A do czego Ci waga, nie możesz odmierzyć objętościowo ?
Różne sole mają różną gęstość objętościową, więc w zależności od soli ta sama objętość (jak łyżeczka) będzie miała różną wagę.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
spider72 napisał(a):A do czego Ci waga, nie możesz odmierzyć objętościowo ? Różne sole mają różną gęstość objętościową, więc w zależności od soli ta sama objętość (jak łyżeczka) będzie miała różną wagę.
Czyli sugerujesz ze lepiej lyzeczka. To jak przyjac wielkosc 1 lyzeczki ??? czubata czy plaska, to pelna lyzeczka??? Obliczenia sa w pozadku??
Nie wiem czy obliczenia w porzadku, bo nie sprawdzałem, ale jak umiesz używać zwykłego kalkulatora, to pewnie są ok.
Płaska łyżeczka, to zazwyczaj 5ml i takie możesz sypać.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Witam.
Zakupiłem sobie 100gram K2SO4 no i czas przyszedl aby to rozpuścić W związku z tym że nie posiadam wagi, to chciałbym rozrobić całą torebeczke soli w wodzie, pytanie tylko w jakiej ilości wody mogę to rozpuścić aby uzyskać optymalne stężenie roztworu.
Mam akwarium 160 L z dosyć sporą ilościa roślin i jak do tej pory podawałem K+ z AquaArt w ilości 4ml.
ekuPL napisał(a):Witam. Zakupiłem sobie 100gram K2SO4 no i czas przyszedl aby to rozpuścić W związku z tym że nie posiadam wagi, to chciałbym rozrobić całą torebeczke soli w wodzie, pytanie tylko w jakiej ilości wody mogę to rozpuścić aby uzyskać optymalne stężenie roztworu. Mam akwarium 160 L z dosyć sporą ilościa roślin i jak do tej pory podawałem K+ z AquaArt w ilości 4ml.
Co to znaczy optymalne stężenie roztworu???
Panowie naprawdę robienie swoich nawozów jest proste. Poczytać trochę i pobawić się kalkulatorem do nawozów (podziękowania dla spidera). Kolega jak by zadał sobie trud to by wiedział że K2SO4 ma rozpuszczalność w 20 stopniach ok 11g na 100ml czyli żeby rozpuścić 100g potrzeba ok 1l wody. Wyprzedzając pytanie to ile mam teraz dozować to proponuje ściągnąć kalkulator(pełno teraz tego) wpisać w nim 100g K2SO4 i 1l roztworu, pojemność akwarium i dawkę jaką chcesz dać jednorazowo. A ile chcesz tego potasu podawać też nie napisałeś!!!
Aż korci by na takie pytania odpowiadać delikatnie mówiąc uszczypliwie.
Dokładnie, krytykować kogoś EkuPL to już potrafisz, teraz czas nauczyć się szukać.. Producet AquaArt nie podaje zawartości potasu w roztworze, poza tym "K+" zawiera wg producenta dodatkowo azot i fosfor więc samo K2SO4 go nie zastąpi..
spider72 w Nawożenie· Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 312685
Wstęp
Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
Dexteroza w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4083
Witam wszystkich,
pytanie jak w temacie - jakiej wagi elektronicznej używacie do naważania soli? Myślę, że nie wszyscy wsypują całą zawartość woreczka do wody i rozpuszczają. Zatem proszę o opinie. D...
canibals w Nawożenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4944
Witam
Baniak 240 l
zrobiłem takie sole potas ( sól KCL) w jednej butelce 500 ml a w drugiej też 500ml azot + fosfor (sole NH4 NH3 KH2PO4) chce jeszcze dorobić sole magnez (MgSO4x7H2O) w jednej butel...
DarekSlim w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2260
Witam. Mam test który oblicza GH, Ca i Mg, czy znając te parametry mogę obliczyć jakoś KH czy musze kupić osbny test na KH ?? Czy KH da się w ogóle jakoś wyliczyć? Pozdrawiam
Bobzin w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4022
Witam chciałem zapytać czy sole mogą stracić swoje właściwości po upływie terminu ważności? i jak jest z testami kropelkowymi w kwestii ważności. Pytam bo chce sprzedać kilka testów oraz sole i nie wi...
arkkab w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1491
Cześć Wszystkim,
po długiej przerwie (parę lat) postanowiłem znowu poeksperymentować z własnym mikro... Pozostały mi stare tabelki różne proporcję - może spróbuje znowu zrobić Swój mikro. Ale wypadłe...
aaaaaaaaaa w Nawożenie· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 7479
Wyjasni mi ktos..
Chce rozrobić Potas.. czyli k2sO4... w kalkulatorze pokazuje mi.. a raczej wymusza ze jesli chce miec 20mg w akwa to muszę dac 10ml dziennie to musze rozpuscic w 500ml az 46.8g ... n...
szczupak649 w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2544
Witam, mam pytanie jak nawozic gotowymi mieszankami soli
M akro 38,7 g sklad k2so4, kno3, kh2po4, na opakowaniu jest napisane , ze 3ml nawozu podniesie w 100l akwarium stężenie no3 0,92ppm po4 0,08...
bialyszymon w Nawożenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4764
Znalazłem produkt soli macro wszystko w jednym, czy da się to ogarnąć i dozować zgodnie z instrukcją producenta? Oto skład:
Nawóz MAKRO do akwarium (NO3, K, PO4)
SKŁAD CHEMICZNY
KNO3 - azotan potasu ...
Statystyki
Ten temat przegląda 287 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 286 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej