030l - "Pandora at Midnight" - Suchenz
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
"Pandora at Midnight" - Damian vel SuchenzAkwa: Shrimp Set 30l (30,30,35 cm) Oświetlenie: 6500k, 11W aquel (10h dziennie) Filtacja: HBL 301 + Skimmer oraz HBL 501 (gąbka na końcówce zasysającej) Grzałka: Elite 25W z termostatem Temperatura: 22-24 C (bez grzałki 19-20 C) Nawozy: EasyCarbo + ProFito (dopiero drugi dzień) Podloze: "Ziemianka" + drobny żwir + JBL manado. Dekoracje: Dwa korzeni - spory mangrowiec oraz jeden niezidentyfikowany wyciągnięty z mojego terrarium Flora: cabomba,hygrophila polysperma, christmas moss, Hemianthus micranthemoides, Hemianthus Callitrichoides, Hydrocotyle leucocephala,Rotala Indica, Limnobium laevigatum + kilka innych roślinek których nazwy nie pamętam Fauna: red cherry 6-7 podrostków + dorosłą samica, 8x razbora galaxy. Testy: PH 7,5 (prawdopodobnie) innych testów nie robiłem. Podmiana wody: 5l co tydzień + dolewanie tego co odparuje. Zbiornik istnieje praktycznie od 2 miesięcy nie licząc restartu spowodowanego zmianą aranżacji. Obecnie nitki w znośnej ilości, trochę białej waty/osadu na roślinach oraz biały pył na szybach, który pojawia się na drugi dzień po podmianie wody oraz po 4-5 dniach od wytarcia szyb (wydaje mi się, że przyczyną jest podłoże lub woda). Aranżacja na zasadzie" włożę wszystko co mam  " Jest to moje drugie akwa, pierwsze było w latach 90', istniało z 2lata i było książkowym przykładem łamania wszystkich zasad akwarystyki Jedno trzeba przyznać, zbiornik nie jest fotogeniczny, dlatego w planach jest zmiana aranżacji, tak czy siak w rzeczywistości wygląda o niebo lepiej, ale dalej nie tak jak sobie zaplanowałem. Fotki oglądać od dołu! nie wiem dlaczego ale w podglądzie ustawiały się odwrotnie niż teraz są wyświetlane.
Ostatnio edytowano 01 kwi 2011, 14:57 przez suchenz, łącznie edytowano 2 razy
-

suchenz
●
- Ranga: Początkujący
Dla mnie bomba.
Masz galaxy i RC, czyli moje ulubione zwierzaki  .
suchenz napisał(a):Aranżacja na zasadzie" włożę wszystko co mam "
Aranżacja też niczego sobie choć rzeczywiście trochę nawrzucane (osobiście to liście bym usuną) i nie stosujesz masy nawozów a efekt i tak jest świetny.
Mam pytanie co do korzenia: Mangrowiec nie barwi Ci wody? Bo czytałem różne opinie, a znalazłem fajny i nie wiem czy kupować.
Powodzenia z akwa
Pozdrawiam
-

Szyszak
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Podkarpacie, Tarnobrzeg
Rośliny rosną dobrze, ale co do wzrostu nie ma szału, polisperma ma trochę dziur na liściach dlatego postanowiłem nawozić, nie mówiąc już o małym heniu który nie rusza się wcale, mam nadzieję, że węgiel w płynie go obudzi. Nie wiem czy to sprawka nawozów ale mech trochę się ożywił przez ostatnie dwa dni.
Mangrowiec farbuje wodę strasznie, osobiście przywykłem, a nawet polubiłem ten lekko mroczny klimat. W moim egzemplarzu jest dość faje wgłębienie od spodu, dzięki temu stworzyła się naturalna jaskinia w której mieszka jedna galaxy skazana na banicję przez resztę stada.
Za ok miesiąc mam nadzieję zmieniać wystrój, nowe korzenie się już moczą od kilku dni
Co do liści to nie mam ochoty ich ciągle poprawiać dlatego pałęta się kilka sztuk po baniaczku, w miejscach których leżały pierwotnie pasowały 
-

suchenz
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
kuba1025
●
Tak, jednak wygląda już całkiem inaczej.
Duży korzeń zniknął, zastąpiły go drobniejsze "wystające" z gąszczu rotali.
Tu fotka chyba z pierwszego tygodnia po zmianie aranżacji KLIK!
Obecnie wszystko zarosło, pojawiły się kamienie oraz nowe roślinki. Baniak przechodził gorszy okres, jednak udało mi się go wyprowadzić na prostą drogę, po czym znowu dopadła mnie inwazja wszelakich glonów. Gdy znowu wszystko zaczęło wracać do normy, spaliła mi się jedna z dwóch lampek aquaela i znowu tragedia. Walczę z tą kostką dzielnie, jednak ciężko jest mi doprowadzić ją do stabilizacji. Jak uda mi się dobrać do lepszego aparatu niż posiadam to może jutro zrobię kilka fotek obecnego stanu.
Pozdrawiam
-

