Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Mam problem z No3 i KH
Najpierw zbiornik:
Objetosc: 160l
Oswietlenie: T5 4x39 wat
Podloze: Aqua-art
Nawozenie: Mikro,Makro,Potas,Zelazo (Aquabotanique) podaje wedlug instrukcji
Filtracja: Tetratec ex-700
I teraz parametry wody:
No3- 50 ???
No2- 0
GH- 10
KH - 0 (a w zasadzie nie ma juz takiej skali na pasku) ???
PH- 6,8
I teraz mpje pytanie o No3 czemu caly czas jest takie wysokie?Podmiany robie regularnie co tydzien ok 30%. Stosuje wode z filtra RO plus Hydro Mineral.
Kolejne pytanie to KH czy moze byc takie niskie?Wiem ze niskie KH powoduje skoki PH ale w zasadzie ja czegos takiego u siebie nie stwierdzilem.
Aha podaje co2 z butli.
-
corradowiec
●
Witaj,
W duuuuzym skrocie. Mamy 3 podstawowe zrodla NO3:
1. Woda z kranu
2. Ryby/ Krewetki
3. Podloze dla roslin
Jedyne, co ci pozostaje, to sprawdzenie ktory punkt/y dotyczy ciebie.
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Jeśli mogę rozwinąć ten temat o moje pytanie, chodzi o to że w moim akwarium:
GH = 2
KH = 1,5
aby to zmierzyć musiałem wykonać test w większej ilości wody potwierdza to permanentny test JBL pokazując cały czas żółty kolor czyli KH jest na pewno po niżej 4, jeszcze inny test to samo (paskowy)
Koledzy czy powinienem martwić się tymi parametrami
-
artak_pl
●
- Ranga: Początkujący
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jakie masz PO4 ? bo jak 0 to może nie schodzić NO3 , NO2 masz 0 czyli filtry dojrzały i zamieniają wszystko na NO3 i jak masz braki PO4 to roślinki nie jedzą NO3 , KH bym nie schodził poniżej 2 .
pozdro
-

lilianna
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań / Rio
KH 0 - brak CO2. Nie wierzysz, to policz sobie na kalkulatorku ile go jest, nie nawozisz węglanami. Być może masz dużo siarki i chlorków w swoim nawozie
pH niższe od 7: Trochę mnie to na początku zdziwiło, ale masz dużo azotanów, być może mało światła oraz dużo siarczanów lub chlorków, nie masz bardzo twardej wody więc przestało dziwić. Duże azotany: - Może być dużo przyczyn i trzeba je znaleść (żyzne podłoże, rośliny nie rosną itp.). Przede wszystkim trzeba zwiększyć CO2, światło, potas i magnez, później fosfor i mikroelementy.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Nabyłem wreszcie skrzyneczkę testów i pobawiłem się tym kilka dni temu. Czy mógłby ktoś ocenić wyniki i jakość wody? Bo mimo, że trochę się już o tym naczytałem, to wolałbym przeczytać opinię jakiegoś bardziej doświadczonego akwarysty
pH - 8,5 ( z tym będę walczył, taką niestety mamy tu wodę)
KH - 9
GH - 18
NH3 - 0,5
NO2 - 0
NO3 - 5
PO4 - 0
FE - 0,7
Problemem jest twardość. Kupiłem woreczki Filtraxa KH firmy Zoolek, ale nie wiem czy on rozwiąże problem, bo nie tyle mam chyba problem z twardością węglanową co z ogólną.
Docelowo chcę tez założyć w domu osmozę, więc to pewnie też pomoże.
Akwa 200 l. | FLUVAL 305 | SYLVANIA T5 4x39W (10000K, 8500K, 6500K, 3000K) | Skalary, Kosiarki, Sumiki szkliste, Jarzeńce, Kardynałki, Neony, Kiryski, Zbrojniki | Żabnica, Ludwigia, Kryptokoryna | ACTI Substrate Pro+ | EasyCarbo, ProFito
Akwa 54 l. | Filtr AQUAEL PAT mini | zalany, dojrzewający
-

MoniGeo
●
- Miasto: Chełm
Twardość na mój gust mógłbyś trochę zbić choć też widziałem ładne akwa na takiej wodzie.
