Zielienice - co zmienić? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zielienice - co zmienić?

Liczba wyświetleń: 461·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

22 mar 2011, 12:44 Zielienice - co zmienić?  (#1)  

Mam problem z zielenicami.
Akwarium 80x35x45 założone XI 2011. Podłoże żwirek i pod nim biogrund. Oświetlenie 18w DayLite, 20W AquaGlo, 24W Sylvania Grolux przez 9h. Filtr zewn. Tetra Ex700 ze standardowymi wkładami ( zastanawiam się nad zmianą ale jeszcze nie wiem na jakie), węgiel aktywny od ostatniej podmiany wody z przed tygodnia i zobaczymy.
Parametry test JBL 5in1 (tylko czy wiarygodny)
pH-7,2
kH-4
NO3-20
NO2-0,2
NH4-nie wiem

Nawożenie
CO2 z butli od 3 tygodni - 1 bąbel na sekundę przez 9h (wcześniej EasyCarbo 5ml na dzień)
Ferro+ - 3ml
Macro Red - 5ml
Sera Nitrivec przy podmianach raz 1-2 tygodni 20-30%
Od dziś zmieniam tylko na 2,5ml ProFito codziennie

Odsada ryb:
Neon x24
Otocinclus x4
Kosiarka x4
Platka x5
Bojownik x1

Rośliny jak na foto
Anubias, Cryptocoryna, Vallisneria gigantea rosną szybo ale to na nich są glony oczywiście na szybach też ale w niewielkiej ilości

Proszę o podpowiedzi co zmienić

robsons
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

2jpg_aesahsw.jpg

Niektóre rośliny chorują (foto), parametry wody, co zmienić?

violinka w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3140
Hej. Zachciało mi się małego akwa. Woda dojrzewała ponad miesiąc. Mam oryginalny zestaw (akwa, klapa+oświetlenie LED) - AQUAEL LEDDY 25l, od wczoraj filtr FZN-1 lawa +gąbka jako wkład (wcześniej PAT ...
YouTube

Coś zmienić? Co sądzicie?

cyberain w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 6052
Witam, co sądzicie o tej aranżacji? Prawa strona razi?:P DSC_0239.JPG DSC_0238.JPG NOTE 3 TAPATALK
16.03.13.JPG

Akwarium 112; - co zmienić?

lesowiw w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3764
Witam, akwarium zalane dobrych pare miesięcy temu , miało wiele modyfikacji, razem ze różno istnymi glonami. Ustabilizowane i jak na razie wszystko ok. Proszę o dobre rady może cos zmienić? Akwari...

Co zmienić aby glon zanikł

szkot w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2549
Dzień dobry Akwarium 35litrów podłoże aktywne zasypane piaskiem Aquaela rośliny: 2 anubiany, Echinodorus tenelus, trawka (igły), ledwo żyjące Microsorum, mech stado gupika Endlera, krewetki, ślimaki...

Oświetlenie 120l, zostawić czy coś zmienić

Groszek6 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4602
Hej,  Planuję niedługo restart akwarium, przechodzę na podłoże aktywne i chciałbym założyć trawnik  ,i tak zastanawiam się czy na moim oświetleniu to pociągnie, akwa 80x35, wysokość 45cm Obecnie mam...

Rataj niedostępny - na co zmienić?

Andre83 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3422
Witajcie. Ze względu na znikające z rynku nawozy Rataj, do których ja i moje akwarium byliśmy przyzwyczajeni i dzięki którym rośliny całkiem nieźle sobie radziły, bardzo Was proszę o podpowiedź - CO ...

Jak zmienić parametry po zakupie filtra RO

BOROTom w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 962
Witam. Zakupiłem filtr i jutro robię podmianę.Na tą chwilę gh-15, kh-13, ph7,2. Jak podmienić wodę, żeby nie zaszkodzić paletką?Do jakich parametrów zejść za pierwszym razem.?

20 powodow dla ktorych warto zmienic filtr wewnetrzny na kubelkowy

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 45711
1. Wielokrotnie wieksza pojemnosc filtracyjna . Pojemnosc filtracyjna = wieksza ilosc zwierzat, ktore mozan trzymac akwariu i lepsza jakosc wody. Filtry wewnetrzne ktore spotykamy w sklepach znakomici...

Czy zmienić oświetlenie

Victhe w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 565
Witam, posiadam 2 świetlówki T8 po 18W 865 (chyba pila) i 9 diód power led 3W 6.5k Wnet mi pasuje wymienić świetlówki. Czy dobrze będzie zamienić je na inną barwę? Świecą nad akwa 80l. Rośliny rosną i...

200L - aktualnie 2x39 T5, co zmienić?

StefanTG w Oświetlenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 3074
Witam , aktualnie posiadam w zbiorniku 2 żarówki T5 39W : AQUAMEDIC PLANT GROW i REEF WHITE, niestety to oświetlenie jest dobre tylko dla roślin mało wymagających... światło pewnie nawet nie dociera d...

Statystyki

Ten temat przegląda 932 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 931 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.