Jaka ryba do czyszczenia mchów,jako alternatywa dla krewetek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaka ryba do czyszczenia mchów,jako alternatywa dla krewetek

Liczba wyświetleń: 1449·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
W swoim 112L miałem piękne stado krewetek Red Cherry. Niestety moje Gurami nagle po prawie 2 latach zainteresowały się krewetkami i potraktowały je jako przysmak. Z 50 red chery nie została mi ani jedna!

Efekt jest taki, że nie ma kto usuwać resztek jedzenia z mchów i roślij i zaczęły mi się gdzieniegdzie pojawiać nitki. Zastanawiam się nad kupnem jakichś ryb, które będą równie skuteczne jak krewetki.

Oczywistym wyborem jest kosiarka, jednak dorasta do sporych rozmiarów i nie wiem czy to dobry wybór do 112L, a przydały by się pewnie ze 4 sztuki. Jakie inne ryby polecacie?

wujek_bogdan
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
papaj841 Strzelce Op.

23 mar 2011, 13:43   (#2)  

otoski, ale i tak kosiarki sa najlepsze, a poza tym wolna rosna wiec niema z nimi takiego problemu

papaj841
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Strzelce Op.

23 mar 2011, 13:47   (#3)  

Mam Otoski (swoją drogą bardzo fajna i pożyteczna rybka), ale siedzą raczej na szybach i większych liściach, na pewno nie czyszczą mchów i traw. Mam też kilka krewetek Amano, którymi Gurami się nie interesują, bo są zbyt duże. Nie chcę jednak kupować nowych Amano, bo mniejszymi sztukami z pewnością się zainteresują.

wujek_bogdan
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Krewetka_Amano_2.jpg

Identyfikacja krewetek - tutaj można wklejać zdjęcia

konrad_es w Zwierzęta · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 160673
Witam, Mam prośbę o identyfikację krewetki ze zdjęcia. Długość około 25-30 mm. ImageUploadedByTapatalk1374599304.973753.jpg
YouTube

Hodowla krewetek Aqualife - wideorelacja

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1980
&t= Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

(film) Padła ryba. Co zrobić?- j.niemiecki

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2342
Cześć Stefan proponuję, żeby padnietej rybie zrobić zdjęcie i pokazać w sklepie zoologicznym - co o tym sądzicie? U mnie w mieście nie ma dobrych 'sprzedawców/sklepów", więc czy to by pomogło, pr...
FB_IMG_1699085713946.png

Jaką obsadę dać

ArcadePolska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5599
Dzień dobry założyłem niedawno akwarium mam już obsadę jaką widać na załączniku i myślałem nad bocją żeby zjadała glony. Jakieś rady? Akwarium ma jeszcze sporo miejsca.

Jaką obsadę wybrać - otwarte 112l

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1964
Dzień doberek, Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO. Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...

Coś dla miłośników bojowników...

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2969
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4273
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Jaka polecacie obsade rybek z krewetkami do akwarium 125 L

sqban w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6042
Witam forumowiczow, Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania. Obec...

Dodatek soli dla tęczanek i innych ryb

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5417
Witam Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...

Clithon Corona jaka ilość do 112l?

brunonatura w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4801
Cześć, Chciałbym do nowego zbiornika 112L wpuścić ślimaki Clinton Corona. Obecnie mam jednego Helmeta, które już czyści przednią szybę, ale fajnie jakby miał towarzystwo. Rośliny tylko trawnikowe Micr...

Statystyki

Ten temat przegląda 393 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571610
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 393 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.