Trawnik - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Trawnik

Liczba wyświetleń: 2026·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
m1kasper Bielsko Biała

19 mar 2011, 22:01 Trawnik  (#1)  

Mam pytanie? jaką roślinę zastosowac do akwa 200l chciał bym żeby dno porastała jakaś zieleń. Na chwilę obecną moje akwa porasta moczarka i jakieś parę innych roślin których nazw nie znam. Proszę o pomoc

m1kasper
Ranga: Początkujący

Miasto: Bielsko Biała

19 mar 2011, 22:19   (#2)  

Możesz zastosować Małego Heńka (hemianthus callitrichoides) albo Glosie (glossostigma elatinoides) ale one potrzebują przynajmniej 0,5W/L i co2 :). Możesz spróbować z wgłębką ale trudno będzie ją "obsadzić" na dnie

Saymek
Ranga: Poznaje temat

19 mar 2011, 22:34   (#3)  

Saymek napisał(a):Możesz zastosować Małego Heńka (hemianthus callitrichoides) albo Glosie (glossostigma elatinoides) ale one potrzebują przynajmniej 0,5W/L i co2 :). Możesz spróbować z wgłębką ale trudno będzie ją "obsadzić" na dnie

heniu odpada glosia tez!!
najpierw napisz jakie masz tam oświetlenie czy używasz jakichś nawozów co2 itd
piszesz o trawniku ja bym na twoim miejscu najpierw pomyslał w ogóle o zapełnieniu tego akwarium jakimiś roślinkami i nad zmianą podłoża bo narazie bardzo słabo:) pozdrawiam

sciema95

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

20 mar 2011, 21:41   (#4)  

nie rozumien na jakiej podstawie napisales ze obie rosliny odpadaja i na jakiej podstawie proponujesz koledze zmiane podloza?? w zasadzie nie widze nigdzie aby podal jakie ma podloze.
co do glosi to moim zdaniem roslina ma swoje humory i raz rosnie raz nie wiec mozna zaryzykowac. heniek to przepiekna roslina i rowniez nadaje sie na trawniczek przy zachowaniu odpowiednich warunkow. zgadzam sie co do swiatla a co2 to juz nie do konca tak. mam dwa akwa gdzie nie daje nawozenia do slupa wody a jedynie to co zrobia krewecie no i 0,6 na litr i henius pieknie rosnie.

manius112

OjGeN Gliwice

20 mar 2011, 21:44   (#5)  

ja kupilem na allegro siateczke do wgłębki i mam ja na kamieniu 7x5 i po miesiacu zaroslo wszystko musialbyc umieszczac to na kawalkach plaskich kamieni

OjGeN
Ranga: Znający temat

Miasto: Gliwice

20 mar 2011, 21:58   (#6)  

manius112 napisał(a):nie rozumien na jakiej podstawie napisales ze obie rosliny odpadaja i na jakiej podstawie proponujesz koledze zmiane podloza?? w zasadzie nie widze nigdzie aby podal jakie ma podloze.
co do glosi to moim zdaniem roslina ma swoje humory i raz rosnie raz nie wiec mozna zaryzykowac. heniek to przepiekna roslina i rowniez nadaje sie na trawniczek przy zachowaniu odpowiednich warunkow. zgadzam sie co do swiatla a co2 to juz nie do konca tak. mam dwa akwa gdzie nie daje nawozenia do slupa wody a jedynie to co zrobia krewecie no i 0,6 na litr i henius pieknie rosnie.

to podłoże wyglada mi na zwykły żwirek.. zreszta sam widzisz nie ma zadnych konkretów o tym akwarium i widzę ze dalej nie są podawane. a z tego co wiem heniu jest bardziej wymagającą rośliną i potrzebuje co2 i dobrych warunków..a glosia jak napisałeś raz rośnie raz nie tu watpie zreszta kurcze nad czym my tu dyskutujemy nie wiemy praktycznie nic o tym akwa wiec nie ma co rozmyslać
pozdrawiam

sciema95

20 mar 2011, 22:23   (#7)  

na tym podłozu heniek nie ma wielkich szans....

