co myslicie o Aquatic-nature pro soil
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Czy lepiej dac pro soil czy amazonie dodam ze jest promocja na pro soil 8l za 79
-
marcinzabki
●
- Ranga: Poznaje temat
-
marcinzabki
●
Amazonia lepsza. Jeżeli możesz sobie pozwolić i masz dobrą filtrację to zdecyduj się na nią.
-
Anonim 1811
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
a jak reszta akwarystów uwaza
-
marcinzabki
●
marcinzabki napisał(a):a jak reszta akwarystów uwaza
Jeśli Cię stać to weź amazonię lub olivera knotta, jeśli musisz mocno ograniczyć wydatki to pro-soil lub aquasubstrate.
Każde z tych podłoży spełni swoją rolę.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Podłączyłbym się do tematu...
Kupiłem właśnie to podłoże, będę robił restart w najbliższym czasie i przydałyby się jakieś informacje jak z nim postepować. Napewno ktoś już tu miał z nim styczność.
Dotychczas miałem zwykły bazalt i pod nim ziemię, więc start z granulatem jest dla mnie nowością.
pozdr.
-
Marcin Straburzyński
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
Marcin Straburzyński napisał(a):Podłączyłbym się do tematu... Kupiłem właśnie to podłoże, będę robił restart w najbliższym czasie i przydałyby się jakieś informacje jak z nim postepować. Napewno ktoś już tu miał z nim styczność. Dotychczas miałem zwykły bazalt i pod nim ziemię, więc start z granulatem jest dla mnie nowością.
pozdr.
Start jak przy granulacie Nature Soil (lub Amazonii ale bez konieczności takich podmian wody):
po przeczytaniu poniższych materiałów, będziesz wiedział już wszystko
Film: zakładanie akwarium na granulacie (Oliver Knott)
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... knott.html
Zanim zaczniesz:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... -puka.html
Pomoc na przykładzie amazonii:
http://issuu.com/roslinyakwariowe.pl/do ... mode=embed
Jak będziesz miał bardziej szczegółowe pytania do zadawaj śmiało 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Dziękuję Panie Piotrze za te linki. Jednak muszę dodać, że nie pisałbym na forum jakbym wcześniej już we własnym zakresie nie dotarł do tej wiedzy. Start na Pro Soil bardziej mnie interesuje pod kątem momentu włączenia nawożenia - jak postepować z tym podłożem. Tyle się mowi, że każdy granulat jest inny, Amazonia bardzo żyzna, Knott mniej, nie wiem jak sie ma sprawa z Pro Soil. Domyślam się że podmiany nie muszą być tutaj tak częste na początku jak przy Amazonii. Jednak najbardziej interesuje mnie jakie nawozy i kiedy je włączyć. Spodziewam się odpowiedzi, że każde akwarium jest indywidualną sprawą i trzeba obserwować, ale zaznacze iż nie posiadam jeszcze aż takiego doświadczenia by opierać sie tylko na obserwacjach. Wydaje mi się, że łatwiej będzie włączać nawozy wedle jakiegoś z góry założonego schemtu niż obserwować, przegapić odpowiedni moment, podać za późno, albo podać za dużo i potem glon murowany (a walka z nim jest cieżka i nieprzyjemna).
Mam nadzieję, że ten wątek przyda sie też innym
pozdr. serdecznie
-
Marcin Straburzyński
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-oase-scaperline-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
|