-
Bartosz80
●
- Miasto: Podbeskidzie/Śląsk
moje akwarium to typowa 112 profilowana gdzie wysokość wynosi 40cm ale dodać podłoże to będzie mniej  właśnie niedawno przyszedł mi zestaw do co2 butla wysokociśnieniowa 1,5kg podłoże będę miał 16L pro-soil co do oświetlenia to jak się orientujecie w orginalnej pokrywie do tego akwarium są dwie świetlówki trochę się pomęczyłem i jedną dołożyłem
więcej nie da rady:( a świetlówki to jedna aquarelka i 2x osram 865 filtracja to tetra ex700 więc z tego co czytam z waszych wypowiedzi to rośliny które bym chciał mieć dadzą radę  a jakieś czerwone roślinki dadzą radę? np.rotale?
-
stas1
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Kraków
rotala indica da rade 
-
Spawciu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Witam jestem w trakcie składania sprzętu do nowej 160-tki (100x40x40)
Ma to być Holenderka (rośliny poniżej)(nawożenie jest, co2 z butli jest). Zależy mi na utrzymaniu oświetlenia w granicy 0,8-1W/L....
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
Witam, jako że zbliżają się święta czas napisać list do Mikołaja. Ma on budżet 1000zł.
Akwarium 240l 100x40x60h. Obecnie świeci 2x aquael retrofit 16w sunny i 1x plant 16w.
W tym setupie nie pasuje m...
|
|