Ph rzeczywiście fatalne.
NH3 dziwne że jest. Jeśli filtr dojrzały powinno być niemierzalne. NO2 na poziomie 0ppm sugeruje dojrzałość filtra ale to NH3 zastanawiające.
NO3 Można by trochę podnieść
PO4 to koniecznie podnieść
Fe przystępnie
Może nie jestem zbyt doświadczony ale takie jest moje zdanie:)
-
malkowski2
●
- Miasto: Kraków
MoniGeo.Głównym problemem jest NH3. Jeśli akwarium jest świeże, to musi dojrzeć, jeśli starsze, to trzeba zwiększyć filtrację, ruch wody, natlenienie, bardziej dbać o czystość akwarium, umiejętnie płukać filtry itp. Nie podnoś na razie azotanów, bo jeśli Test na NH3 mówi prawdę, to azotany Ci jeszcze wzrosną. Jestem w pracy i nie mam kalkulatorka CO2 (koniecznie sprawdź ile go jest), ale nie wysokie pH jest przeszkodą (rośliny znacznie łatwiej znoszą wysokie pH niż niskie) tylko przypuszczalnie brak CO2. Optymalna twardość ogólna jest różna dla poszczególnych gatunków roślin i lepiej się na tym wychodzi, jeśli dopasowywuje się rośliny do danej wody niż na odwrót. Taką wodę lubią np nurzańce. Jest też mnóstwo innych roślin, dla których będzie obojętne, czy będą rosły w takiej czy nieco bardziej miękkiej wodzie. Nie wiem jak masz zmierzone żelazo, bo wydaje mi się że jest go dużo (ja nigdy go nie mierzyłem).
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
Waldek napisał(a):MoniGeo.Głównym problemem jest NH3. Jeśli akwarium jest świeże, to musi dojrzeć, jeśli starsze, to trzeba zwiększyć filtrację, ruch wody, natlenienie, bardziej dbać o czystość akwarium, umiejętnie płukać filtry itp.
Akwarium ma ponad rok. Filtr Fluval 305 pracuje na maksymalnych obrotach 24h/dobę. W kwestii natleniania: w innym wątku poruszyłem ten temat. Nie natleniam wody kamieniami w ogóle bo wiele razy czytałem, że przy większych baniakach i wydajnym filtrze ze sporym ruchem wody nie jest to konieczne, tym bardziej gdy dodaje co2, a dodaję codziennie płynne EasyCarbo (4 ml). Wodę podmieniam w okolicach 20-25% co 2, 3 tygodnie a przy tym dokładnie myję filtr kubełkowy (wywalam starą włókninę, czyszczę gąbki, ceramikę i Filtrus Zeos płuczę w wodzie z podmiany). Więc myślę, że o czystość dbam (zresztą azotynów nie ma więc chyba jest ok) Waldek napisał(a):Nie podnoś na razie azotanów, bo jeśli Test na NH3 mówi prawdę, to azotany Ci jeszcze wzrosną. Jestem w pracy i nie mam kalkulatorka CO2 (koniecznie sprawdź ile go jest)
Nigdy tego nie robiłem i nie wiem za bardzo jak. Waldek napisał(a): ale nie wysokie pH jest przeszkodą (rośliny znacznie łatwiej znoszą wysokie pH niż niskie) tylko przypuszczalnie brak CO2.
