Rurki z plexi w akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rurki z plexi w akwarium

Liczba wyświetleń: 24775·Odpowiedzi: 50
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

08 kwi 2011, 23:07 Rurki z plexi w akwarium  (#1)  

Witam!

Cały czas sie zastanawiam co może zastąpić (drogie) rurki wlotowe do filtra. I myślałem nad rurkami plexi. Jak by właśnie wyformować z niej taki wlot. To będzie prawie to samo co zwykła szklana a dużo tańsza. Stąd moje pytanie jest takie. Czy plexi ma jakiś zły wpływ na środowisko w naszym zbiorniczku??

rytcher

Bartosz80 Podbeskidzie/Śląsk

08 kwi 2011, 23:26   (#2)  

Słaby pomysł bo takie rurki są cholernie drogie. 2 metrowa rurka 5mm średnicy kosztuje kilkaset złotych.

EDIT: Chyba jednak da się znaleźć tańsze, zapewne chodzi o technologię. To co ja znalazłem to był? "wylewane" i "extrudowane" te pierwsze w zawrotnych cenach (nawet tysiące) te drugie po kilkaset.

Źródło: http://akces.sklep.pl/pl/kategorie/Rury_z_PLEXI_(PMMA)/78/

Bartosz80
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Podbeskidzie/Śląsk

09 kwi 2011, 10:20   (#3)  

No troche dziwne bo np pręt plexi 1m koszty ok 30zł. Napisałem do jednego producenta i zobaczymy na jego odp.Jeszcze pójde do szklarza i sie zapytam co o tym sądzi. znaczy oni też maja plexi itd. I ewentualnie zrobienie przez nich czegoś takiego jaki to będzie koszt.

http://www.plastics.pl/content/pliki/255/katalog_reklama_2010_plexiglas.pdf

16-12mm koszt mb=13.40

rytcher

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moyogi Suszec

09 kwi 2011, 11:21   (#4)  

Ja uzywam tych od okolo roku i nie zauwazylem zlego wplywu.

http://cgi.ebay.co.uk/12mm-x-2mm-Clear- ... 45e9f1b6bb

-----------------------------------------
P.S.
Przepraszam za brak polskich liter

Moyogi
Ranga: Początkujący

Miasto: Suszec

lukiki Łódź

09 kwi 2011, 11:23   (#5)  

lukiki
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Łódź

09 kwi 2011, 11:31   (#6)  

lukiki napisał(a):http://www.mich-art.pl/wyroby_z_pleksi/karta/1/produkt/rury_z_plexi_bezbarwne_dlugosc_200_cm_

Mamy 2metry za 20zł. Czytałem że można rozgrzać i śmiało formować(zaginać itd)

rytcher

Moyogi Suszec

09 kwi 2011, 11:33   (#7)  

Moyogi
Ranga: Początkujący

Miasto: Suszec

09 kwi 2011, 11:41   (#8)  

Właśnie o to mi chodziło. Dzięki wielkie!

rytcher

Daniek Nowy Targ

09 kwi 2011, 11:48   (#9)  

Bartosz80 napisał(a):Słaby pomysł bo takie rurki są cholernie drogie. 2 metrowa rurka 5mm średnicy kosztuje kilkaset złotych.

EDIT: Chyba jednak da się znaleźć tańsze, zapewne chodzi o technologię. To co ja znalazłem to był? "wylewane" i "extrudowane" te pierwsze w zawrotnych cenach (nawet tysiące) te drugie po kilkaset.

Źródło: http://akces.sklep.pl/pl/kategorie/Rury_z_PLEXI_(PMMA)/78/

2mb rurki 15mm kosztuje w granicach 20-30zł

https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight= to powinno Ci pomóc,
Pozdrawiam Daniel Stożek

Daniek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Nowy Targ

09 kwi 2011, 22:14   (#10)  

A takie pytanie. W jakim sklepie można nabyć takie rurki?? Nomi?? brico?? czy jakiś od reklam?? Szkoda wywalać kase na wysyłke.

rytcher

Daniek Nowy Targ

10 kwi 2011, 11:37   (#11)  

rytcher napisał(a):A takie pytanie. W jakim sklepie można nabyć takie rurki?? Nomi?? brico?? czy jakiś od reklam?? Szkoda wywalać kase na wysyłke.

