Kulki gliniane a glina - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kulki gliniane a glina

Liczba wyświetleń: 1757·Odpowiedzi: 2
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
skorektoja Poznań

04 kwi 2011, 10:57 Kulki gliniane a glina  (#1)  

Witam

Tak się zastanawiam nad jednym ... Gdzieś tam czytałem żeby uważać z dodawaniem gliny do podłoża bo można mieszkańcom akwa kuku zrobić.
A z drugiej strony niektórzy polecają też kulki gliniane jako nawóz do podłoża.
Więc jak to z tą gliną jest?

Tomek

skorektoja
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

04 kwi 2011, 11:33   (#2)  

z tą gliną chodzi o tworzenie się stref beztlenowych. dużo osób "obaliło ten mit"
jak zaaplikujesz te kulki co 10, 15 cm lub pod korzenie danej rośliny to nie będzie najmniejszego problemu.

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miedziany Opole

12 kwi 2011, 18:56   (#3)  

A czy glina w kulkach gliniano-torfowych jest taka sama jak glina preparowana przeznaczona do podłoży akwariowych (np. sprzedawana przez 1 osobę na allegro)?

Chodzi mi o to, że kulki są poddawane obróbce termicznej i czy w jakiś sposób to nie wpływa na jakość gliny w nich zawartych?
Akwarystyka - moje hobby.

Miedziany
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

3.JPG

Substrat czy kulki i kapsuły?

Kredu w Podłoże · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 10481
Mam taki dylemat. Substrat Tetry używałem kiedyś w 100L i zdał swój egzamin. Jednak po około 8 m-cach był zauważalny zastój w przyroście roślin. Z tego co czytałem to praktycznie wszystkie substraty p...

Ziemia + kulki + keramzyt +...

wwnowak w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3029
Witam. Szykuje się do restartu. Na wierzch pójdzie czarny piasek kwarcowy 0.8-1.2mm Pod spód daje. Ziemia(mam do kaktusow oraz zwykła uniwersalną) obie z domieszkami npk Kulki gliniane 45szt + 45s...

Kulki gliniano torfowe

jorguś w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5059
Napiszcie proszę , jak powinna zachowywać się porządna kulka po wrzuceniu do wody. Dziś wrzuciłem jedną do szklanki z wodą i po kilku minutach rozsypała się na proszek. Coś chyba nie tak.

Kulki gliniano-torfowe

akwarystycznydar w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 22968
Hej... Mam zamiar założyć akwarium ok. 120l . Tylko jest problem , u mnie krucho z kasą . A więc postanowiłem nie używać żadnych substratów . Mam pytanie . Roślinki rosły by jak bym jako podłoże dał ż...

glina + makro ?

wojtekszu87 w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 1938
witam czy ktoś z was próbował zmieszać glinę ze składnikami mobilnymi w odpowiednich proporcjach ? 1g kh2po4 10g kno3 11g k2so4 7g mgso4 7h2o

Kulki a akwarium roślnne

endriu32131 w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1993
witam bardzo serdecznie :) 3 dni temu wystartowało moje akwarium roślinne co prawda na samym żwirze (nie mam kasy na firmowe podłoża ) czy mogę dać Kulki-Glin torf czy to pomoże we wzroście roślin????...

Ziemia czy kulki gliniane?

sleam w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3523
Witam serdecznie, jadę dziś kupić ziemię i żwirek i zacząłem się zastanawiać czy zamiast ziemi nie lepiej było by kupić kulki i wcisnąć je w wcześniej wspomniany żwir. Boję sie troche ziemi ponieważ t...

Glina+Ziemia+Torf+Koci Żwirek "Tesco"

H2O2 w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 768
Witam. Jutro robię restart 200L. Na podłoże mam przygotowane 32L kociego żwirku, 10 L ziemi "Ziemia do roślin domowych" Pokon, jakieś 5 - 6 kg gliny i dosypie pudełko torfu filtusa bo leży w szafce od...

Kulki gliniano torfowe - kilka pytań.

kilanek11 w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1602
Witam, mam zamiar zrobić sobie kulki gliniano torfowe. 1)Na allegro widziałem kulki niby z co2 czy jest to możliwe? 2)Co dodać do kulek, żeby zapewnić roślinom odpowiednie ilości mikro i makro? [...

Kulki gliniano torfowe

Almaster w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1068
Cześć. Planuję zakup paru roślin do akwarium. Będę miał piasek kwarcowy. W związku z tym planuję kupić kulki gliniano torfowe. Rozumiem że mam je dać pod piasek kwarcowy?. Trzeba je kupować co chwile ...

Statystyki

Ten temat przegląda 164 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 164 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.