pyl na szybach codziennie przy EI
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Hejka
Mam akwarium brutto 260L, 4x39 T5 swiatlo 10 godzin dziennie , CO2 na jasno zielono z butli cisnieniowej . Dozuje metoda EI , 3/4 lyzeczki KNO3 + 1/4 KH2PO4 3 razy w tygodniu i 1/4 CSM+B 3 razy w tygodniu . Roslin duzo , ryb tez duzo . Codziennie mam pyl na szybach. Rosliny przy tym rosna dobrze .
Czytalem gdzies ze , przy duzej ilosci ryb nie trzeba sypac duzo KNO3 , ewentualnie dosypac wiecej KH2PO4 , czy ktos z was mial/ma podobna sytuacje ?
dzieki
-
kubalik
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzieki za linki , mam nadzieje ze cos tam znajde , poki co zwiekszylem dawke KH2PO4.
Dzieki jeszcze raz
-
kubalik
●
kubalik napisał(a):Dzieki za linki , mam nadzieje ze cos tam znajde , poki co zwiekszylem dawke KH2PO4.
Dzieki jeszcze raz
Moim zdaniem podjąłeś dobrą decyzję. Przy wysokich poziomach CO2 i bardzo gęstej obsadzie roślin może dochodzić właśnie do braków fosforu, co przystopuje wzrost roślin i ułatwi rozwój glonów.
Daj znać czy się u Ciebie sprawdziło.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Hejka ponownie .
Niestety mimo zwiekszonej dawki KH2PO4 pyl na szybach dalej codziennie . Teraz dozuje troszke mniej wszystkiego ,o jakas 1/3 mniej , plus od dzisiaj zmniejszam czas swiecenia do 9 godzin dziennie . Dam znac za tydzien lub dwa .
-
kubalik
●
Nie wiem czy to przez to ale ja na początku EI nie dodawałem do nawozu K2SO4, i pył na szybach miałem po 3 dniach. Jak zacząłem dodawać K2SO4 pył w ogóle się nie pojawia. Spróbuj może u Ciebie też pomoże. Ja u siebie leje wszystko na potęgę i efekty są świetne-jak na razie. Roślinki rosną, puszczają bąbelki, glony powoli znikają, robią się białawe.
-
Qxa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Żywiec
dzieki Qxa za podpowiedz , sprobuje napewno.
-
kubalik
●
pył może też być powodowany zbyt częstym wzruszaniem podłoża, u mnie jak gęsto przesadzam to zawsze się pojawia.. jak zaczynałem stosować EI to również zauważyłem pozytywną zmianę przy dodatkowym dozowaniu potasu z K2So4 choć wtedy eksperymentowałem jeszcze z różnymi sposobami dystrybucji co2 więc jednoznacznie nie mogę stwierdzić co pomogło..
-

mino
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Opole
nadmiar mikro powoduje także pył... kiedyś przesadziłem z mikro i dopiero po 3 podmianie pył ustąpił
Pozdrawiam
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
hej Mino pytanko ?
po tym grzebaniu w podlozu jak szybko i na jak dlugo pojawiaj ci sie ten pyl ? Ostatnio wlasnie troche grzebalem i zauwazylem ze pyl sie nasilil , ale wczesniej nie grzebalem 2 miesiace i tez byl .
-
kubalik
●
Naruszanie podłoża zawsze powoduje problemy z glonami wszelakiej maści. Jest to podane jako jedna z przyczyn powstawania glonów.
-
Qxa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Żywiec
kubalik różnie to bywa, czasem po dniu czasem po dwóch, stopniowo się nasila, ale nie czyszczę wtedy szyb od razu, czekam do tygodniowej podmianki (czyszczę) i po niej już jest spokój
Qxa masz rację, aczkolwiek ostatnio jak przegrzebałem podłoże (mam bazalt a pod nim substrat- ok. roczny po Osmotuningu:) ) i podmianie ok 80% wody pył nie wystąpił
ja bym spróbował jeszcze raz rozrobić sobie sole (albo zwiększyć dozowanie makro) do max granicy w kalkulatorze Spidera, mówi się, że nadmiar nie może zaszkodzić kiedy wszystkiego jest pod dostatkiem.. jeśli sypiesz sole łyżeczką do akwarium to zwiększyłbym całe makro..
-

mino
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Opole
Powiązane tematy
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Witam.
Chciałabym dowiedzieć się, czy dobrze nawożę akwarium fosforem. Mam podłoże aktywne (Platinum soil), które pochłania fosforany, więc ich ilość w słupie wody zazwyczaj wynosi 0-0,25 mg/l. W akw...
Witam.
Jak w temacie byłbym wdzięczny za podpowiedź kiedy i czym zacząć nawozić akwarium na tym podłożu.
Według producenta podłoże to ma o 40% więcej azotu i o 60% więcej potasu niż pierwsza Amazonia...
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
Cześć. No nie mam już pomyslu, mam ro i takie pH chce utrzymać ( że wzg na ryby) ale rośliny nie lubią gh/kg 2/3. Ktoś wie?
Witam. Mam problem w ustawieniu nawożenia w akwarium 200l. 100 cm x 40 cm x 50 cm
Akwarium jest założone na ziemi ogrodowej z kulkami GT Akwarium sobie działa już od 1 miesiąca
Przyrost jest zauważaln...
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...
Witam. Czy jesli skaly podnosza gh to dobrym rozwiazaniem jest lanie samej RO i czekac az sie ustabilizuje czy lepiej mieszac z jakas mala iloscia kranowy? Albo zamiast kranowy zaczac stosowac jakis m...
Witam, założyłem właśnie nowy baniak 128 l. Nie mam jeszcze wielkiej wiedzy na temat nawożenia roślin. Chciałbym aby wszystko ładnie wyglądało.
Podłoże bazalt (podsypane "Florapolem" 6 cm ...
Cześć,
od jakiegoś czasu staram się osiągnąć harmonie w moim akwarium tj. 60x35x45/94L, które oświetlam Chihiros LED A601(4/6) przez około 8godzin. Akwarium na CALu z podsypką ma około 1.5 roku. osta...
|
|