Tuplex w Krakowie. Kiedyś sprzedawali detalicznie, teraz nie wiem jak to wygląda.
Pozdrawiam Daniel Stożek

Daniek

10 kwi 2011, 11:43   (#12)  

Tuplex, oddział we wrocławiu i nie tylko plexi, ale akryl. Ja uformowałem wlot i wylot bez najmniejszych problemów. Odrobina cierpliwości akwarysty, opalarka, piasek z nad morza drobniutki, i coś na czym będziemy giąć. Postaram się wrzucić zdjęcia. Fakt, że nie jest to estetyka szklanych, ale równie nie widoczne.

Edit, sprzedają detalicznie, ale całą długość (1 szt.) tj. z tego co pamiętam 2 m.

droser

10 kwi 2011, 12:37   (#13)  

No tak. Ale ja mieszkam 100km od krakowa (Nowy Sącz) I właśnie dlatego sie pytam w jakim mógł bym sie rozejrzeć sklepie itd??

rytcher

10 kwi 2011, 19:20   (#14)  

rytcherJa tylko mówię, gdzie została moja zakupiona, nie zmuszam do podróży. Może warto skontaktować się z Tuplexem czy zgodziliby się wysłać np. kurierem w kawałkach po 1m. A jak nie, to np. przejazdem zachaczyć. :)

Tak wygląda gotowa wersja:
Obrazek

Samo gięcie to niezła frajda, ale żałuję że nie miałem więcej materiału. Następna wyszła by mi z pewnością lepiej (to jest druga w kolejności, estetyczniejsza od poprzedniej na której ćwiczyłem). Chcąc poprawić zagięcie, przegrzałem akryl i wtopił się nań piasek, matując wewnętrzną powierzchnię. Wada jest taka, że mi osobiście nie dało się wydmuchać bańki. Choć często rozgrzewając i delikatnie dmuchając etapami jest to raczej w pewnym stopniu możliwe.
Czyszczenie - jak szklane odpowiedniki. Do wybielacza lub innego środka z chlorem, metalowymi częściami wyciorów lub szczotek bardzo łatwo zarysować.

droser

mocho Tarnów

11 kwi 2011, 13:27   (#15)  

droser napisał(a):Tak wygląda gotowa wersja:

zajebista ta Twoja rurka. robiłeś też wlot? sam się do czegoś takiego przymierzałem ale u mnie w mieście nie da się kupić rurek akrylowych, a cały ten korowód z zamawianiem i wogóle... brrrrr

a może skoro tak dobrze Ci to wychodzi to może kupisz więcej rurek i zrobisz dla kolegów z forum - na piwko zawsze zarobisz :)
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho

Miasto: Tarnów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Daniek Nowy Targ

11 kwi 2011, 16:33   (#16)  

Tutaj http://akces.sklep.pl/pl i tutaj http://www.mich-art.pl/wyroby_z_pleksi/ ... sc_200_cm_ jest możliwa wysyłka. Wysyłka taniej wychodzi gdy rury są pocięte na 1m. Jeśli ktoś ma wystarczające zdolności manualne to myślę że z 2m można spokojnie ukręcić dwa zestawy. Do dmuchania można spróbować użyć jakiejś pompki, problem może być jedynie z przymocowaniem. Jeśli kolego znajdzie w Sączu jakieś miejsce gdzie można kupić takie rurki to proszę o kontakt, szukaj tam gdzie są robione różne reklamy, bilbordy. W Nowym Targu nigdzie rurek nie mogłem dostać.
Pozdrawiam Daniel Stożek

Daniek

11 kwi 2011, 16:38   (#17)  

Ok poszukam jak by co to podam gdzie co i jak.

rytcher

11 kwi 2011, 17:13   (#18)  

Ja podpowiem że w tuplexie w Krakowie (na Zawiłej) maja tylko 12mm zewnętrzna/8 wewnętrzna. Kłopot jest taki że 13,14,15 jest tylko na zamówienie - tak po 100 m na zamówienie.

