Brązowe dziury w liściach ludwigii skrętolistnej - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Brązowe dziury w liściach ludwigii skrętolistnej

Liczba wyświetleń: 1135·Brak odpowiedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Po pierwsze z przykrością muszę stwierdzić, że nie moę dać zdjęcia i zdaję sobie ssprawę, że to utrudnia diagnozę.
Mam problem z ludwigią skrętolistną. Została posadzona jakieś 1,5 miesiąca temu. Na początku ostro szła do góry. Obciąłem cały wierzchołek i posadziłem obok aby zagęścić roślinę. Pod korzeń dodałem kulki g-t http://allegro.pl/nawoz-kulki-glin-torf-...83722.html Leję także nawóz http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s04...87875.html w dawce sugerowanej przez producenta. Do nawozu dodałem też pół zalecanej dawki http://allegro.pl/k2s04-siarczan-potasu-...99932.html
Teraz roślina owszem zagęszcza się ostro ale sam wierzchołek zrobił się na początku dziurawy na każdym liściu a teraz cała górna część rośliny łącznie z łodyżką jest brązowa. Niby nie gnije ale i nie idzie do góry. Posadziłem ją na 3 planie ale na razie nie spełnia sweojego zadania. Nawozów lać więcej nie chcę bo moim wyznacznikiem przedawkowania jest anubias nana i jak na liściach pojawia się brązowy nalot to znaczy, że zaczynam przesadzać.
Akwarium 126l. Oświetlenie 3x18W z odblaskami własnej roboty + oświetlenie diodowe koloru zótego do podświetlenia tła z kory dębu za akwarium. Filtr wewnętrzny turbinowy AQUAEL TYP FAT- 3 450 l/h. z wkładem gąbkowym. Grzałka 100W - AQUAEL - COMFORTZONE. Bimbrownia dla roślinek. Podmiana 15l. na tydzień odstanej wody. Podłoże z ziemi ogrodowej 5l. wymieszanej z Filtus Floran 4l. + węgiel aktywny 0,5l. + drobny keramzyt 2l. Na to żwir kwarcowy 2 cm grubości. Korzeń, kokos.
Rośliny:
- Rogatek
- Anubias Nana
- Kryptoporyny wendtii brown
- Kryptoporyna aponogetifolia
- Rotala indyjska
- Heteranthera zosterifolia
- Bakopa drobnolistna
- Bakopa karolińska
- Duży Heniek
- Mały Heniek
- Strzałka skrzydlasta
- Lileopsis Brazylijski
- Wgłębka wodna
- Mech jawajski
- Mech Willow Moss
- Gwiazda wodna
- Moczarka argentyńska
- Nadwódka wąskolistna
- Głosia
- Ludwigia płożąca
- Mikrantemum okrągłolistne
- Mech Fissidens fontanus
- Eleocharis Acicularis
- kilku nie znam nazw
Do dyspozycji mam nawóż makro, KNO3, kulki G-T, nawóz o którym wspomniałem na początku postu, K2SO4, Aqua Garnier Classic.

Może to niedobór żelaza??? Z tego co wyczytałem to wygląda na niedobór potasu ale ja go podaję - może zwiększyć dawkę??
No i ludwiga została bez liści. Oba szczyty wyłysiały i pozostały tylko same wierzchołki z 2-3 listkami koloru różowego i czarnymi łodygami. W dolnej partii roślina dobrze się krzewi i ma dużo młodopędów. Podejżewałem niedobór żelaza ale wtedy liście były by zielone a te odpadające są z wewnętrznej strony purpurowe a z zewnętrznej krwiście czerwone. Czy ktoś ma sugestie co się może dziać?? Roślina rośnie już z 2 miechy więc nie jest to efekt przesadzania czy ukorzeniania.
Z góry dziękuję za pomoc.

wisnia0384
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

nadwodka.jpg

Zahamowany wzrost i dziury na starych liściach i u dołu rośl

michanek1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 9544
Witam, od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin. Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch. Parametry wody: PH - 7.6 Gh - 1...
IMG_20230123_163740868~2.jpg

Problem z roślinkami pojawiają się dziury

marcin dąbrowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11682
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
IMG_20220327_190451.jpg

Zielone plamy na liściach, chyba nie glony.

Mariusz S w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12659
Witam, Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5). Azotu nie mogę zbić f...

Niedobory mikro na starych liściach

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4018
Dzień dobry Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza? Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...

Start akwarium - plamy na liściach

nestori w Nawożenie · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12783
Cześć wszystkim, potrzebuję pomocy. Dwa tygodnie temu zalałem akwarium: 54 L 60*30*30 podłoże:Tropica Aquarium soil oświetlenie: Chihiros A601 7 H dziennie 3/7 pełnej mocy Filtracja: Eheim 2213, filt...

Plamki na liściach

patrykm16 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1656
Witam, Czy mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji plamek na roślinach widocznych na zdjęciach? Co może być tego przyczyną? Akwarium 168 l Oświetlenie 92W Bez nawożenia Parametry chemiczne wody po zro...

Dziury w lisciach !!

rafal2500 w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 34977
Witam posiadam akwarium Juwel Lido 120L.Mam w nim duzo roslin i duzy problem ponieważ w młodych lisciach zaczynają mi sie robic dziury???? Dane techniczne: Akwarium 120L Oswietlenie: 2x24W T5 Hi...

Rośliny nie rosną, dziwny nalot na liściach

mikerd w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2435
Witam was serdecznie, moja przygoda z akwarystyka jest juz dosc dluga. zaczynalem kiedys od malego akwarium roslinnego gdzie mialem tylko filtr i grzalke. Na dzien dzisiejszy posiadam akwarium 116 L g...

Dziury i poskręcane liście - prawie dobrze

jaca76 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5271
Witam Od roku mam akwarium jak poniżej: Litraż: 200l Oświetlenie: belka led 150W ustawiona na 70% Filtracja: JBL 1501 CO2: 24h/dobę Podmiany 50l/tydzień Woda RO + Remianin 0,5 miarki (od kilku tygodn...

Zielone plamki i dziury w roślinach

Tasiorsz w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 14964
Witam Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu niedoboru bądź nadmiaru składników co objawia się drobnym zielonym nalotem (drobne plamki) na liściach (plamki też osadzają się na szybach zbiornika) oraz czarny...

Statystyki

Ten temat przegląda 321 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 320 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.