Jak napisałem wyżej, dopóki nie mam zestawu co2 z butlą dodaję płynny codziennie. Waldek napisał(a):Optymalna twardość ogólna jest różna dla poszczególnych gatunków roślin i lepiej się na tym wychodzi, jeśli dopasowywuje się rośliny do danej wody niż na odwrót. Taką wodę lubią np nurzańce. Jest też mnóstwo innych roślin, dla których będzie obojętne, czy będą rosły w takiej czy nieco bardziej miękkiej wodzie
Listę roślin, które mam w akwarium i znam z nazwy wypisałem w podpisie, ale z roślinami ogólnie mam problem. Np. kilka tygodni temu kupiłem żabnicę szorstką i już po kilku dniach zaczęły pojawiać się brązowe plamy a teraz to już są dziury - wszystko to na razie na jednym liściu ale już na kolejnym jest to samo. Ogólnie z roślinami u mnie kiepsko. Może to wynik braku potasu. Dodawałem go co tydzień 20ml od firmy EasyLife, ale już się skończył a teraz mam z tej firmy duży karnisterek ogólnego nawozu dla roślin i zacznę go podawać od soboty co tydzień. Tylko czy nie lepiej kupić sam potas i go dodawać. Waldek napisał(a):Nie wiem jak masz zmierzone żelazo, bo wydaje mi się że jest go dużo (ja nigdy go nie mierzyłem).
Kupiłem całą skrzynkę z testami od Zooleku. Jednak wiecie jak to z tym jest - odczucia bardzo subiektywne przy odczycie tych "kolorków", jednak z żoną ustaliliśmy takie wyniki jak powyżej. Myślę, że w miarę oddają rzeczywisty stan wody.
Akwa 200 l. | FLUVAL 305 | SYLVANIA T5 4x39W (10000K, 8500K, 6500K, 3000K) | Skalary, Kosiarki, Sumiki szkliste, Jarzeńce, Kardynałki, Neony, Kiryski, Zbrojniki | Żabnica, Ludwigia, Kryptokoryna | ACTI Substrate Pro+ | EasyCarbo, ProFito
Akwa 54 l. | Filtr AQUAEL PAT mini | zalany, dojrzewający
-

MoniGeo
●
- Miasto: Chełm
11 maja 2011, 21:52
(#10)
Kalkulator CO2 jest też na tym forum: https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... -akwarium/ . Wyszło mi, że masz poniżej 1 ppm. Dodajesz jednak węgiel w płynie (wg mnie zbyt droga metoda) , więc wynik może być trochę zafałszowany (na pewno jednak brakuje CO2). Nie wiem czy EasyCarbo może być jedynym źródłem węgla dla roślin. Co do filtracji masz rację, że zazwyczaj powinno wystarczyć, ale nie płuka się ceramiki i ewentualnie głębszych części wkładów filtracyjnych, bo gdzieś te bakterie nitryfikacyjne muszą się osiedlić. Musisz jednak doprowadzić NH3 do zera. Gdy NH3, NO2-, i NO3- będą na poziomie zerowym można delikatnie (kilka ppm tygodniowo podawać azot w postaci saletry amonowej). Zanim to nastąpi dodaj K i Mg. Potasu bardzo często brakuje (prawie na pewno). Można kupić kwaśny węglan potasu (wzrośnie trochę KH, ale nie wzrośnie GH), nawóz ten będzie też niewielkim źródłem CO2 dla niektórych roślin i jednocześnie nie będzie wprowadzał siarczanów i chlorków do wody. Razem z potasem radziłbym podawać magnez (węglan magnezu jest bardzo ciężko rozpuszczalny, więc dobrze sprawdzi się 7 wodny siarczan magnezu z ogrodniczego). Nie wprowadzałbym natomiast rolniczych i ogrodniczych nawozów potasowych i fosforowych. Przy słabym wzroście roślin często dobrym źródłem P jest zwykła woda wodociągowa (podmiana). Gdy fosforu mocno brakuje można podawać KH2PO4. Fosforanów powinno być przy niezbyt dużych ilościach azotanów ok. 10 razy mniej od nich w wodzie w akwarium. Często testy pokazują zafałszowany wynik. Mało kto używa testu na żelazo bo pobieranie żelaza najczęściej w formie dwuwartościowej przez korzenie jest zbyt skomplikowaną sprawą, aby ten test się sprawdzał, a jednocześnie nedobory żelaza są często łatwo rozpoznawalne.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|