Przepol

mocho Tarnów

11 kwi 2011, 23:13   (#19)  

dzisiaj rozmawiałem via gg z gościem z mich-art.pl (link powyżej - mam nadzieję, że nie przekręciłem). jestem w szoku do nie zdziwia, że to tylko jeden kawałek czy coś. powiedział wprost, że wysyłka będzie kosztować 25PLN i wysyła. oczywiście koszt wysyłki dotyczy dwóch metrowych kawałków bo poprosiłem o przecięcie. a wcześniej zdarzyło mi się kontaktować z ludzikami z innych sklepów internetowych i wirtualnie kręcili nosami.

jutro zamawiam więc jak kogoś z Tarnowa interesuje to proszę kontakt to się podzielimy kosztami wysyłki. koszt 2mb rurki o średnicy zewnętrznej 15mm lub 16mm to z podatkiem około 25PLN. żałuje, że nie mają rurek 5mm i 6mm bo myślałem żeby jakoś estetyczniej doprowadzić co2 do dyfuzora.

czy próbował ktoś zrobić dyfuzor z plexi :?: jeśli materiał jest faktycznie prosty w obróbce to spróbuje sobie taki zrobić. do tej pory miałem rewelacyjnie efektywny dyfuzor z lipy w strzykawce. teraz chcę umieścić w rurce PMMA krążek lipy i delikatnie wtopić. jeszcze myślę o zwężce na wężyk doprowadzający
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho

Miasto: Tarnów

maslo_82 Poznań

14 kwi 2011, 15:41   (#20)  

mocho napisał(a):dzisiaj rozmawiałem via gg z gościem z mich-art.pl (link powyżej - mam nadzieję, że nie przekręciłem). jestem w szoku do nie zdziwia, że to tylko jeden kawałek czy coś. powiedział wprost, że wysyłka będzie kosztować 25PLN i wysyła. oczywiście koszt wysyłki dotyczy dwóch metrowych kawałków bo poprosiłem o przecięcie. a wcześniej zdarzyło mi się kontaktować z ludzikami z innych sklepów internetowych i wirtualnie kręcili nosami.

jutro zamawiam więc jak kogoś z Tarnowa interesuje to proszę kontakt to się podzielimy kosztami wysyłki. koszt 2mb rurki o średnicy zewnętrznej 15mm lub 16mm to z podatkiem około 25PLN. żałuje, że nie mają rurek 5mm i 6mm bo myślałem żeby jakoś estetyczniej doprowadzić co2 do dyfuzora.

czy próbował ktoś zrobić dyfuzor z plexi :?: jeśli materiał jest faktycznie prosty w obróbce to spróbuje sobie taki zrobić. do tej pory miałem rewelacyjnie efektywny dyfuzor z lipy w strzykawce. teraz chcę umieścić w rurce PMMA krążek lipy i delikatnie wtopić. jeszcze myślę o zwężce na wężyk doprowadzający

lepiej kup 17mm, bo ja mam rury 16mm i ciekną jak się żle ustawi, ADA robi 17 mm

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1664
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3544
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3807
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
rurki_przelewowe.PNG

Gdzie kupię rurki przelewowe do Aquael Unimax ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1753
Szukam rurek przelewowych jak na dołączonym zdjęciu ? Kilka dni temu kupiłem Aquael Ultramax 1500 lecz dla mnie te standardowe rurki to porażka, chcę zastosować sprawdzone z Unimax'a lecz jeśli znajdę...
neo-glass-1.jpg

Akrylowe rurki NEO

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 60 · Wyświetlenia: 35839
Kolejna nowość NEO/Aquario. Akrylowe kolanka i dyfuzory znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2-c-18.html?cPath=18&only_recommended=0&only_bundles=0&page=techni...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 438
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1386
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Jaki filtr do akwarium Optibent 70 ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2530
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki. Myślałem o Fan 2, znalazłe...

filtr kubełkowy plus reaktor co2 do akwarium 30 litrów

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3884
Dzień dobry Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...

Akwarium 300 L i dwa filtry wewnętrzne Fan-3

densen w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1968
Witam Posiadam akwarium 300 litrów. Jako filtracje mam dwa filtry wewnętrzne Aquael Fan-3 z odłączonymi korpusami a w ich miejsce duże klasyczne gąbki. Pod względem filtracji biologicznej sprawdza si...

Statystyki

Ten temat przegląda 182 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571007
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 182 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.