Strasznie się wk.. zdenerwowałem, gdy czyścikiem SERY czyściłem szybę.. W krótkim czasie zorientowałem się że rysuje mi szybę! No ale teraz już za późno..
Mam kilka rys o długości około 5-6 cm.
Wygląda to fatalnie. Z daleka nie widać, ale z odległośći 0,5m-1m to widać i to jest denerwujące.
Jak sobie radzicie z czyszczeniem szyby z glonów, aby jej nie rysować (rosną mi zielone kropki przez prawdopodobnie dostające się z rana promienie słoneczne wpadające przez przeciwległe ogkno balkonowe)?
Czy takie rysy są groźne? (czy szyba może pęknąć?)
Ostatnio edytowano 06 kwi 2011, 14:48 przez jober19, łącznie edytowano 2 razy
jober19 napisał(a):rosną mi zielone kropki przez prawdopodobnie dostające się z rana promienie słoneczne wpadające przez przeciwległe ogkno balkonowe
spróbuj podnieść nieco fosfor. miałem zielone kropki w całym akwarium, szczególnie tam gdzie padało rano światło słoneczne. po podniesieniu fosforu problem praktycznie zniknął.
co do czyszczenia szyb: ja czyszczę najtańszą szczoteczką do zebów ale akwaremko mam małe więc mogę sobie na to pozwolić. btw szczoteczką świetnie czyści się także korzenie/kamienie oraz zbiera długie nitki.
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy
Piotr Baszucki napisał(a):Wielu akwarystów czyści też szyby zwykłą gąbką do naczyń (szorstką stroną) - polecam/
Potwierdzam.
Piotr Baszucki napisał(a):Można użyć też skrobaków z żyletką, ale podobnie jak w przypadku czyścików magnetycznych - trzeba to robić ostrożnie.
Ja używam samej żyletki. Lepiej wtedy kontroluje się silę nacisku, ponad to jest mniej sztywna niż w przypadku umieszczenia jej w wszelkiej maści skrobakach.
96l, 4x24W T5, ASII+, EI + Carbo AA, CO2 z butli w ilości nie szkodzącej w widoczny sposób rybom
Dzięki wszystkim za pomoc. Już wiem wszystko:) W ciągu jednego dnia dowiedziałem się co zrobić z rysami które powstały, jak czyścić glony i radę co zrobić by przestały rosnąć (zamiast usuwać je mechanicznie). Kocham to forum:)
Ja sobie chwalę kartę kodów z Inteligo Jest odpowiednio elastyczna. W starym akwa-poligonie zdrapywałem nią glony, a w nowym służy jako czyścik do szyb.
Biorę jeden ręcznik papierowy (używam takich sztywnych, które się nie rozpadają - jumbo czy coś takiego) składam na pół, moczę i owijam nim kartę. W ten sposób uzyskuję całkiem sprawne narzędzie do czyszczenia szyb, dzięki któremu mogę docierać do samego dna przy roślinach (trzymam ją pionowo).
Bardzo dobra do usuwania zielenic jest też dłoń. Wyczuwa się gdzie są brudne miejsca po śliskości i widać jak na dłoni jak zielony pył ładnie zbierają linie papilarne. Ma dużą powierzchnie. Czyszczę w kolejności: karta, dłoń a za korzeniem i do wylotu podchodzę czyścikiem do butelek dla dzieci.
hadda napisał(a):Bardzo dobra do usuwania zielenic jest też dłoń. Wyczuwa się gdzie są brudne miejsca po śliskości i widać jak na dłoni jak zielony pył ładnie zbierają linie papilarne. Ma dużą powierzchnie. Czyszczę w kolejności: karta, dłoń a za korzeniem i do wylotu podchodzę czyścikiem do butelek dla dzieci.
Jeśli chodzi o czyszczenie dłonią to widziałem taką rękawicę do tego celu z firmy JBL. Nie wiem z czego jest wykonana, ale zapewne można spokojnie dużo tańszy zamiennik sobie zrobić z innych rękawiczek, których producent nie miał na myśli czyszczenia szyb akwarium
Bardzo dobra do usuwania zielenic jest też dłoń. Wyczuwa się gdzie są brudne miejsca po śliskości i widać jak na dłoni jak zielony pył ładnie zbierają linie papilarne. Ma dużą powierzchnie. Czyszczę w kolejności: karta, dłoń a za korzeniem i do wylotu podchodzę czyścikiem do butelek dla dzieci.
czyli czyścisz szybę pozostawiając pył w zbiorniku? Nie lepiej zbierać szmatką, zmywakiem bądź gąbką i płukać w czystej wodzie? Karta faktycznie dobra jest do zielenic punktowych i tam gdzie szmatka nie dojdzie lub jest ryzyko uszkodzenia roślin.
czyli czyścisz szybę pozostawiając pył w zbiorniku? Nie lepiej zbierać szmatką, zmywakiem bądź gąbką i płukać w czystej wodzie? Karta faktycznie dobra jest do zielenic punktowych i tam gdzie szmatka nie dojdzie lub jest ryzyko uszkodzenia roślin.
No niestety tak robię. Następnym razem spróbuje ze szmatką. Mam taka łapkę frotową do mycia dziecka. Powinna być prawie jak JBL .
Witam,
mam pytanie w jaki sposób czyścicie zakamienione i zabrudzone brzegi akwarium? W moim przypadku mam osad na górnych krawędziach przy styku szkła z pokrywą.
Potrzebuje informacji jak czyścic szyby przed zalaniem akwarium. Na zdjeciach zauwazylem ze wasze zbiorniki sa super czyste. Ja u siebie myłem akwarium plynem do szyb po czym ciepla woda i wycieralem ...
Witam forumowiczów. Mam pytanie mam nadzieję, że wątek pasuje w tym miejscu. Czym mogę wyczyścić kamienie "lunar stone" które wyjąłem z akwarium. Zabrudzenie widać po wyjęciu z wody. Wtedy mamy różnic...
W weekend likwiduję (tymczasowo) akwarium. Nie mam już do niego siły, ale jak tylko zrobi się cieplej to zamawiam u kogoś rośliny i startuję na nowo. ;) Do tego czasu muszę coś zrobić z korzeniami i k...
Witam
Od kilku godzin męczę się z wyczyszczeniem Dragon Stone z gliny, jest jej pełno:/ Płuczę je weżem, szoruje szczotką, wydrapuje zakamarki gwodziem ale gliny jest nadal sporo w skałach. Ma ktoś ja...
Witam,
przez około 1.5 tygodnia zmuszony byłem korzystać
ze słabego filtra kaskadowego - który wywoływał bardzo mały
obieg wody. Co za tym idzie, na trawniku z Heńka zauważyłem wczoraj
sporo osa...
Witam. Mam problem z utrzymaniem ścieżki żwirowej w czystości. Problemem są kulki Amazonii wpadające na ścieżkę. Czy znacie sposób na szybkie i bezproblemowe wyczyszczenie ścieżki z grudek substratu t...
Statystyki
Ten temat przegląda 329 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 328 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej