I po restarcie ... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

I po restarcie ...

Liczba wyświetleń: 14204·Odpowiedzi: 94
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Anonim 19452

23 mar 2011, 22:23 I po restarcie ...  (#1)  

Witam

O to zdjęcia układu kamieni nowej aranżacji do mojego akwarium 102l. Te kamienie są zrobione w rogu i tak właśnie mają wyglądać w prawym rogu akwarium. Postanowione, że będą kamienie po prawej stronie a gąszcz po stronie lewej :D Trawnik z echinodorus tenellus, obok kamieni kępa blyxa japonica na kamieniach mchy. Z pomiędzy kamieni będzie wychodził echinodorus tenellus i obok nich (albo w kamienieach ) blyxa. Na tylnej ścianie chcę aby rosły wysokie rośliny łodygowe i zasłaniały szybę a za to po lewej stronie zbiornika chcę aby powstała piękna i bujna puszcza. Rośliny jakie będę miał na tył i na "puszczę" to:

- heteranthera zosterifolia
- didiplis diandra
- rotala rotundifolia
- proserpinaca palustris
- limnophila aromatica

Pod kamienie podłożę gąbki i podsypię żwirem. W miejscach gdzie kamienie będą dotykały szyby również dam gąbkę. Kamieni mam dużo ale jeden wzór i kilka opcji jest. Może wam się nie spodobać ale to nie ma być takie typowe "łyse" Iwagumi. Kamienie przeszły lanie octem i ani trochę żaden się nie spienił, jakbym polał wodą. Zdjęcia nie oddają ich koloru i proszę się nie czepiać co do ich koloru ponieważ w rzeczywistości jest naprawdę bardzo ładny. Informacje o akwarium:

Objętość: 102l Brutto, 79l Netto
Filtr: kubełek Tetratec EX700,
Ogrzewanie: Eheim 100W
CO2: Butla 1,5 kg
Oświetlenie: 0,8W/l
Podłoże: AS II używam go już trzy miesiące

Inne:

W sobotę robię restart i mam już wszystko. Nawożenie będzie EI. Kto obliczy mi ile ml jakiego nawozu mam dawać i ile razy w tygodniu? Po dodaniu 1 ml otrzymam takie roztwory:

K2SO4 -da stężenie 0.7 mg/l po dodaniu 1 ml do akwarium
KNO3 - stężenie azotu 5.1mg/l - potasu 3.2 mg/l
KH2PO4 - stężenie 0.045 mg/l
MGSO4 - stęzenie 0.5 mg/l tutaj podawaj około 5-8 mg/l jednorazowo po podmianie.

To wszystko powstaje po podaniu 1ml roztworu!!!!!!

A jeszcze jak mam świecić po restarcie. Ile godzin?

Na razie tyle. Bardzo proszę o odpowiedzenie na moje pytania. Sam preferuję opcję nr 2.
Ostatnio edytowano 27 maja 2011, 23:01 przez Anonim 19452, łącznie edytowano 5 razy

Anonim 19452

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 mar 2011, 22:51   (#2)  

Według mnie aranżacja bardzo dobra. Czekamy na zdjęcia :)

Gość

Tiger_m Bytom

23 mar 2011, 23:15   (#3)  

Ja w 112L stosuje takie nawozenie
Mikro intermagu 50 ml/950 ml wody dawki po 10 ml/dobę. 
KNO3 - 24 g, KH2PO4 - 2 g, MgSO4 - 35 g, do 500 ml - dawki po 10 ml/dobę.
PG Carbo 5 kliknięć/dobę.
Wszystko rośnie bez glonów.

Od dzisiaj PG K+ zalecana dawka producenta. Zobaczymy czy będą jakieś zmiany.
Restart ze starym podłożem i dojrzałym filtrem to według mnie taka konkretna podmianka wody:) Tym bardziej jak mozesz zostawic część starej wody.

