EI-nieścisłości-pytania - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

EI-nieścisłości-pytania

Liczba wyświetleń: 588·Brak odpowiedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

04 kwi 2011, 17:27 EI-nieścisłości-pytania  (#1)  

Witam wszystkich forumowiczów

Od pewnego czasu stosuję metodę EI w swoim zbiorniku, na razie mam trochę problemów z glonami ale nie o tym chcę tutaj mówić.

W miarę pogłębiania wiedzy na temat EI zaczęły pojawiać się w mojej głowie pytania na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Już na początku chcę zaznaczyć, że nie jestem do niej (metody EI) sceptycznie nastawiony, po prostu kopię głębiej i chcę dowiedzieć się jak dokładnie przebiega ten proces w akwarium.

Największe nieścisłości widzę w kilku punktach:

-zaleca się sypanie składników (na oko) - jedynym kryterium jest brak niedoborów (metoda nazywa się przecież Estimative Index) [pamiętamy o świetle i CO2]

- nie do końca rozumiem określenie limitujący w przypadku fosforanów i azotanów.

Jasne jest dla mnie, że poziom limitujący to taki w którym roślinom brakuje danego składnika. Jednak jak to się ma do PO4 i NO3 których roślina ma (podobno) duże magazyny w swojej strukturze, pozwalające jej na 4-5 krotny wzrost masy?

Czy w związku z tym stężenie PO4 i NO3 utrzymujące się na poziomie 0ppm przez 2 dni limituje jej wzrost skoro roślina zwiększyła swoją masę (w optymistycznym szacunku dwukrotnie) ? Nie wykorzystała przecież całych swoich zasobów?

Kolejna sprawa:

Na wykładzie spidera: http://www.livestream.com/tvaquapl/vide ... m=ui-thumb

Oraz w temacie:

https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... rolin.html

mowa jest między innymi o stabilizacji zużycia CO2 przez limitowanie PO4 Czy nie jest tak, (zgodnie z krzywą szybkości wzrostu ) że w każdym punkcie (nie licząc plateau) szybkość pobierania PO4 jest inna co przekłada się także na inne składniki? W tym również na CO2? Jak w takim razie CO2 może się stabilizować skoro rośliny mając np 1ppm PO4 rosną z prędkością 2 mm/dobę a przy 3ppm 4 mm/dobę? (Schematowe wartości-zależy mi na wyjaśnieniu zjawiska)

Kolejne pytanie rodzi się w kiedy w naszym zbiorniku powstają glony.

Zakładamy sytuację, akwarium nawiedzają glony, wiemy o NO3 na poziomie powiedzmy 10 ppm i PO4 bliskich zera co robimy?

Widzę kilka opcji:

1. Limitujemy drastycznie składniki (odstawiające jakiekolwiek nawozy)->(bo przecież rośliny magazynują wystarczające ich ilości. (bo myślimy, że glony zginą według starej szkoły z braku PO4)

2. Dajemy dalej normalne dawki nawozów (bo glony są w stanie wyżywić się z NO3 i PO4 niemierzalnych.)

3. Stosujemy pkt pierwszy lub drugi limitując światło

Co do skuteczności limitowania światła zgodzą się chyba wszyscy, prawda?
Jednak czy punkt 1 i 2 nie są sprzeczne? Po co limitować rośliny skoro glonom to i tak nie robi różnicy? Czy chodzi tutaj o szybkość ich wzrostu?

Kolejne pytanie przy akwarium w którym mamy problemy z glonami to szybkość pochłaniania składników odżywczych a co się z tym wiąże częstotliwość dawkowania nawozów.

Jeśli rośliny pobierają składniki wolniej niż glony to wydaje się bardziej rozsądne dawkowanie 7xtydzień (aby nie dopuścić do nadmiarów, które mogą być wykorzystane przez glony)

Jeśli natomiast rośliny pobierają je znacząco szybciej (niż glony) to nie ma znaczenia jak dozujemy (rośliny i tak wygrają)

Wychodząc z tematu glonów...

