Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Czy jest jakaś osoba na forum, która po podłączeniu Co2 w swoim akwarium nie zauważyła ŻADNEJ różnicy co do kondycji i wzrostu roślin?
Zastanawiam się nad kupnem Co2, gdyż coś mi gniją i robią się przeźroczyste roślinki. Jest szansa, że Co2 pomoże? Iż ma ono zbawienny wpływ na rośliny?
-
Arcanius
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pewnie jest duża szansa albo....nie ma żadnej
Tak naprawdę musiałbyś napisać więcej danych o zbiorniku bo nikt Ci nie zagwarantuje polepszenia. Napisz jak duże masz akwarium, w którym jest dniu od startu, jakie parametry wody, czym świecisz i jak długo, jakie podłoże, czym nawozisz, ile roślin masz w zbiorniku itd.
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
O akwarium:
- Akwarium 63l brutto - około 55l netto
- Zbiornik wystartowany dokładnie 1 tydzień temu
- Podłoże to Ada Amazonia I
- Parametrów wody nie znam - gdyż nie posiadam żadnych testów
- Oświetlenie to 15W Flora-Glo (tył pokrywy) oraz 15W Power-Glo firmy Hagen - świece od 5 do 7h dziennie
- W chwili obecnej podaje Easy Carbo codziennie 1,2ml i K2SO4 około 12ml po podmianie wody.
O podmianach wody po starcie + nawożenie:
* 1 dzień - wymiana wody 80%
* 2 dzień - wymiana wody 90% (posadzenie dość gęsto roślinek, wlanie Easy Carbo 1,2ml i K2SO4 około 12ml)
* 4 dzień - wymiana wody około 35% wlanie +/- 10ml K2SO4 + 1 ml Easy Carbo
* 6 dzień - wymiana wody około 35% wlanie +/- 10ml K2SO4 + 1 ml Easy Carbo
* 7 dzień - DZIŚ 1 ml Easy Carbo
Do piątku mam zamiar podmienić jeszcze 2 razy wodę po około 35%, a później już co tydzień około 30-40%
Planuję nawozić solami (może metoda EI) + mikro Intermagu
Roślinki to:
- rotala rotundifolia (puszcza nowe zielone listki na wierzchołku, ale niektóre około 35% gnije przy podłożu)
- rotala zielona (stoi w miejscu nic się nie dzieje)
- ludwigia repens (wyciągnąłem dziś 3 łodyżki doszczętnie zgniłe, zaraz obok inne puszczają listki i leciutko ruszyły ku górze)
- ludwiga arcuata (stare listki lekko ściemniały na wierzchołku pojawiają się nowe zielone)
- heteranthera zosterifolia (jakoś 60% zrobiła się przeźroczysta reszta rośnie ku górze i ładnie się zazieleniła)
- duży heniek (stoi w miejscu)
- Korzeń w kształcie litery Y i na nim taiwan moss (na jednej gałęzi ładnie zrobił się zielony, a na drugiej zbrązowiał)
Niestety roślinki przez jakieś 4 dni leżały w misce, gdzie temp była około 18*C.
Z braku miejsca itd musiałem również wpuścić krewetki, jak na razie mają się dobrze (choć liczę się z tym, ze mogą nie wytrzymać takich warunków)
To tyle co mi przyszło do głowy.
-
Arcanius
●
Skoro zbiornik ma tylko tydzień to trzeba jeszcze poczekać. Roślinki potrzebują trochę czasu na aklimatyzacje. Światła nie ma za dużo więc bez CO2 powinno się obejść. Wiadomo żę z CO2 będzie pewnie szybszy wzrost tylko pytanie czego oczekujesz.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Z moich obliczeń mam około 0,54w/L, więc minimum odnośnie światła spełniłem.
Czego oczekuję? hmm nie chce żadnych glonów, a pięknie rosnące roślinki  chyba tego oczekuje, każda osoba 
-
Arcanius
●
Mi dobrze roślinki rosną przy natężeniu 0,5W /l.Nawożę macro,potas,micro tylko przy podmiankach,carbo.Podłożę-zwykły żwir.Nie stosuję CO2.
-
szymon1973
●
Tak jak napisał steehead - po siedmiu dniach to bez paniki...daj zbiornikowi trochę czasu. Z tego co napisałeś to masz już pojęcie o prowadzeniu akwa - ja bym może przyspieszył dojrzewanie jakimiś bakteriami na początek (microbe np). Przy tym oświetleniu EC powinno wystarczyć. EI to dobry pomysł ale na Amazoni I to na początku wystarczy sam potas. No i testy by się przydały - Azot, po4, fe
-