Tiger_m
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bytom

Anonim 19452

23 mar 2011, 23:47   (#4)  

Słuchaj kompletnie się na tym nie znam. Mógłbyś mi obliczyć il ml mam dawać i jak często. Chcę żeby zrobił mi to ktoś doświadczony

Anonim 19452

Hello Kraków

23 mar 2011, 23:52   (#5)  

Ale EI nie da się tak dokładnie obliczyć od tak o. KAŻDY ZBIORNIK JEST INNY. Wiele może zmienić np. skład wody którą wlewamy do baniaka Zastosuj takie dawki jak podał Tiger tylko trochę mniejsze. Będziesz widział po roślinach co i jak. :)

Hello
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Kraków

Anonim 19452

23 mar 2011, 23:58   (#6)  

Ale nie zczaiłem o co chodzi z tymi gramami. Jak to zrobić i o co chodzi. Ja mam wyliczone stężenia tylko potrzebna mi info. jakie musi być końcowe stężenie bo to już trzeba tylko pomnożyć ale nie wiem przez ile
Ostatnio edytowano 24 mar 2011, 00:00 przez Anonim 19452, łącznie edytowano 1 raz

Anonim 19452

Hello Kraków

23 mar 2011, 23:59   (#7)  

Jest to rozpuszczanie soli ( np 2 g w 500 ml ) i 10 ml codziennie

Hello

Anonim 19452

24 mar 2011, 00:10   (#8)  

Ale o to chodzi że ja już mam rozpuszczone sole. Tylko teraz muszę się dowiedzieć ile razy muszę pomnożyć tą dawkę (jakie ma wyjść ostateczne stężenie)

Anonim 19452

Anonim 19452

24 mar 2011, 16:57   (#9)  

I jak wam się podobają zdj. Proszę o odpowiedzi i porady

Anonim 19452

gogi509 Międzyrzecz/Dublin

24 mar 2011, 18:10   (#10)  

Mi się nie podobają.Za blisko siebie są jak tylko na mój gust oczywiście.Może rozciągnij to lekko :roll:
A może i z tego coś "ukulasz" dobrego :)
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

gogi509
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Międzyrzecz/Dublin

24 mar 2011, 18:41   (#11)  

A tak w ogóle co to za tuczeń???kamole z torowiska??? czy jakie?

Gość

Anonim 19452

24 mar 2011, 21:14   (#12)  

No tak oczywiście spodziewałem się tego. No ale mi się podobają. Kolega już uprzedził mnie, że nie mam praktycznie co liczyć na dobre komentarze odnośnie kamieni jeżeli nie załatwię sobie kamieni ADA chociaż sam dobrze o tym wiedziałem więc nie byłem na nie nastawiony. Czy z torów czy z wysypiska co to za różnica. Kamienie i tak będzie gęsto obrastał mech z resztą mi bardzo się te kamienie podobają. I co też jest ważne one nie zmieniają parametrów. W każdym razie Teraz o nawożeniu. Z tego co jest napisane w artykule o EI tygodniowe wartości poszczególnych związków powinny być następujące:

Azotany (NO3) 20ppm na tydzień
Potas (K) 30ppm na tydzień*
Fosforany (PO4) 3ppm na tydzień
Magnez (Mg) 10ppm na tydzień
Żelazo (Fe) 0.5ppm na tydzień

Skoro po dodaniu jednego ml otrzymam następujące roztwory to ile ml muszę dodać aby powstały wartości takie jak powyżej??

K2SO4 -da stężenie 0.7 mg/l po dodaniu 1 ml do akwarium
KNO3 - stężenie azotu 5.1mg/l - potasu 3.2 mg/l po dodaniu 1 ml do akwarium
KH2PO4 - stężenie 0.045 mg/l po dodaniu 1 ml do akwarium
MGSO4 - stęzenie 0.5 mg/l tutaj podawaj około 5-8 mg/l jednorazowo po podmianie.
======================
Dobra a ile mam świecić po restarcie. Będę nawoził wszystkim i pełne dawki więc ile mam świecić T5 a ile T8?
=======================
Niestety zmiana aranżacji. Układ zostaje ten sam i koncepcja ta sama czyli po lewej stronie busz, po prawej kamienie i trawnik. Zmiana, ponieważ tamte kamienie to dolomity i podobno mogą zmieniać KH i GH a tego bym nie chciał. Na wzór tamtego ułożenia zostaną tak ułożone serpentynity a układ roślin i wszystkiego się nie zmienia. Te serpentynity też będą obrastały mchy. Możecie mi doradzić jak mogę je ułożyć tak jak wtedy czyli w kącie i podobne.