Dlaczego w akwarium z dużymi poziomami PO4 i NO3 światła i CO2 nie ma glonów? Przecież mają korzystne warunki do rozwoju? Są również roślinami.

To kilka wątpliwości i nieścisłości, które zauważyłem w trakcie kształcenia się w tematyce EI. Jeśli coś okaże się niejasne lub nie do końca zroumiecie o co mi chodzi, chętnie sprecyzuję co mam na myśli.

Zapraszam do dyskusji EIowców i nieEIowców.

Pozdrawiam

Hallam
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_0330.JPG

K2SO4 - 3 pytania

kristofer w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2189
Szanowni forumowicze, Czy nadmiar siarki z K2SO4 może być odpowiedzialny za: a) palenie stożków u niektórych roślin b) długie zielone nitki c) mniejszy rozmiar blaszki liściowej ? Najbardziej drę...

Aquavitro - pytania i odpowiedzi

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8127
aquavitro.jpg Podrzucam najczęściej padające pytania i odpowiedzi przedstawicieli firmy Seachem, może komuś się przyda. 1. Co to jest linia Aquavitro? Jest to linia nawozów , mikro i makroeleme...

Świeżynka 250L Pytania

AquaPrime w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 7265
Witam, z tej strony Tomek na wstępie opiszę akwarium: Pojemność - 240L (120x40x50) Podłoże - żwir + biogrunt Oświetlenie - 2 x belka 32W aquael Slim Leddy (sunny i plant) Filtracja - HW 303B z lampą...

3 pytania o GH/KH

berkel w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1062
Witam, jeśli: - zamierzam stosować wyłącznie wodę RO-3 uzdatnianą solą JBL Aquadur - nawożenie EI (+ ewentualnie pałeczki nawozowe Substral/Biopon pod konkretne rośliny w małych dawkach) - nawożenie C...

ADA amazonia II pytania o nawozenie.

Aquaril69 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3544
Witam. Przymierzam sie do restartu akwa 54l swiatla 24W 6500K + 15W 10000K. Planowane akwarium iwagumi mam zamair zakupic podloze ada amazonia II. Mam kilka pytan odnosnie startu na tym podlozu. 1.kie...

Pytania dot. reagowania PO4 z Fe i Mg

JakubS w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1519
Witam młodych chemików, Jadę sobie na EI od jakiegoś czasu, ale coraz bardziej zastanawiam się nad stabilnością roztworów, które tworzę (zazwyczaj jedna butelka z makro, jedna z mikro). Do tej por...

Nurtujące pytania na temat odzwierzęcych makroelementów

moonrider w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1271
Kto pyta nie błądzi. Nie spotkałem się z rozważaniami na ten temat na forum. Co mnie nurtuje? Czy ktoś wie ile mg azotu wydala dziennie statystyczny gram ryby akwariowej?Wydaje mi się że będzie zależa...

Zeolit - właściwości, wątpliwości i pytania

Miedziany w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3721
Chciałbym, żeby ktoś obeznany i doświadczony wypowiedział się na temat zeolitu jako wkładu w filtrze do usuwania jonów amonowych i azotanów. Dokładnie rzecz biorąc, potrzebuję informacji, czy rzecz...

POMOCY - nieokreślone niedobory + pytania

patryq10 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1931
Witam! Założyłem akwarium na bazie ziemi 12 sierpnia tego roku. Roślinki spokojnie się rozwijały, lepiej lub gorzej. Ok. 2 miesiące po starcie i założeniu bimbrowni zaczęły nawet bąbelkować. Niestety...

EI do podłoża??? i inne pytania o glebe

kris71 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1587
Witam czy ktoś podaje sole do podloża? jakie to by mialo skutki jesliby zamknąc miesankę soli w rozpuszczalnych kapsułkach? Ewentualnie... jak sie robi kulki nawozowe ? To na bazie gliny? ktos rob...

Statystyki

Ten temat przegląda 249 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570977
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 248 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.