AdamW
●
-
Obiło mi się o uszy kiedyś że testy przy EI nie są potrzebne a większość i tak kłamią robiąc tylko mętlik w głowie. Więc wydaje mi się że to zbędny wydatek. Sam dopiero co zaczołem nawozić EI bez żadnych testów. Co z tego będzie się zobaczy, ale z innych wypowiedzi na forum da się wywnioskować że testy do kosza, oprócz stałego CO2.
-
Qxa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Żywiec
Witam, mam pyanie do kolegow akwarystow czy CO2 jest konieczne w akwarium 20l ,ja podaje easycarbo wczoraj zrobilem bimbrownie a dzisiaj malo co nie zabilem krewetek i ryb lekka zaducha w akwarium nastapila ma akwa 25-25-30 aquel swiatlo 20w czyli wychodzi 1w/1l wody co robic pomocy!
-
OJ230
●
I jeszcze jedno pytanie jaki reaktor bedzie lepszy bimbroenia czy octowo -kwaskowy ??
na chwile obecna nie chce butli do tak malego akwa
-
OJ230
●
Czy jest konieczne? To zależy od roślin jakie posiadać w akwarium. Jak wymagające to potrzebne a jak nie to zależy od Ciebie. Na CO2 wszystko rośnie lepiej, pod warunkiem nawożenia i odpowiedniego światła. Wszystko jest zależne od wszystkiego.
Z bimbrownią jest tak że nie możesz jej w żaden sposób regulować chyba że jakoś założysz do niej zaworek, ale może rozerwać butelkę. Nie ma to jak butla i chyba to była by najlepsza rada, poza tym butla wychodzi taniej.
-
Qxa
●
Obiło mi się o uszy kiedyś że testy przy EI nie są potrzebne a większość i tak kłamią robiąc tylko mętlik w głowie
na pewno mętliku nie robią testy - no chyba, że masz stare lub źle wskazujące. Przy EI obejdzie się bez testów - tu masz całkowitą rację - ale jak chcesz wylewać nadmiary nawozów to lepiej ''potestować'' przez 1 miesiąc tak aby ustalić odpowiednią dawkę i po prostu oszczędzać. Po stabilizacji w dawkach faktycznie testy są zbędne. Ogólnie nie ufałbym standardowym wyliczeniom z kalkulatora - każde akwarium jest inne i czasem trzeba coś skorygować.
Oczywiście metoda podawania pełnych dawek jest dobra - tylko że nie każdy chce wymieniać 50 % wody co tydzień.
-

AdamW
●
-
Co2 na pewno twojej roślinności nie zaszkodzi 
-
lopez3101
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Ostrowiec Św TOS
AdamW napisał(a):Tak jak napisał steeheadPrzy tym oświetleniu EC powinno wystarczyć.
ale Co2 na pewno będzie miało lepszy wpływ? AdamW napisał(a):EI to dobry pomysł ale na Amazoni I to na początku wystarczy sam potas.
Ale jak długo podawać tylko potas ?:) AdamW napisał(a):No i testy by się przydały - Azot, po4, fe
No i właśnie słyszałem, że odnośnie testów Fe - kicha żaden nie wskaże prawidłowego poziomu w akwa.
Jakieś wskazówki co do dalszego prowadzenia były by jak NAJMILEJ widziane 
-
Arcanius
●
ale Co2 na pewno będzie miało lepszy wpływ?
Na pewno będzie miało - na tym na pewno zyskasz - a butla plus EC to juz najlepsze wyjście Ale jak długo podawać tylko potas ?
Niektórzy jadą od początku z nawozami ale prawdą jest, że na samym początku wystarczy potas. Kiedy wprowadzić inne nawozy? Jak pojawią się pierwsze niedobory (naocznie lub z pomocą testów). No i właśnie słyszałem, że odnośnie testów Fe - kicha żaden nie wskaże prawidłowego poziomu w akwa.
Jeśli chodzi o Fe to zawsze używam (od początku tylko 1 firmy) i nie interesuje mnie czy poziom wskazania jest prawidłowy z ty co jest w akwarium. Sprawdzam o ile różni się po jakimś czasie nawożenia...czy stężenia mikro się kumulują, jak tak to o ile itd. Przykładowo: jak zamiast wcześniejszych 5 ml mikro dam 7 ml to po tygodniu widzę po wskazaniu mg/l jak to się ma do tego jak dawałem 5ml - to naprawdę dużo mówi.
-

AdamW
●
-
lepszy reaktor z kwasku cytrynowego, bo można nawwet podpiąć elektrozawór i korzystanie z niego będzie równie dobre jak z butli, bimbrownia ma ten minus, że nigdy nie daje stałego poziomu CO2 i nie mozna jej zatrzymać na noc.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Przy ponad 0.5W/l możesz spokojnie podawać CO2. To podstawa przy roślinach. Odpowiednio dozowane nie ma wpływu na zdrowie ryb, więc nic nie stracisz, a dużo możesz zyskać.
-

Bula
●
-
a możliwe jest to, że po prostu daję za dużo np potasu lub Easy Carbo? i dlatego roślinki zaczynają mi się robić przeźroczyste? czy raczej nie ma to żadnego wpływu?
-
Arcanius
●
To raczej od zbyt małej zawartości składników. Po prostu nie mają co jeść.
-
Qxa
●
Daj roślinom trochę czasu.
Cztery dni w misce, to nie był dobry pomysł.
Jeśli masz możliwość - dosadź nowych (takich na rozruch).
Zbiornik lepiej wystartuje z pełnosprawnymi roślinami niż zamęczonymi.
-
artuś
●
- Miasto: Bełchatów
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 23 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|