Robert Babicz
Ranga: Zainteresowany tematem

angulia Milicz

20 mar 2011, 22:26 Re: Trawnik  (#8)  

Napisz jakie masz oswietlenie .Moze elatine triada,albo parvule sobie spróbuj posadzic ,ale zgodzę sie z kolegami dosadz tez innych roslin na pozostałe plany

angulia
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Milicz

21 mar 2011, 23:06   (#9)  

sciema95 zwracam honor co do twojej wypowiedzi. przepraszam cie ale wczoraj lapek nie wyswietlal mi zdiec i nie widzialem tego zdiecia akwa. przyznaje miales racje ze na tym zestawie wiele nie zawojuje kolega.
przapraszam.

faktycznie jesli idzie o akwa to przydalo by sie odrobine lepsze podloze i mozna by sie pokusic o zasadzenie henia choc wielkich szans mial nie bedzie. moze jakas dodatkowa ilosc swiatla by pomogla.

manius112

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20250131_202452.jpg

Niechciany trawnik

Borat w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3839
Witam, Zbiornik 30L: 40x30x25 CHIHIROS LED WRGB II Slim 30 (8 godzin) TETRA EX 500 Plus Podłoże Platinum Soil Co2 - 10h/dobę (zielony/przechodzący w żółty) temp. - 24 ph - 5,8 gh - 7 kh - 1 nh3 - 0 n...

Roslina na trawnik

David_90 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1602
Witam taki problem a zarazem poradę jaka rosline polecacie na trawnik Posiadam Eleocharis parvula ale moim kosiarką co im nie pasuje i codziennie wyrywaja go i raczej nie uda mi się go wyhodowac Co ...

Oświetlenie kostki a trawnik z Parvuli

szkot w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1982
Dzień dobry Niedawno założylem kostkę roślinną 29x29x35 cm Aquaela. Oświetlenie posiadam 10W Aquael Plant. Co2 podaje. Substrat to polski Yokuchi. Wszystkie rośliny poza E Parvulą rosną bardzo dobrze...

Trawnik mi pada

Czarny92 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2021
Cześć, założyłem akwarium miesiac temuna substracie z aquaela + kulki gliniano torfowe a na to zwirek 5mm, oświetlenie 2x18w t8 w 126l baniaku. Chciałem mieć piękny trawnik ale niestety czeka mnie zmi...

Wgłębka jako trawnik

dariuszmachander w Rośliny · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4672
Witam niedawno wystartowałem ze zbiornikiem , kupiłem trawnik invitro myślałem ze to faktycznie trawnik. A wydaje mi się ze to jest wgłabka. I moje pytanie czy zostawić ja czy zastąpić eleocharisem mi...

Trawnik - czy przetrwa przy takim oświetleniu akwarium?

Zabaweczka03 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1779
Mam pytanie bo będę modernizował swoje akwarium 105 l . Aktualnie mam 36 Wat w belkach aquaela , chce dołożyć kolejne 30 Wat i wtedy będzie 0,66 w/l i 57 lumenów na litr i pytanie czy eleocharis accic...

Trawnik - eleocharis parvula

Maronl w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2959
Witam wszystkich Mam do was kilka pytań odnośnie trawnika a konkretnie roślinki eleocharis parvula. Podłoże w akwarium to będzie Amazonia new. + power sand do tego oświetlenie led, instalacja co2, na...

Trawnik z glonów

otek w Glony · Odpowiedzi: 50 · Wyświetlenia: 18524
Witam, proszę was o radę co robię źle że hoduję tak ładne glony Zbiornik: OW 40x40x40 64L Oświetlenie: Lampa Chihiros A LED A-401 PLUS + regulator C02: Butla, dyfuzor spiek Filtracja: Eheim 2224 - ...

Problem trawnik Lilaeopsis brasiliensis

Majkel82 w Rośliny · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4981
Witam, mam do Was prośbę odnośnie posadzonego trawnika. Roślina z invitro posadzona ok 2 tygodni temu od jakiegos czasu zrobiła się wyraźnie jaśniejsza (żółcieje) - jaka może być przyczyna ? Podłożo...

Jaka roślinę na trawnik/front akwa przy kirysach...

MixEEr w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2100
Co polecicie na front akwarium jako roślinę trawnikową, lub coś zamiast trawnika niskiego i gęstego... Sytuacja taka, miałem piękny trawnik z eleocharis parvula, ale wyjechałem na urlop, po powrocie ...

Statystyki

Ten temat przegląda 1228 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1228 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.