Witam.
Chciałbym prosić kogoś doświadczonego w metodzie EI o pomoc w ustaleniu składu nawozu na początek, oraz w jakich dawkach i jakiej częstotliwości wlewać sporządzony specyfik do akwarium.
Zbiornik wygląda tak:
Objętość - 150L brutto
Wymiary - 84x40x45
Oświetlenie - 150W HQI Venturelight 6500K 11h/24h od 9.00 do 20.00
Ogrzewanie -
grzałka 150W z termostatem
Podmiana wody - 50% tygodniowo [kranówka]
CO2 (z uwzględnieniem sposobu dyfuzji gazu) - Dokładnie nie wiem ile bąbelków na sekundę, ale coś tam leci z dyfuzora RA
Podłoże - Torf kwaśny przykryty żwirkiem z jeziora Żywieckiego
Parametry wody - PH - około 6,5-7; kranówka z Krakowa reszty parametrów nie mierzyłem
Temperatura - około 25*C
Filtracja - Filtr kubełkowy WH-303b z lampą UV 9W [24h/24h], wkłady zeolit mineralny, ceramika, bio-ceramika. Wydajność 1400l/h
Gatunki ryb:
- 6 x Skalar
- około 20 Neonów innesa
- 6 x Otosek przyujściowy
Kompletnie nie wiem jak używać kalkulatora i skąd mam wiedzieć ile gram jakiej soli mam sypać i ile zjedzą moje rośliny. Do tej pory lałem dawki z kalkulatora spidera pomnożone przez 1,5 i lałem 20 ml co 2 dzień z pominięciem weekendów i 1 ml mikro we wtorek i czwartek z tego zestawu soli:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawoze ... -9061.html (nie wiem czy to mikro trzeba rozpuszczać wodzie czy lać ten koncentrat tak jak jest w buteleczce). W poniedziałek i we wtorek nalałem 40 ml i przestałem lać mikro i wywar się skończył także chciałem zrobić nowego lepszego, dlatego proszę o rady.
Bąbelki z roślinek niby idą (po kilku godzinach od załączenia światła i CO2) ale szału nie ma z obserwacji zbiorników RA w sklepie u mnie jest morze 1/30 tego co w tamtych zbiornikach. I teraz nie wiem czy czegoś za mało leje czy jak... Światło chyba jest w porządku, CO2 też - stały indykator jest jasno zielony a rano ciemnozielony ale z czasem jaśniej po załączeniu CO2 wraz ze światłem. Część roślin sadziłem na początku tygodnia ale większość jest już stałymi mieszkańcami.
Prosiłbym też o dokładne rozpisanie jak skorzystać z kalkulatora.
Przeczytałem też artykuły tłumaczone przez spidera, gdyby ktoś polecał mi ich czytanie i zapoznanie się.