Kiedy pierwsze cięcie i jak nisko? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kiedy pierwsze cięcie i jak nisko?

Liczba wyświetleń: 3804·Odpowiedzi: 6
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Wygląd listy:
Margot Kraków
Wczoraj posadziłam kilkanaście pędów rotali zielonej. Były ukorzenione, dodatkowo z większej części łodyg wyrasta mnóstwo korzonków. Kiedy należy wykonać pierwsze cięcie i jak nisko? Chętnie już bym chlasnęła, ale obawiam się, że to za duże obciążenie będzie dla rośliny...

Na razie wygląda to tak, rotala jest w prawym tylnym rogu:

Obrazek

Przepraszam za jakość fotki, robienie zdjęć akwarium to dla mnie wyższa szkoła jazdy...
Przerabiam 40l na roślinniaka. Kto kibicuje?

P.S. Jestem kobietą.

Margot
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 mar 2011, 14:33   (#2)  

To, że mają korzenie to nic, ja bym poczekał jeszcze z tydzień niech się dobrze zakorzenia w Twoim podłożu i wtedy obciął 1/2 2/3 według uznania.

dcieslik
Ranga: Poznaje temat

Margot Kraków

25 mar 2011, 14:56   (#3)  

Dzięki za szybkie odpowiedzi :)

ADA GREEN GAIN jest za drogie, moje rośliny będą musiały poradzić sobie bez niego.

Czy tydzień wystarczy również didplis diandra? Ponoć jest bardziej wymagająca od rotali. Ciachnęłabym również pogostemona erectusa - tyle, że on nie miał korzonków wcale. A może dać mu więcej czasu?

Rotalę przycięłabym raczej nisko - pytanie moje: jak nisko mogę, żeby dolna część po prostu nie zgniła?

P.S. Jestem kobietą.

Margot

mani Siemianowice Śląskie

25 mar 2011, 15:00   (#4)  

Czy ja dobrze widzę, że masz włączone napowietrzanie ? Jest stale włączone ?

mani
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Siemianowice Śląskie

Margot Kraków

25 mar 2011, 15:19   (#5)  

Tak, to źle?

Zmniejszyłam w ostatnich dniach napowietrzanie, teraz jest stosunkowo niewielkie (w porównaniu do tego, co było).
====================
Za drogie, żeby wydać 60, czy 90 zł na raz. Gdyby miała tyle do "wyrzucenia" w akwarium, to po prostu zmieniłabym szkło na większe i nowsze. Nie przekonasz mnie ;)
Poza tym nie wydaje mi się to niezbędne w akwarium.
==================
shimo napisał(a):Ale absolutnie nie wdaję się w dyskusję na ten temat, szanuję że może nie masz pieniędzy albo uważasz, że wydawanie na akwarium więcej pieniędzy jest ich marnotrastwem. Jest to dla mnie wspaniała forma relaksu

Tu się z tobą zgadzam - to relaks i przy okazji jeden ze sposobów wyżywania się artystycznego. I nie chodzi o to, że pieniędzy nie mam, tylko znam lepsze (wg mnie) sposoby na ich spożytkowanie.

Takich dyskusji napewno przeprowadzono tu setki, więc powtarzam - szanuję twoją koncepcję na akwarium i wierzę, żę w przyszłości będziesz mogła doświadczyć tej przyjemności wystartowania zbiorniczka na Adzie.

Dziękuję, że szanujesz. Nie jestem ortodoksem w kwestii prowadzenia akwarium - to ma być przyjemność, a nie mus podporządkowania się marce ADA, nie ujmując nic z jej skuteczności. Nie zamierzam stworzyć z prowadzenia akwarium religii, robię to wyłącznie hobbystycznie. Być może to niepopularne stanowisko...

Jeśli po doświadczeniach z tym,co obecnie mam stwierdzę, że jednak warto w przyszłości zainwestować w markowe produkty (nawet ADA) to to zrobię - ale to już nie ten baniak, nie ten litraż i nie ten adres :)

P.S. Jestem kobietą.

Margot

mikczuk95 Cieszyn (śląskie)

11 kwi 2011, 16:32   (#6)  

Od wysokości cięcia zależy to jaki efekt chcesz osiągnąć tzn. czy dana kępka ma być gęsta przy niskiej wysokości, czy może docelowo chcesz, aby roślina ta była wysoka.
Jeśli interesuje Cie wariant pierwszy ja ciąłbym jak najniżej, by przy jak najmniejszej wysokości powstała gęsta kępka. Jeżeli chcesz coś takiego osiągnąć to tnij na wysokości ok 5-6 cm.
Pozdrawiam.

mikczuk95
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Cieszyn (śląskie)

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
_piotrek_ Płońsk

01 lut 2013, 14:16   (#7)  

Odświeżam temat, bo nie chcę zakładać nowego.

Ile czasu dać roślinom na aklimatyzację? Nie wiem kiedy wykonać pierwsze cięcie. Rotale: indica, rotundifolia, duży heniek, ludwigia rapens.

_piotrek_

Miasto: Płońsk

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1794
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
YouTube

Film Josh SIM - jak zbudować aranżacje z korzeni

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1528
Hej Ciekawy film. ?si=InoiqtMwe3iEi6uE
YouTube

(Film) Jak się ocenia akwaria konkursowe

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1183
Hej Oczywiście po niemiecku 😁. ?si=54kgAaHsIFw6r6SJ
YouTube

Jak skleić aranżację księżycową - mini moon gate

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4385
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Jak to się robi w Liquid Nature - filmy

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1757
Witam Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature. Ed...
YouTube

Jak produkowane są rośliny Aquafleur

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1489
Zapraszam do obejrzenia. Straszne tylko te rozdziawione miny ;p
YouTube

Jak wzmocnić działanie kleju SuperGlue

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 9320
Klej cyjanoakrylowy w połączeniu z sodą oczyszczoną daje mocne połączenie, ale z dodatkiem grafitu -wg autora filmiku - jest jeszcze mocniejsze. Niektórzy eksperymentują też z innymi dodatkami np. wat...

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20631
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Jak przymocowac roslinki do dna

kapek98 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7721
Witam! Mam problem, a mianowicie wypadają mi roślinki, z których mam plan zrobić trawnik.Chce dowiedzieć się czy mogę je przymocować do dna za pomocą zszywaczy czy macie inny lepszy pomysł?

Jak preparować korzenie i gałęzie?

Amelka7 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 35432
preparowanie2.jpg Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...

Statystyki

Ten temat przegląda 492 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 492 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.