Moja wygrana z glonami i kożuchem białkowym - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Moja wygrana z glonami i kożuchem białkowym

Liczba wyświetleń: 5029·Odpowiedzi: 3
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Chciałem podzielić się informacjami, które może komuś pomogą.

Od jakiegoś czasu nękały mnie glony hmmm brązowa wata na mchach. Walcząc z kożuchem białkowym natrafiłem na takie rozwiązanie
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?p=166745&highlight=wyci%C4%85%C4%87#166745
tą końcówkę zrobiłem z węża i podłączyłem do filtra wewnętrznego. Efekt był taki że woda faktycznie zaczęła krążyć na powierzchni ale taka cieniutka błonka nadal zostawała. nie było to "lustro" na jakim mi zależało.
Jak wiadomo w otwartym akwarium woda mocniej paruje. I u mnie tak też się stało. Woda minimalnie przez noc wyparowała a filtr zaczął zaciągać mocno powietrze.

plus jaki wyciągnąłem z tego niezamierzonego zabiegu to glony na mchach zmniejszyły się i powypuszczały pełno nowych zieloniutkich pączków.
Po kilku dniach takiego zabiegu mchy są wolne od glonów.
Postanowiłem dalej zawalczyć z powierzchnią wody aby była krystalicznie czysta. Widząc zbawienne działanie napowietrzania na noc wyłączyłem co2 a napowietrzanie na full. I rano moim oczom ukazała się krystalicznie czysta powierzchnia.
Na następny dzień napowietrzanie wyłączyłem, włączyłem co2 i delikatna błonka się zrobiła.
W nocy dołożyłem napowietrzanie, co2 też było włączone i rano powierzchnia nie była krystalicznie czysta.
Wniosek z tego taki, że aby posiadać krystalicznie czystą powierzchnię muszę wyłączać na noc co2 i napowietrzanie na maksa.
Jak wiadomo każdy zbiornik jest inny. Może komuś posłużą te wskazówki.
Ja nareszcie mogę się cieszyć akwarium bez glonów :P głownie mchami bez glonów bo to z nimi były problemy.

Często posiadając CO2 zapominamy o tym, że tlen także jest potrzebny. Dużo osób limituje tlen bo tlen "wypłukuje" z wody co2. Ale jak się okazuje czasem warto zastosować napowietrzanie.

ogólnie zauważyłem, że sporo osób które dozują co2 mają taką matową powierzchnię wody. czasem widać to na fotkach.
jest w tym jakaś zależność, że co2 może mieć wpływ na tworzenie się takiego kożucha?

Pozdrawiam

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

papaj841 Strzelce Op.

30 mar 2011, 16:17   (#2)  

Witam, moim zdaniem dluzsze podawanie co2 w dzien a w nocy napowietrzanie na maxa spowoduje wysyp krasnorostow, ktore jak wiadomo powstaja od wysokich wachan gazow rozpuszczanych w wodzie. A co do kochurza powstajacego przy podawaniu co2 to masz racje, korzuch znika kiedy napowietrzasz wode ale niema to zwiazku ze zbawiennym dzialaniem tlenu tylko z tzw. odpienianiem bialek. To samo zjawisko stosuje sie w akwarystyce morskiej uzywajac uzadzenia o analogicznej nazwie czyli odpieniacz.\
Podsumowujac ja mialem identyczne problemy z korzuchem bialkowym (gdzie niegdzie nazywanym bakteryjnym) jak Ty, zbawianiem okazalo sie tak banalne urzadzenie jak skimmer...po pierwsze powierzchnia wody stala sie krystalicznie czysta a po drugie woda zasysana przez skimmer spod powierzchni jest mocno natleniona co ma niebagatalne znaczenie dla barterii nitryfikacyjnych w kubelku...pozdrawiam

papaj841
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Strzelce Op.

30 mar 2011, 16:26   (#3)  

będę zdawał relację. Jeśli krasnorosty się pojawią dam znać.

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
papaj841 Strzelce Op.

30 mar 2011, 16:32   (#4)  

Jeszcze jedno co do korzucha...posiadam akwarium roslinne 250L jak i własnie morskie o ktorym pisalem 105L, wiec mam na czym eksperymentowac i co porownywac, dlatego kwestie korzucha mam (niechwalac sie) opanowana :lol:

papaj841
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Strzelce Op.

Powrót do Glony

Powiązane tematy

20250709_200422.jpg

Problem z glonami i roślinkami

pening270 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4299
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
IMG_3703.jpeg

Pomoc w walce z glonami – krasnorosty i zielenice punktowe

suries w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 12060
Cześć wszystkim! Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
IMG_20241213_182009.jpg

Problem z glonami?

czarny2100 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5349
Czesc, Mam akwarium od 40 dni 72 l No3-5 Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego K- 8 Fe-4 Podłoże JBL AquaBasis Plus Jeśli chodzi o C...
IMG_20240528_123929.jpg

Problem z glonami

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7436
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach. LED to sinkor 35w Filtr tetra ex 1000 Ph to oko...
IMG_3331.JPG

Problem z glonami

kruczek w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5946
Moi drodzy sprawy przedstawiają się następująco: Posiadam akwarium ok 30 litrów. Akwarium jest po całkowitym restarcie łącznie z wymianą podłoża na podłoże aktywne z lawą wulkaniczną, nowymi roślinkam...
IMG20240202183649.jpg

Problem z glonami i prośba o interpretacje wyników testu.

mszczynowski w Glony · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7976
Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, czytałem dużo na temat glonów tutaj jak i na innych forach. Walczę z nimi już kilka ładnych miesięcy. Posiadam akwarium 64l w nim kilka roślin które wczoraj pr...
395341124_315017237895371_4618765899347790607_n.jpg

Problem z glonami oraz z roślinami

Wojciech S w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3302
Witam, od około miesiąca mam problemy z moim akwarium 240l, baniak jest koło 1,5 miesiąca po restarcie, na początku zapowiadało się dobrze, lecz po jakimś tygodniu rośliny bardzo zwolniły wzrost i po ...
IMG_1257.jpeg

Problem z glonami w nowym akwarium

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 19693
Witam wszystkich forumowiczów, Chciałbym się podzielić problemem zielono-brązowej wody w akwarium. Zbiornik jest nowy 200 L ale założony 2 miesiące temu. Lampa led chrono 100w - dawkowanie 6h dzienni...
YouTube

Sekrety walki z glonami - woda utleniona

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 87 · Wyświetlenia: 114072
Zapraszam do zapoznania się z doświadczeniami autora filmu.

Prośba o ocenę parametrów w celu walki z glonami

Raffaell2 w Glony · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 11446
Witam was. Od blisko 3 miesięcy walczę z wszelkiego rodzaju glonami nitkowatymi, niestety bezskutecznie. https://photos.app.goo.gl/7MSk4k5NnHxp82bH7 Akwarium 112l, duża obsada roślin. Ok 25 ryb - neo...

Statystyki

Ten temat przegląda 452 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 451 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.