Rotala Indica - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rotala Indica

Liczba wyświetleń: 2528·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

28 mar 2011, 13:02 Rotala Indica  (#1)  

rośnie super u mnie

po przycięciu albo zaczyna końcówka czerniec albo wypuszcza bardzo malutki boczne odrosty ktore w ogole przestaja rosnac

a te przyciete koncowki posadzone obok rosna jak na drozdzach

czym to jest spowodowane

akwa 63l
osw 2x15w
czasami bimbrownia i KNO3 , KH2PO4 i Mg + mikro , nawozy lane na oko

Spawciu
Ranga: Zainteresowany tematem

Witam mam taki sam problem z rotalą

Po pierwsze rośnie bardzo wolno.
Po drugie rosną praktycznie same łodygi
A po trzecie po przecince bardzo wolno odbijają

Akwarium to 54l
oświetlenie dwie zwykłe świetlówki 18w i 13 w
Co2 z bimbrowni
nawozy to symfonia złota i jakis nawóz Makro i chealt żelaza 8%

Ph wody około 7

specjalistycznych testów nie mam.

chce teraz dołożyć jedna świetlówkę 18W czy to może pomóc czy rozwiązania problemu szukać gdzieś indziej ?

misters122
Ranga: Początkujący

cezar d kołobrzeg

07 kwi 2011, 19:59   (#3)  

słabe światło :!: :? :!:

cezar d
Ranga: Znający temat

Miasto: kołobrzeg

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomkiewicz89 Tomaszow Mazowiecki

03 lut 2012, 17:36   (#4)  

Jak należy przycinać indice ?

Tomkiewicz89
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tomaszow Mazowiecki

03 lut 2012, 18:31 Re: Rotala Indica  (#5)  

Spawciu napisał(a):rośnie super u mnie

po przycięciu albo zaczyna końcówka czerniec albo wypuszcza bardzo malutki boczne odrosty ktore w ogole przestaja rosnac

a te przyciete koncowki posadzone obok rosna jak na drozdzach

czym to jest spowodowane

akwa 63l
osw 2x15w
czasami bimbrownia i KNO3 , KH2PO4 i Mg + mikro , nawozy lane na oko

to normalne że topy rosną szybciej- odrosty szczególnie jeżeli bieżąca przycinka jest poniżej poprzedniej przycinki odbijają wolno- dlatego sadzonki z przycinki sadzę głęboko wsadzając w podłoże- tym samym daję trochę więcej czasu odrostom
- o wpływie nawożenia nie wspomnę widocznie na oko i bimbrownia to niezbyt dobra droga

moonrider
Ranga: Znający temat

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Rotala się nie wybarwia

OjGeN w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2812
Witam. Zaobserwowałem że moja rotala indica nie chcę się w pełni wybarwić, rumieni się tylko przy powierzchni. Światło 2x 24W T5, sylvania luxline plus 8500K na 54l akwarium. Podawane CO2 i żelazo pla...

Problem z Rotalą Rotundifolia

josom w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3449
Witam, Moja Rotala Rotundifolia od kilku miesięcy dziwnie rośnie. Otóż na zmianę raz ładnie rośnie jest czerwioniutka (około tydzień), a następne 2 tygodnie nagle nowe listki robią sie coraz to mni...

Rotala rotundifolia - gnicie od spodu

rapier w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2303
Kolejny problem... Rotale rosna, puszczaja pedy ale zaobserwowalem ze od spodu lodygi czernieja a liscie staja sie stalowo-ciemnozielone- jakby przezroczyste. Jak temu zaradzic ???

Ta niedobra rotala green..

3promile w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1451
Ta zła, bardzo zła rotala urosła mi mniej więcej do 30cm i nagle zaczęła się płożyć. Z fajnej kępy utworzył mi się atomowy grzyb straight from Nagasaki, który przydusza rosnący z tyłu Pogostemon erect...

Mój emers - rotala wallichi i indica

First w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3706
Witam. Oto moja hodowla r. wallichi i indica. Jak mi się zwolni miejsce w akwa 12 l to poeksperymentuje z innymi roślinami, na razie musi wystarczyć baniak 5l :). Jako podłoże zwykła ziemia, woda u...

Problem z Rotalą sp. Green i nitkami.

markus383 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1855
Witam!! Ostatnio zauważyłem coś niepokojącego w moim akwarium. Rotala sp. Green zamiast rosnąć w górę zaczyna pochylać się i wypuszcza korzenie w kierunku żwirku. Co może być powodem takiego ekhm... ...

Rotala sp. Green... czy to możliwe??

Gość w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2434
Witam Miesiąc temu posadziłęm w moim baniaku mała rotalę (5cm) teraz dorosła tylko do 15cm i zamiast iść w górę stoi w miejscu :? jedynie co to się bardziej rozkrzewia i bąbluje jak szalona. Zbior...

Rotala macrandra ma zielonbe wierzchołki

bazyli w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1766
witam, pytanie jak w temacie. mam 200L 2 x70W HQI roslinki rosną jak szalone. az pewnoego dnia zauważyłem ze nowe listki wierzchołki robią sie zielone. podaje TMG po 5ml/dobe oraz 4ml roztworu ...

Heteranthera, rotala"green" jak je przycinać?

100>P Piotr Stochmal w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3394
Witam. czy ktoś miał ładne i dorodne roślinki: heteranthera zosterifolia, rotala spec "green", didiplis diandra przy oświetleniu: 3x18W- 2x philips aquarelle,1x flora glo i 1x8W świetlóweczka 6500k.ws...

Statystyki

Ten temat przegląda 460 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 460 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.