|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam pytanie? jaką roślinę zastosowac do akwa 200l chciał bym żeby dno porastała jakaś zieleń. Na chwilę obecną moje akwa porasta moczarka i jakieś parę innych roślin których nazw nie znam. Proszę o pomoc
-
m1kasper
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bielsko Biała
Możesz zastosować Małego Heńka ( hemianthus callitrichoides) albo Glosie ( glossostigma elatinoides) ale one potrzebują przynajmniej 0,5W/L i co2  . Możesz spróbować z wgłębką ale trudno będzie ją "obsadzić" na dnie
-

Saymek
●
- Ranga: Poznaje temat
Saymek napisał(a):Możesz zastosować Małego Heńka (hemianthus callitrichoides) albo Glosie (glossostigma elatinoides) ale one potrzebują przynajmniej 0,5W/L i co2  . Możesz spróbować z wgłębką ale trudno będzie ją "obsadzić" na dnie
heniu odpada glosia tez!!
najpierw napisz jakie masz tam oświetlenie czy używasz jakichś nawozów co2 itd
piszesz o trawniku ja bym na twoim miejscu najpierw pomyslał w ogóle o zapełnieniu tego akwarium jakimiś roślinkami i nad zmianą podłoża bo narazie bardzo słabo:) pozdrawiam
-
sciema95
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nie rozumien na jakiej podstawie napisales ze obie rosliny odpadaja i na jakiej podstawie proponujesz koledze zmiane podloza?? w zasadzie nie widze nigdzie aby podal jakie ma podloze.
co do glosi to moim zdaniem roslina ma swoje humory i raz rosnie raz nie wiec mozna zaryzykowac. heniek to przepiekna roslina i rowniez nadaje sie na trawniczek przy zachowaniu odpowiednich warunkow. zgadzam sie co do swiatla a co2 to juz nie do konca tak. mam dwa akwa gdzie nie daje nawozenia do slupa wody a jedynie to co zrobia krewecie no i 0,6 na litr i henius pieknie rosnie.
-
manius112
●
ja kupilem na allegro siateczke do wgłębki i mam ja na kamieniu 7x5 i po miesiacu zaroslo wszystko musialbyc umieszczac to na kawalkach plaskich kamieni
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
manius112 napisał(a):nie rozumien na jakiej podstawie napisales ze obie rosliny odpadaja i na jakiej podstawie proponujesz koledze zmiane podloza?? w zasadzie nie widze nigdzie aby podal jakie ma podloze. co do glosi to moim zdaniem roslina ma swoje humory i raz rosnie raz nie wiec mozna zaryzykowac. heniek to przepiekna roslina i rowniez nadaje sie na trawniczek przy zachowaniu odpowiednich warunkow. zgadzam sie co do swiatla a co2 to juz nie do konca tak. mam dwa akwa gdzie nie daje nawozenia do slupa wody a jedynie to co zrobia krewecie no i 0,6 na litr i henius pieknie rosnie.
to podłoże wyglada mi na zwykły żwirek.. zreszta sam widzisz nie ma zadnych konkretów o tym akwarium i widzę ze dalej nie są podawane. a z tego co wiem heniu jest bardziej wymagającą rośliną i potrzebuje co2 i dobrych warunków..a glosia jak napisałeś raz rośnie raz nie tu watpie zreszta kurcze nad czym my tu dyskutujemy nie wiemy praktycznie nic o tym akwa wiec nie ma co rozmyslać
pozdrawiam
-
sciema95
●
na tym podłozu heniek nie ma wielkich szans....
-

Robert Babicz
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Napisz jakie masz oswietlenie .Moze elatine triada,albo parvule sobie spróbuj posadzic ,ale zgodzę sie z kolegami dosadz tez innych roslin na pozostałe plany
-

angulia
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Milicz
sciema95 zwracam honor co do twojej wypowiedzi. przepraszam cie ale wczoraj lapek nie wyswietlal mi zdiec i nie widzialem tego zdiecia akwa. przyznaje miales racje ze na tym zestawie wiele nie zawojuje kolega.
przapraszam.
faktycznie jesli idzie o akwa to przydalo by sie odrobine lepsze podloze i mozna by sie pokusic o zasadzenie henia choc wielkich szans mial nie bedzie. moze jakas dodatkowa ilosc swiatla by pomogla.
-
manius112
●
Powiązane tematy
Witam,
Zbiornik 30L: 40x30x25
CHIHIROS LED WRGB II Slim 30 (8 godzin)
TETRA EX 500 Plus
Podłoże Platinum Soil
Co2 - 10h/dobę (zielony/przechodzący w żółty)
temp. - 24
ph - 5,8
gh - 7
kh - 1
nh3 - 0
n...
Witam taki problem a zarazem poradę jaka rosline polecacie na trawnik
Posiadam Eleocharis parvula ale moim kosiarką co im nie pasuje i codziennie wyrywaja go i raczej nie uda mi się go wyhodowac
Co ...
Dzień dobry
Niedawno założylem kostkę roślinną 29x29x35 cm Aquaela. Oświetlenie posiadam 10W Aquael Plant.
Co2 podaje. Substrat to polski Yokuchi. Wszystkie rośliny poza E Parvulą rosną bardzo dobrze...
Cześć, założyłem akwarium miesiac temuna substracie z aquaela + kulki gliniano torfowe a na to zwirek 5mm, oświetlenie 2x18w t8 w 126l baniaku.
Chciałem mieć piękny trawnik ale niestety czeka mnie zmi...
Witam niedawno wystartowałem ze zbiornikiem , kupiłem trawnik invitro myślałem ze to faktycznie trawnik. A wydaje mi się ze to jest wgłabka. I moje pytanie czy zostawić ja czy zastąpić eleocharisem mi...
Mam pytanie bo będę modernizował swoje akwarium 105 l . Aktualnie mam 36 Wat w belkach aquaela , chce dołożyć kolejne 30 Wat i wtedy będzie 0,66 w/l i 57 lumenów na litr i pytanie czy eleocharis accic...
Witam wszystkich
Mam do was kilka pytań odnośnie trawnika a konkretnie roślinki eleocharis parvula.
Podłoże w akwarium to będzie Amazonia new. + power sand do tego oświetlenie led, instalacja co2, na...
Witam,
proszę was o radę co robię źle że hoduję tak ładne glony
Zbiornik: OW 40x40x40 64L
Oświetlenie: Lampa Chihiros A LED A-401 PLUS + regulator
C02: Butla, dyfuzor spiek
Filtracja: Eheim 2224 - ...
Witam,
mam do Was prośbę odnośnie posadzonego trawnika. Roślina z invitro posadzona ok 2 tygodni temu od jakiegos czasu zrobiła się wyraźnie jaśniejsza (żółcieje) - jaka może być przyczyna ?
Podłożo...
Co polecicie na front akwarium jako roślinę trawnikową, lub coś zamiast trawnika niskiego i gęstego...
Sytuacja taka, miałem piękny trawnik z eleocharis parvula, ale wyjechałem na urlop, po powrocie ...
|
|