Anonim 19452

gogi509 Międzyrzecz/Dublin

24 mar 2011, 23:27   (#13)  

Kamienie fajne.Pisałem o aranżu,a nie o kamieniach,więc nie ma co wszystkich opinii wrzucać do jednego wora.Jak mech ma ostro porastać to już trochę inna sprawa.Dlatego pisałem,że morze coś ukulasz,bi nikt nie siedzi Ci w bani :D
Lilo napisał(a): Będę nawoził wszystkim i pełne dawki?

Bardzo odważnie,ale podejrzewam,że katastrofa z tego będzie.I te założenie 20mg/l/tydzień to też zbyt śmiałe jak na początek.Dostosuj IE do swojego akwarium(pierwsze dni).Nie musisz dozować dokładnie tyle ile jest napisane.Ogranicz chociaż trochę NO3 i PO4,że o Fe nie wspomnę.Daj magnezu i potasu.
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

gogi509
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Międzyrzecz/Dublin

25 mar 2011, 08:16   (#14)  

Lilo napisał(a):Dobra a ile mam świecić po restarcie. Będę nawoził wszystkim i pełne dawki więc ile mam świecić T5 a ile T8?

Witam
Po restarcie w ciągu miesiaca dojdź do 10 godzin z czasem naswietlania akwarium.Zaczynaj od 4-5 godzin.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Hello Kraków

25 mar 2011, 08:52   (#15)  

Myślę że powinieneś zacząć od:
10 ppm NO3
1 ppm PO4
20 ppm K
8 ppm Mg
Wszystko tygodniowe dawki.

Hello

Anonim 19452

26 mar 2011, 01:57   (#16)  

Dobra sprawa jest kiepska

Co prawda mam obliczone dawki EI a na tym najbardziej mi zależało to świetlówka mi nie przyszła(może przyjdzie jutro ale wątpliwa sprawa). Masę roślinną mam całkiem sporą. Aranż ułożony tyle, że z kamieni, które mogą podwyższać KH i GH. Na szczęście nie mam podłoża, które dodatkowo utwardza wodę i wpakuję dużo zeolitu do filtra i przy podmianach będę lał tak dużo wody destylowanej ile się będzie dało (niestety pewnie tylko 10l). Aranż zmieniony. Ze skał ułożonych tak, że będzie przed nim rzeczka z echinodorusa, obok blyxa a w kamieniach proserinaca palustris. Pewnie wam się nie spodoba ale mi się podoba :D A jakie testy i po jakim czasie mam zrobić? Może jeszcze jakieś cenne wskazówki?

Anonim 19452

Anonim 19452

26 mar 2011, 19:24   (#17)  

Sytuacja się zmieniła. Dokupuję 3 worek aquasubstrate II+. Będzie 1/3 nowego podłoża więc mam nadzieję, że rośliny wystrzelą w górę. Ale z tego powodu nie będę ograniczał nawożenia bo w końcu niech sobie roślinki jedzą :D Chcę kupić tego podłoża bo jak dodam nowego to będzie o wiele bardziej żyzne i będzie go więcej a ja mam go o wiele za mało a tak będzie można usypać ciekawe górki. A macie może jakieś pomysły co mogę kupić zamiast tego? Bo rzeczy, które mam na restart są następujące:

Filtr biologiczny i wkłady
grzałka
bakterie
Butla CO2
za mało podłoża
Nawozy (EI)
rośliny
oświetleni 0,8W/l
Nie mam tła czarnego ale raczej wolę kupić podłoże a potem tło
Testy PO4, GH I KH, CO2 I PH, NO3 I FE

I macie jakieś pomysły żeby lepiej spożytkować pieniądze niż kupić 1/2 podłoża więcej?

Anonim 19452

Anonim 19452

27 mar 2011, 01:50   (#18)  

O to aranżacja nr dwa. Opcja nr 1 i 2 czytajcie po nagłówkach załączników. Ja preferuję opcję 2. Wtedy rzeczka i pomiędzy kamieniami echinodorus, (na kamieniach tych większych oczywiście mchy a te 2 najbliżej przedniej szyby kamienie chyba zostaną gołe) po prawej stronie taka czerwona roślinka, z lewej strony blyxa a z tyłu koło tego wyższego kamienia, który jest najdalej od przedniej szyby proserpinaca palustris. Nie wiem czy wam się spodoba ale mi się bardzo podoba z resztą zobaczycie jak będzie wyglądać w realu :) Oto zdjęcia 2 opcji z 2 perspektyw.
Ostatnio edytowano 27 mar 2011, 20:25 przez Anonim 19452, łącznie edytowano 1 raz