suchenz
●
Aktualizacja :
Baniak w dalszym ciągu istnieje
W końcu doczekałem się stabilizacji, oprócz drobnych "ognisk" zielenic na wolno rosnących roślinach praktycznie nie mam z nim problemów- praktycznie bo "pyłu" na szybach i tafli wody nie udało mi się zlikwidować od początku istnienia zbiornika, radzę sobie codziennym porannym ściąganiem wierzchniej warstwy tafli wody oraz co 2-3 dni szyby, pozwala mi to na utrzymywanie zbiornika w stanie który cieszy moje oko. Przyznaje się bez bicia, że posiadam spore przerybienie w postaci krewetek RC- mnożą się jak oszalałe, jeszcze kilka dni temu było ich ok 50+ (w tym kilka ciężarnych samic) + kilkanaście razbor galaxy (pokazują się tylko wieczorami, resztę dnia spędzają w zaroślach), z tego też powodu przynajmniej raz w tygodniu, a często nawet co 3 dni muszę czyścić prefiltr który bardzo szybko się zapycha, zmniejszając cyrkulację wody co przyśpiesza "rozwój" pyły na szybach. Woda w zbiorniku wymieniana jest dość często, tygodniowo wychodzi ponad 10l (30%). Przez pewien czas zbiornikiem zajmowała się moja 11 letnia siostra :> co spowodowało pewną destabilizację, nie obyło się bez drastycznych przycinek (glony) i strat w roślinności, w tym dobrze zapowiadającego się małego Hemianthusa. Obecnie czekam aż dolne partie przycinanej niedawno rotali podrosną, będzie wtedy naprawdę gęsto, wtedy też postaram się uformować trochę ten las aby nadać mu więcej głębi.
Jak już wcześniej wspomniałem, mały heniek niestety nie wytrzymał bez mojej opieki (brak co2, destabilizacja czasu oświetlania zbiornika) dlatego jego miejsce zastąpił duży Heniek którego ciężko okiełznać, ale jak widać jakoś sobie daje radę.
Kilka słów o nawożeniu oraz oświetleniu:
W dalszym ciągu używam bimbrowni, z nawozów używam jedynie soli w postaci "Symfoni złota" oraz potasu, przy czym dawkuje na oko w razie gdy widzę jakieś braki, dosłownie "przyprawiam" wodę sypiąc szczyptę nawozu do filtra. Testów nigdy nie robiłem. Oświetlenie 9,5h dziennie.
-

suchenz
●
No i ladnie to wyglada  Czyli nie obawiam sie u siebie filtracji chinskiej 
-

Wegorz
●
- Miasto: Gdynia
W filtrze mam trochę więcej gąbek niż fabrycznie, a od czasu do czasu wkładam tam też płatek z waty do filtra na dzień lub dwa aby zwiększyć poziom wyłapywania drobinek z wody  Jeśli byś się na takie coś zdecydował to uważaj bo mi raz zaplątał się o wirnik unieruchamiając filtr na całą noc.
-

suchenz
●
Aktualizacja, kolejne zmiany.
-

suchenz
●
Powiązane tematy
Akwarium : opti white 30x30x35cm
podłoże : - substrat podżwirowy tropica (Tropica plant growth substrate),
na spód odrobina podłoża za starego akwarium + bakterie QD BIOBACTER,
na górze żwirek
filt...
Witam mam do przedstawienia wam nowy baniak 30L na Piasku i ziemi ogrodowej. Został on założony około 2 miesiące temu. I póki co sobie żyje. Co tydzień czyszczę szyby i robię podmianki.
Szkło : 30*3...
Prezentacja kostki 30L po 2,5 roku od postawienia. Niebawem czeka ją restart dlatego postanowiłem nagrać filmik podsumowujący owy zbiornik zapraszam.
Technikalia :
Filtr Oase Thermo 100
Lampa Twinst...
Witam
Przedstawiam wam moją kosteczkę "aquaela" która dziś 5.11.2021 rozpoczęła swój żywot 😊 Inspiracją były inne piękne akwaria użytkowników forum
A więc i ja spróbowałem swoich sił w sty...
To mój pierwszy post na forum, więc witam pięknie z Norwegii i od razu zacznę się chwalić 😁
Akwarium 30l kostka:
Oświetlenie: Aquael Led 6W Plant 480lm + Aquael Slim led Plant 5W 550lm
Filtracja: Aqu...
Start akwarium ok 26 luty 2021
30x30x45 (4mm) 30l.
oświetlenie: chihiros A301 (LED, na początek świecenie na 4 poziomie mocy, pierwszy tydzień 6 godzin/dziennie; obecnie w kwietniu 5 poziom mocy 9 god...
Chciałbym zaprezentować swoja kostkę aquaela.
Wymiary: 29x29x35
Oświetlenie: początkowo aquel sunny, teraz chihirios rgb a plus
Podłoże: aquaart substrat pro
Nawożenie: potas, później albo tropica alb...
Witajcie.
Po 9 miesiącach kombinacji z nawożeniem na podłożu Rotala Maflora Intense, w tym EI, poddałem się i zdecydowałem się na restart na podłożu Platinum Soil. Mam zamiar nawozić to akwarium tak ...
Witam szanowne grono miłośników podwodnych upraw :) Po prawie 3 letniej przerwie spowodowanej wyjazdem z kraju, postanowiłem spróbować swoich sił w pojedynku z angielską kranówką. Akwarystyka w Anglii...
Witam starych i nowych forumowiczów, chciałbym wam zaprezentować moją kostekę, niestety musiałem zrobić mięki restart, akwarium przez miesiąc było pod opieką teściowej tzn tylko karmiła rybki.
Akwariu...
|