Automatyczny podajnik nawozów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Automatyczny podajnik nawozów

Liczba wyświetleń: 1447·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
haiaw Baniakowo

06 kwi 2011, 22:08 Automatyczny podajnik nawozów  (#1)  

Cześć
Tak sobie myśle, że każdemu przydałby się taki automatyczny podajnik..?
W castoramie są zegary elektroniczne za ok 20zł którym można ustawić włączanie na min 1 minutę.
Do tego wystarczyłoby kupić jakiś silniczek albo pompę, która przez minutę potrafi wpompować ok 1ml nawozu do akwarium. Jeśli silniczek byłby za mocny, np od jakiegoś filtra małego, to można by na rurce zrobić zakrętkę żeby ograniczyć przepływ przez tą minutę.
Nawet w zależności od mocy pompki można by inaczej go ograniczać.
Próbował ktoś takiego rozwiązania? Wydaje się proste i tanie..
Tylko nie wiem jak z tą pompką.
No i oczywicie zegar + pompka per jeden nawóz (w moim wypadku byłyby to dwa komplety - ferro i potas)
Ajuż idealnie by było jakby ktoś podał linka do aukcji na allegro z pompką elektryczną którą można by włączać zegarem...

haiaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Baniakowo

Laston Opole

07 kwi 2011, 19:33   (#2)  

Mam propozycję by kupić automatyczny karmnik uszczelnić niektóre miejsca wlać nawóz i heja :D Co do pompki, o której pisałeś nie mam pojęcia czy to wypali.

Laston
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

Piotr Baszucki Nowa Ruda

07 kwi 2011, 19:38   (#3)  

mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
haiaw Baniakowo

18 kwi 2011, 22:18   (#4)  

no i zrobiłem taki zestaw ze spryskiwaczy do vw golfa 3 lansersko co?
A poważnie to akurat te były najtańsze :D
Niestety jeśli mam wlać potasu 7ml dziennie to przez minute ustawiam bardzo słaby przepływ, właściwie kropelkami to leci. Na drugi dzień albo po poruszeniu zestawu to już nie działa - nic nie pompuje. To chyba zbyt niskie ciśnienie, potem spadek ciśnienia w rurkach i dupa. Są dwa zaworki jak na projekcie, woda się nie cofa. Chyba trzeba będzie rozcieńczać nawóz i może pójdzie - ale teraz całą zabawa - czy potas, ferro + i inne można rozcieńczyć w wodzie kranowej - pewnie nie, bo pierwiastki stracą swoje właściwości dzięki którym są lepiej przyswajalne roślinom?

haiaw

Miasto: Baniakowo

amddamian Zielona Góra

18 kwi 2011, 23:05   (#5)  

Moim zdaniem nawozy i tak są rzadkie więc bez problemu powinny przejść. Aby rozcieńczyć możesz użyć wody destylowanej lub RO.

amddamian

Miasto: Zielona Góra

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4077
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6310
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3610
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3608
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...

Karmnik automatyczny Tetra myFeeder

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 13407
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-myfeed-2-d14b2aa2de9ff7881108785ac9c7a586.jpg Unikalna technologia potrójnej ochrony pozwala na optymalne zachowanie jakości pokarmu, zapobi...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21628
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
Screenshot_2023-04-13-15-16-15-698_com.jebao.android.jpg

Automatyczny dozownik Jebao doser 3.4

korben28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 11555
Witam, może ktoś używa dozownika tak jak w tytule i potrafi mi wytłumaczyć jak ustawić interwał podawania ? Czy jak ustawie 1 to będzie dozował codziennie czy jak ustawie 30 to będzie dozował codzienn...
1news-40123.jpeg

Dozownik nawozów Chihiros

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2395
1news-40123.jpeg Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i... Czytaj wi...

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5332
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Dozownik nawozów Aqua NOVA NMDP-3 + przyłącze do filtra zewn

Oman w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2017
Cześć. Posiadam dozownik Aqua NOVA NMDP-3 oraz filtr zewnętrzny. Chciałbym dozowanie nawozów podpiąć pod wąż wylotowy filtra zewnętrznego w taki sposób: - dozownik nawozów - wężyk dozujący - zaworek...

Statystyki

Ten temat przegląda 413 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570950
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 413 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.