Anonim 19452

27 mar 2011, 16:43   (#19)  

Kamienie ładne tylko wyparz je przed włożeniem oczywiście, zalej jeszcze octem i poszoruj trochę. Może dosyp nowego podłoża na sucho i ułóż kamienie i pokaż nam jak to będzie wyglądało w realu. Zobaczysz sam gdzie będzie miejsce a gdzie nie będzie. I sprzęt na sucho też ci będzie łatwiej podłączyć. Może ukryjesz go za kamieniami. Jak będziesz miał dobre bakterie to to powinno wystarczyć i pokryć skutki biologiczne spuszczenia wody na 2 dni. To tylko moje zdanie a tak wgl to kamienie mogą być całkiem ładne.

Gość

Hello Kraków

27 mar 2011, 17:53   (#20)  

Lecz w tych preparatach biologicznych nie znajdują się bakterie lecz pożywka dla nich. Gdy odłączysz filtr wszystko wybijesz ( bo nie będzie powietrza ) przez ten okres i wszystko będzie musiało się znów ustabilizować.

Hello

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 95 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

images.jpeg.jpg

Akwarium po restarcie

slawekmokwa1 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3875
Akwarium po restarcie filtr kubelkowy dojrzały Oase BioMaster Thermo 600 Ile czasu akwarium musi dojrzewać aby wpuścić ryby]
YouTube

045l - Baniaczek po restarcie

dariuszmachander w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3554
Zbiornik: 50x30x30 Oświetlenie: Aquael 10w plant , belka led 10w ciepła Podłoże: Żwirek i ziemia ogrodowa Filtracja: Aquael FZN1 Nawożenie: Cała linia Blue line Co2: TAK Rośliny: Hydrocote sp jap...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4920
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

2 tygodnie po restarcie i już nitki/niedobory

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3172
Witam, 9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT. Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...

Nawożenie po restarcie

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1186
Hej, robiłem teraz restart akwarium (czyszczenie filtra, wymiana podłoża). Kiedy mam teraz zacząć nawozic akwarium ( metoda El), kiedy zacząć dozowac co2, i kiedy wsadzic tabletki nawozowe w podłoże b...

112l - Po restarcie - Wojo09

Wojo09 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3405
Akwarium: 80x40x35 – 112l, 8mm Oświetlenie: pokrywa LED Aquael RetroFit Sunny 16W+ LED no name 2500LM =4150LM (38LM/L) Filtracja: filtr zewnętrzny Aquael Unimax 250 Ogrzewanie: grzałka wewnętrzna 100W...

Akwarium 54l problemy po restarcie

Dżerka w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2154
Siema W innym temacie pisałem o restarcie akwarium 54l. Do restartu doszło. Restart był 26 kwietnia. Oto informacje o baniaku. 1. Wymiary akwarium: 60x30x30 2. Moc i rodzaj oświetlenia: Było Aqua...

450 l po restarcie Low tech

eps1234 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1910
Z uwagi na przeprowadzkę zrobiłam restart mojej 450 Akwa na ziemi ogrodowej, światła 0,3 Rośliny takie jak widać. Rybki wpuszone do baniaka po złapaniu temperatury i przemieleniu starym filtrem 2 godz...

Problem z roślinnością po restarcie

Wazon w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1856
Jest to mój pierwszy post na 4um więc witam wszystkich użytkowników. 24.01 zrestartowalem zbiornik 240l, wlana świeża woda i posadziłem nowe rośliny. W podloze wsadzilem kulki gliniano torfowe i table...

Brak wzrostu trawnikowych, krasnorosty po restarcie

pawel_n26 w Rośliny · Odpowiedzi: 90 · Wyświetlenia: 18796
Witam rośliniarzy! :D Forum obserwuję od 10 lat, ale w końcu postanowiłem zapytać o porad kilka gdyż pojawiły się problemy i sam nie mam pomysłów. Akwarium mam 7-8 lat i jest po restarcie 25 wrześn...

Statystyki

Ten temat przegląda 361 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 361 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.